• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

'Yat siparişleri hiçbir zaman düşmüyor'

'Yat siparişleri hiçbir zaman düşmüyor'
Türkiye’de hızlı bir büyüme yakalayan yat ve tekne sektörü, krizlerden etkilenmiyor. 2016’da da sektör olarak önemli siparişler aldıklarını anlatan Gökhan Çelik, “Lüks yat müşterilerinin maddi sıkıntıları olmuyor.” dedi.

Türkiye’de hızlı bir büyüme yakalayan yat ve tekne sektörü, krizlerden etkilenmiyor. 2016’da da sektör olarak önemli siparişler aldıklarını anlatan Alia Yatçılık’ın patronu Gökhan Çelik, “Lüks yat müşterilerinin maddi sıkıntıları olmuyor. Bu yüzden de siparişler düşmüyor” dedi.

Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk ile uzun yıllar birlikte çalışan duayen bankacı Yücel Çelik’in oğlu Gökhan Çelik yatçılık işinde büyüyor. Türkiye’nin yat ve tekne üretiminde önemli bir merkez olmaya başladığını anlatan Alia Yatçılık’ın patronu Gökhan Çelik, “Ekonomideki gelişmeler ve krizler lüks tekne ve yat üretimini çok etkilemiyor. Türkiye’yi tercih edenler arttı. Lüks yat müşterilerinin maddi sıkıntıları olmuyor. Biz ve bizim gibi çok iyi iş yapan yatçılık şirketleri oldu. Finansman güveni ve keyifli bir ortam var Antalya’da. Müşterilerimiz genelde kendi uçaklarıyla geliyorlar, Antalya’da bazen ailelerini, dostlarını getiriyorlar. Antalya’nın en güzel otellerinde kalıyorlar” dedi.

Yabancıların ilgisi yoğun

Türkiye’de de tekne sahibi olan kişi sayısının da arttığını dile getiren Gökhan Çelik, “Bizim müşterilerimiz hep yabancı. Amerikalı, İsviçreli, Mısırlı hatta Yeni Zellandalı müşterilerimiz oldu. Türk ve Rus müşterimiz hiç olmadı. 61 metrelik bir tekne indiriyoruz bu hafta yabancı bir müşterimiz için. Çok heyecanlıyız. Komplike ve sofistike bir tekne oldu. Bu yıl da birçok önemli siparişler aldık. Önümüzdeki günlerde bir 50 metre projesini bağlayacağız. Arkasından da ciddi olarak görüştüğümüz 3 adet 55 metre üstü proje var” dedi.

Antalya çekim merkezi oldu

Türkiye’de özellikle Antalya’da çok sayıda tersane kurulduğu anlatan Gökhan Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “İklimi, doğası, tarihi dokusu, dünyanın her yerinden ulaşım kolaylıkları, sınırsız konaklama olanakları ile Antalya halihazırda Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından biri. Buna bir de merkezi bir noktada kümelenmiş ihtisas sahibi işletmeleri ekleyince, doğal olarak yatçılık konusunda Antalya bir çekim merkezi oluşturuyor. İleride bu anlamda Antalya’nın gücünün çok daha yoğunlaşacağına inanıyorum. Sektörde zaman içinde değişim de oldu. Bizim ülkemizin DNA’sında gemicilik, tersanecilik var ancak bu daha çok artizanlık bazında. Fakat son 10 yılda bu iş daha endüstriyel yapılıyor. Şirketler endüstrileştikçe yan sanayi de gelişiyor. Tersaneler her şeyi kendi başlarına yapmıyor. Mühendisleri, çalışanları, gemi inşa işinde uzmanlaşan kişiler ortaya çıktı. İşini iyi yapan tersaneler oluştu. İtalyanlar gibi olduğumuzu söyleyebilirim.”

4 yıldır gelişiyoruz

Sektörde 13 yıldır faaliyet gösterdiklerini anlatan Gökhan Çelik, “Biz 13 yıldır bu işin içindeyiz. 2003 yılında Peri Yatçılık’ı babam ve bir ortakla kurmuştuk. 2008 yılından beri Alia Yatçılık’ın yüzde 100’ü benim. Babamın deneyimlerinden ve desteğinden her zaman yararlanıyorum. Son dönemde tüm zamanımı bu işe verdim. Son 3-4 yıldır da büyük bir gelişme sağladık. Artık yurtdışında bilinen bir şirketiz” dedi.

Değeri 45 milyon Euro'yu buluyor

TÜRKİYE’nin bu alanda yaptığı çalışmalara dikkat çeken Gökhan Çelik, “Yaptığımız teknelerin değeri 35-45 milyon Euro arasında. Türkiye bu fiyatlarla yapılan teknelerin kalite ve fiyat dengesinde çok iyi bir noktada. Avrupa’da istediği esnekliği, ilgiyi ve kaliteyi bulamayan müşteriler Türkiye’ye geliyor. Yerli otomobil markası çıkarmaktan daha yakınız tekne markası çıkarmaya. Daha zor ama Türkiye buna daha yakın. Tekne işi el işi terzilik gibidir, markalaşmak da zor. Her yaptığınız üretim bir önceki kadar iyi olmalı. Bunu yapa yapa markalaşıyorsunuz.

Biz de markalaşıyoruz. Ödüller aldıkça dünyada tanınıyoruz. Dünyada ve Türkiye’de şartlar ne olursa olsun tekne alıcısı var” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim