Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından balık avcılığı için uygulanan yasakların balıkçıları mağdur ettiğini söyledi. Malkoç, Karadeniz’de yasaklar nedeniyle çalışamayan gırgır ve orta trol teknelerinin bu sezon Gürcistan ve Abhazya kıyılarına gittiğini ifade etti.
Atıf Malkoç, Türkiye’de balık avcılığı için sert yasaklar uygulanmasına karşın Karadeniz’e kıyısı olan Gürcistan ve Abhazya bölgesinde balık boyu ve avlanılan bölge noktasında Türkiye kadar sıkı yasakların bulunmadığını belirtti. Malkoç; Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen yasakların Karadenizli balıkçıyı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Malkoç, "Türkiye'de kıyıdan 3 mil uzaklıkta trol avcılığı yapılıyor. Ancak Karadeniz’in her yerinde 3 mil açıkta balık avlanamaz. Karadeniz’in fiziki yapısına uygun değil. Bizim 3 mil açıkta avlandığımız bölge balıkların göç güzergahı dışında kalıyor. Ayrıca kıyı balıkçılığı için önceden 18 metre olan derinlik zorunluluğu bu yıl 24 metreye yükseltildi. Bu durum bizleri çok zorladı. Bu yıl balıkçıların yüzü gülmedi. Bütün balıkçılar borç içinde yüzüyor” dedi.
Birliğine kayıtlı 840 balıkçı ve tekne bulunduğunu belirten Malkoç, "Türk balıkçılar bizim kıyılarımızda balık tutamadılar. Balıkçılar zarar da. Bu sebeple Doğu ve Orta Karadeniz’de yaklaşık 30 balıkçı bu sezonda Gürcistan ve Abhazya kıyılarında avlandı. Türikye’de hamsiyi avlamamız için boyu 9 santimetre olması gerekirken Gürcistan’da bu sınır 7 santimetre. Diğer balıklar içinde benzer durumlar var. Yasakları biz uyguluyoruz ancak çevre ülkeler uygulamadığında bir anlamı kalmıyor. Olan balıkçıya oluyor. Balıkları biz bırakıyoruz onlar avlıyor" diye konuştu.
Malkoç, gırgır ve dip trolü avcılığının 15 Nisan'da, orta su trolü avcılığının ise 15 Mayıs'ta sona ereceğini belirtti. Malkoç, "Şuana kadar Karadeniz Bölgesi'nde balıkçılarımız 80 bin ton hamsi, 40 bin ton istarvit, 20 bin ton palamut, 5 bin ton çinekop, bin ton mezgit avladılar" dedi.