• BIST 9524.59
  • Altın 2505.405
  • Dolar 32.5618
  • Euro 34.6475
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

Yapay Resif Projesi lüferi bereketlendirdi

Yapay Resif Projesi lüferi bereketlendirdi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezi'ndeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezi'ndeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye başladı.

Yapay resif projesi, Ege Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel balıkçıların işbirliğiyle 24 Eylül 2011'de hayata geçirildi. Bakan Eker'in katıldığı törenle başlayan proje kapsamında ilk aşamada, 4 resif sisteminde toplam 3 bin 600 resif ve 120 anti trol blok denize bırakıldı. Ardından bin 800 resiften oluşan 2 resif sistemi yapıldı.

Üçüncü aşamada ise bölgede 11 resif sistemi daha hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında 9 bin 900 yapay resif, 330 da anti trol blok oluşturulacak. Böylece, Türkiye'nin (Akdeniz) en büyük yapay resifi, Edremit Körfezi'nde olacak.

-1,5 yılda meyvelerini vermeye başladı-

Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç, yapay resifler yapılalı 1,5 yıl olmasına karşın büyük gelişme görüldüğünü söyledi. Projenin meyvelerini vermeye başlamasının balıkçıların yüzünü güldürdüğünü dile getiren Ataç, şöyle devam etti:

"Özellikle lüfer konusunda bolluk yaşanıyor. Yaklaşık 30 yıl önceki lüfer sayısına ulaştık. Kooperatife günlük 100 ile 200 kilo oltayla yakalanan lüfer geliyor. Yaklaşık 30 tekne, ikişer kişiden 60 eve pay ediliyor. Lüfer, değerli bir balık olduğu için gelir oldukça yüksek. Diğer balık türlerinde de artış var. Çok memnunuz yapay resiflerden. Bakanlığa, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü'ne çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun kendilerinden."
Yapay resiflerin korunması gerektiğinin altını çizen Ataç, "Türkiye'nin her tarafında resif olmalı. Altınoluk pilot bölge seçilmişti. Dediğim gibi inanılmaz bir artış var. Edremit Körfezi'nde milyonlarca lüfer var" dedi.

Ataç, yapay resiflerin yapılması ardından birçok balıkçının oltayla avcılığa döndüğünü belirterek, "Ağ maliyetimiz azaldığı gibi çok küçük mazot ve yem masrafıyla evlerimizi geçindirebiliyoruz. En kötü ihtimalle aylık gelirimiz 3 bin liraya ulaşacak gibi görünüyor" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Cihan
26 Aralık 2012 Çarşamba 04:32
Gençer
Dün dersimizde hocamız karadenizdeki en büyük resifler balık çiftliklerindeki kafeslerin dibi demişti. Kafama çok takıldı ve araştırayım dedim. Düzce de Edremit körfezinde zaten faaliyette olan bir resif projesi var. Ve bir çok ilin il genel meclisinde bu projeler hali hazırda bekliyor. Özellikle Rize doğu karadenizde bu işi önemsiyor. Şimdi düşününce hocamı burdan kınıyorum. Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi 3. sınıf 234600 nolu Cihan Gençer. İnsanları bilimsel konuşmalarda araştırmaya davet ediyorum.
85.105.242.239
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
20 Aralık 2012 Perşembe 11:22
Çinokoplar satışta
Dün yine Kadıköy balıkpazarında yirmi santimden küçük çineokplar hemen hemen her balıkçıda satışta idi. YOK MU BU ÇARŞIYI DENETLEYECEK BİRİLERİ? Allah aşkna kıçınızı biraz kaldırın da şu çarşyı(belki bütün İstanbul böyle) bir denetleyin. Su ürünleri mühendisleri işsiz dolaşıyorlar. Belediyelerde bu mühendislerden bulunur ve yasaların emrettiği kontrolları yaparlarsa çinekoplar lüfer olma şansını yakalar ve halkımız da bol bol lüfer yeme olanağını bulabilir. Allah yardımcımız olsun. Amin.
www.refikakdogan.com
176.240.116.142
CİNAKOP
18 Aralık 2012 Salı 11:11
ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİ GEÇENLERE
ALLAH NE MURADI VARSA VERSİN,SAĞLIKLI BEREKETLİ UZUN ÖMÜRLER VERSİN.VİTAMİN HAPLARINI ZA İLELEBET SAHİP ÇIKINIZ.YUVALARIMIZI,YAŞAM YERLERİMİZİ,DOĞAMIZI KORUYALIM.BEBELERİMİZİ YAVRULARIMIZI ÇOCUKLARIMIZI BİZLERE VERDİNİZ.BİZLERDE SİZLERE OKSİJENİZİ,VİTAMİNİZİ ÇOĞALTACAĞIZ.SAHİLLERİ KORUYUNUZ.KARADAN GELEN IRMAKLARDAN ÇAYLARDAN NEHİRLERDEN GELEN DENİZİMİZE ULAŞAN ZEHİRLERİ DE KONTROL ALTINA ALINIZ.DURDURUNUZ....EVLERDEN AKAN ZEHİRLİ DEDERJANLARI,AKARYAKIT İSTASYONLARINDAN AKAN ZEHİRLERİ,SANAYİ DEN AKAN ZEHİRLERİ,TOPRAĞA SERPİLEN ZEHİRLİ GÜBREYİ BİR AN EVVEL DURDURUN...BALIKÇI GEMİLERİN YAPIMINI DURDURUN..ÜLKEMİZE UYMAYAN DÜNYADA OKYANUSLARDA BİLE BÖYLE BALIK AĞLARI GEMİLERİN YAPIMINA SON VERİN.ELDEKİLERİN DEN BALIK AVLAMADAN ÇIKARTILIP,TURUZİM AMAÇLI GEZİ TEKNELERİNE DÖNDÜRÜLMESİNİ..KM LERCE DERİNLİK BOYUNCA OLAN,DİBLERİNE STANDART DIŞI TONLARCA KURŞUN KOYAN VE BU KURŞUNLARI ÇELİK TELLERLE AĞIN DİBİNİ TROLA TORBAYA ÇEVİREN AĞLARA,TROLLERİN YAKLANMASINI,KALDIRILMALARINI.SÜRESİZ OLARAK ÜRETİLMESİNİ DURDURULMASINI,DÜNYA DA YASAKLANAN SONER ALETİN TAMAMEN KALDIRILMASINI ELDEKİ TÜM SONER ALETLERİN BALIKÇI TEKNELERİNDEN ALINMASINI..GEMİLERDE BİRİKEN ATIK YAĞLARIN,SAHİLLERDE VEREBİLMESİ İÇİN TÜM KASABALARDA,ŞEHİRLERDE ATIK YOK ETME DEPOLARININ KURULMASINI,GEMİLERDEN BUNLARIN ALINMASINA GİDİLMESİNİ.TÜM KIYI VE GÖLET OLAN YERLERDE TESİSLLERİN BİR AN EVVEL KAPASİTELERİ ÇOĞALTILARAK KURULMASINI,ALINMASINI,BUNLARINDA TEKRAR İŞLENİR HALE GETİRİLİP KULLANILMASINI.....
176.240.101.186
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim