• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, rant bürokrasisine kurban ediliyor

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, rant bürokrasisine kurban ediliyor
Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın (YTSO) ortaklığı ile kurulan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Yalova Valiliği ve Çiftlikköy Belediyesi'ndeki, rant bürokrasisinin kurbanı oluyor.

Recep CANPOLAT'ın ÖZEL HABERİ: Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın (YTSO) ortaklığı ile kurulan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Yalova Valiliği ve Çiftlikköy Belediyesi'ndeki, rant bürokrasisinin kurbanı oluyor. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından OSB alanlarının kamulaştırılması 6525 sayılı kanunun 5. maddesinde belirtilen "OSB kamulaştırma işlemleri Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yaptırılabilir" hükmü çerçevesinde Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili kamulaştırma işlemlerinin Yalova Valiliği, İl özel İdare tarafından yürütülmesi istenmesine rağmen, Valilik bürokrasinin engellemeleri sonucu yapılamıyor.

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu tarafından Yalova Valiliği'ne yazdığı "Yalova Gemi İhtisas OSB alanı ile ilgili kamulaştırma yapılması" ile ilgili istem ve resmi dilekçelere rağmen, iki yıldır olumsuz cevap yazan Yalova Valiliği, en son yazdığı cevap yazsı ile bir skandala daha imza attı.

Yalova Valiliği'nin, Yalova Gemi İhtisas OSB Yönetimine yazdığı skandal yazıda "Valilik bünyesinde kamulaştırma yapacak bilgi ve deneyime sahip teknik personel bulunmaması sebebiyle uygun kamulaştırma isteğiniz uygun görülmemiş" demesi yatırmcılar için bardağı taşıran damla oldu.

YALOVA GEMİ İHTİSAS OSB'NİN KURULUŞU

2010 yılının başında dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün imzalaması ile düğmeye basılan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Gemi Sanayicileri Derneği'nin yüzde 87, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüzde 13 hisse ortaklığı ile hayata geçirildi.

Bakanlık tarafından onaylanan ve imar planı tamamlanan Yalova Gemi İhtisas OSB'nin kuruluş aşamasında Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Genel Müdürlüğü marifeti ile ÇED Raporu olumlu olarak tescil edildi.

87 parsel olarak belirlenen ve 87 fabrika ve işletmenin kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde Ar-Ge ve OSB'ye ait GESPORT Limanı'nın çalışması tamamlandı.

Yalova Çiftlikköy Belediyesi muhacir alanı içinde bulunan 1421 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Bakanlık tarafından kamulaştırma yetkisi ile birlikte, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş yeri olarak seçilen Yalova İli Çiftlikköy İlçesi Kılıç Köyü 1621 ve 1636 parsel Nolu 1400 dönüm taşınmazların değer tespit raporu çalışmaları başlatıldı.

BAKANLIK BÜROKRATLARI GESAD'A BASKI YAPIYOR

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen ve Hakan Çil ile Murat Aydın üzerine kayıtlı olan 1400 dönüm taşınmazın değer tespiti, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından tamamlanan raporla metre karesi 18 TL 51 Krş olarak belirlenirken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokratlarının, Yalova Gemi İhtisas OSB'nin alanı içinde bulunan araziler için mal sahiplerine 110 TL üzerinde ödeme yapılması konusunda baskı yaptığı iddia edildi.

Bazı AKP Milletvekillerinin de araya girmesi ile rant savaşına dönen Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kamulaştırma işlemleri, Yalova Valiliği'nin "Nitelikli Personelimiz Yok" diyerek reddetmesi, "AKP Milletvekilleri Yalova Valisi Selim Cebiroğlu'na baskı mı yapıyor?" sorusunun sorulmasına neden oldu.

130 MİLYON TL'LİK AVANTA KİMİN CEBİNE GİRECEK?

Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulacağı arazi için Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından metrekaresi 18 TL 51 Krş  olarak tespit edilmesine rağmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokratlarının "Metrekaresini 110 TL'den alacaksınız, Yoksa GESAD olarak OSB'den vazgeçeceksiniz" diyerek baskı yapması SKANDAL olarak nitelendirildi.

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen rakam doğrultusunda, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ortakları tarafından toplam 26 milyon 302 bin 710 TL ödemesi gerekirken, Gemi Sanayicileri Derneği'ne (GESAD) yapılan baskı ile 156 milyon 310 bin TL ödeme yapılmasının istenmesi, aradaki 130 milyon TL'nin hangi rantçı veya siyasinin cebine gireceği, denizcilik sektöründe merak konusu oldu.

gesport_1.jpg

gesport_3.jpg

gesport_2.jpg

gesport_44.jpg

gesport_5-001.jpg

gesport_6-001.jpg

gesport_7-001.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim