• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Venedikliler dev yolcu gemilerini protesto etti

Venedikliler dev yolcu gemilerini protesto etti
İtalya'nın tarihi Venedik kentinde dev yolcu gemilerinin kanallara girişini protesto etmek için onlarca kayık ve tekneyle bir eylem düzenlendi.

Bazı göstericilerin tekne ve gemilere "Şehri mahvediyorsunuz! Utanın!" diye bağırdığı, fişek, sis bombaları ve yumurta attıkları görüldü. İtalya'nın Venedik kenti sakinleri, dev yolcu gemilerinin kentin ünlü kanallarına girişini protesto etmek için onlarca kayık ve tekneyle bir eylem düzenledi. "Büyük Gemilere Hayır" (No Grandi Navi) komitesi tarafından organize edilen dünkü eylemde, küçük tekne ve kayıklar kentin en önemli kanallarından olan Giudecca Kanalı'nı doldurdu. Kanalın kıyısında da yüzlerce kişi protestoya destek verdi. Giudecca Kanalı'ndaki büyük gemilere yaklaşan göstericiler, fişek ve sis bombalarının yanı sıra gemilere yumurta atarak protestoda bulundu. Büyük Gemilere Hayır Komitesi'nin yayınladığı videolarda göstericilerin bir cruise gemisine yaklaşarak "Şehri mahvediyorsunuz! Utanın!" diye bağırdığı duyuluyor. Venedik sakinleri ve çevre örgütleri, büyük cruise gemilerinin zaten kırılgan yapıda olan kanallara zarar verdiğini, kirliliğe yol açtığını ve kenti "lunaparka çeviren bir turizm modelini" güçlendirdiğini savunuyor.

UNESCO uyarmıştı

Lagüne kurulu, su kanallarıyla çevrili Venedik'in zemininin hassas yapısı nedeniyle büyük gemilerin kanallara ve lagüne zarar vererek kentin geleceğini tehlikeye attığı belirtiliyor. "Büyük Gemilere Hayır" grubu, cruise gemilerinin lagünde zemin erozyonunun yanı sıra hava ve su kirliliğine ve sürdürülemez bir kitlesel turizm türüne neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca büyük gemilerin yarattığı dalgaların küçük tekneler için tehlike teşkil ettiği de belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) bağlı Dünya Mirası Komitesi de Venedik'le ilgili bu endişeleri destekleyerek gerekli önlemler alınmazsa kentin "tehlike altındaki yerler" listesine alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

2163985_0446bcdfc0ee13c0bd4f8ce56e5c41b3.jpg

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, 2014 tarihli kararında "orta boy motorlu tekneler ve yüksek tonajlı gemilerin lagün yatağında erozyona neden olmasının" endişe verici olduğunu belirtmiş ve İtalyan devletini, "en büyük gemi ve tankerlerin lagüne girişini yasaklamaya" çağırmıştı.

Büyük yolcu gemilerinin kanallara girişine izin verilmesi Venedik'te yıllardır tepkilere neden oluyor. Politikacılar zaman zaman bu konuda vaatlerde bulunsalar da nihai bir çözüme henüz ulaşılmış değil. Dünkü gösteriye katılanlar da hükümete artık bu konuda adım atması çağrısı yaptı.

2163985_df119505478a9b3dd25347f77d29b5e8.jpg

Özellikle iktidar ortağı 5 Yıldız Hareketi, seçim kampanyası döneminde çevreyle ilgili vaatlerde bulunmasına rağmen iktidara gelince bu vaatleri unutmakla suçlandı.

2163985_f0c28eb55488a5b84028ec0ebfe86bd9.jpg

Kentte geçen yıl yapılan sembolik bir referandumda kent halkının yüzde 98'i, Venedik Lagünü'ne cruise gemilerinin girişinin yasaklanması yönünde oy kullanmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim