• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

Urla’da ‘Orkinos Çiftliğine Hayır’ eylemi düzenlendi

Urla’da ‘Orkinos Çiftliğine Hayır’ eylemi düzenlendi
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin öncülüğünde “Orkinos Çiftliğine Hayır” eylemi düzenlendi. Vatandaşlar, Demircili-Sığacık bölgesine orkinos çiftliği kurulmasını protesto ederek sloganlar ve pankartlarla destek verdi.

Önceki aylarda Seferihisar ilçesi Sığacık Koyu'nda yapılması planlanan fakat hakkında çok sayıda mahkeme kararı bulunması nedeniyle Urla Demircili Koyu ile Sığacık Körfezi arasındaki bölgeye taşınmasına karar verilen orkinos çiftliğine karşı İzmirliler el ele verdi.

Demircili sahilinde düzenlenen eyleme onlarca tekne de denizden destek verdi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun yanı sıra Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı eyleme vatandaşlar da ellerindeki pankartlarla destek verdi.

Yarımada'nın herhangi bir noktasında meydana gelecek kirliliğin tüm yarımadayı etkileyeceğini ifade eden Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, çiftliğin Seferihisar’dan sonra Urla’ya taşınma planları yaptığını, buna karşın İzmirli vatandaşların birlik olduğunun altını çizerek, “Bugün, Yarımadamızın doğasını, denizini, yeşilini korumak adına buradayız. Çünkü biz çocuklarımıza, torunlarımıza temiz bir kent, temiz bir deniz bırakmak istiyoruz” dedi.

orkinos_ciftligine_hayir_1.jpg

“KARARLAR UYGULANSIN”

Konunu hukuki boyutunun da olduğunu açıklayan Başkan Burak Oğuz, şöyle konuştu: “Bilirkişi raporları, kesinleşen Danıştay kararları, 1. ve 3. derece sit alanlarına kıyıları olması, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu 725 sayılı ilke kararına rağmen, ‘Su Ürünleri Üretim ve Yetiştirme Tesisi yapılamayacağı’ karar altına alınmasına karşın mevzuat, bilirkişi raporları ve mahkeme kararları maalesef uygulanmıyor. Biz hukuk ve kanunların doğamız, denizimiz ve insanlarımız yararına olacak şekilde uygulanmasını istiyoruz.”

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise orkinos çiftliklerinin gerek canlı yemlerle beslenmeleri gerekse hasat sürecindeki atıkların denize boşaltılmasıyla denizlerin girilemez hale geleceğini de sözlerine ekleyerek, “Yemlerin artıkları denizi kirletirken köpekbalığı gibi tehlikeli hayvanları da kendine çekecek. Ayrıca hasat zamanı öldürülerek gemilere alınan orkinosların kesilmesiyle birlikte çıkan kanlar da denizlerimizi kirletecek. Kan kokusuna gelen tehlikeli türlerin sayısını arttıracak. Kanlar ve yem atıkları ile kirlenen, köpekbalıklarıyla tehlikeli olan denizlerimiz de girilmez hale gelecek” diye konuştu.

orkinos_ciftligine_hayir_3.jpg

“MÜCDELEMİZ SÜRECEK”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise orkinos çiftliklerine birlik olarak sıcak yaz gününde eyleme destek vermek için gelen herkese teşekkür ederek, “Tıpkı orman yangınlarında birlik olduğumuz gibi denizlerdeki kirliliğe karşı da bu birlikteliği sürdüreceğiz. Evlatlarını ve torunlarını düşünerek onlara temiz bir ülke, temiz bir kent bırakmak için bugün buraya gelen herkese teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde de Seferihisar ve Urla’ya bu çiftliklerin kurulmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

orkinos_ciftligine_hayir_2.jpgorkinos_ciftligine_hayir_4.jpgorkinos_ciftligine_hayir_5.jpgorkinos_ciftligine_hayir_6.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim