• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

UN Ro-Ro A.Ş'nin 10. gemisi "Trieste"

UN Ro-Ro A.Ş'nin 10. gemisi "Trieste"
Büyük ortağı Ulusoy Topluluğu’na ait olan UN Ro-Ro A.Ş’nin Almanya’da Flensburg Schiffsbau Geselschaft tersanesinde yaptırdığı 10.gemi "Trieste" törenle denize indirildi.
FLENSBURG - Büyük ortağı Ulusoy Topluluğu’na ait olan UN Ro-Ro A.Ş’nin Almanya’dan satın aldığı 10. gemi törenle suya indirildi. Flensburg Schiffsbau Geselschaft (FSG) tersanesinde düzenlenen törene yaklaşık 300 kişi katıldı. UN Ro-Ro ortakları ile birlikte Ulusoy ailesi, Hamburg Başkonsolosu Erol Etçioğlu, AKP Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşoğlu, ünlü iş adami İhsan Kalkavan, Hamburglu Türk iş adamı ve Ulusoyların Avrupa’daki yetkilisi Dr. Saruha Bozyakalı ve çok sayıda Alman davetli katıldı. Törende açış konuşması yapan FSG Genel Müdürü Peter Sierk, Ulusoy ailesi ve UN Ro-Ro ortaklarına teşekkür etti ve “2008’e kadar iş garantimiz var” dedi.

22 ortaktan dev kuruluşa
Trieste adı verilen Ro-Ro gemisinin denize indirilme töreninde konuşan Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı ve UN Ro-Ro’nun en büyük hissedari Saffet Ulusoy ise 46 ortakla başladıkları deniz taşımacılığında bugün 212 ortaklı dev bir kuruluş durumuna geldiklerini belirterek, “46 ortakla çıktığımız yolda bugün RODPA ve RODER’in de bize katılmasıyla 650 ortaklı bir güç haline geldik. Suya indirilen bu gemiler bu ortaklıkların eseridir” diyerek bu yolda dev adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Deniz filosuna güç kattık
UN Ro-Ro’nun 10’uncu gemisinin denizle buluştuğu törende konuşan Saffet Ulusoy, Türk deniz filosuna güç kattıklarını söyledi. Ulusoy, Türkiye’nin ihracatının yüzde 65’lik bölümünün deniz yoluyla yapıldığını hatırlatarak, kara yollarının artık yetmediğini, bu yüzden kara taşımacılığının yükünü azalttıklarını söyledi. Ulusoy, hazırladıkları projeyle yakında İstanbul trafiğini de rahatlatmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Denizlerin imparatoru olduk
Deniz taşımacılığında Türkiye’nin Avrupa’da 1. sıraya yükseldiğini de hatırlatan Ulusoy, “14 yıl önce bize kamyoncu diyorlardı. Şimdi ise denizlerin imparatoru olduk. UN Ro-Ro’yu dünyada 3., Avrupa’da ise 1. sıraya taşıdık. Pendik’te kendi limanımızı yaptık” dedi. 10. gemilerini suya indirmenin mutluluğunu yaşadığını da belirten Ulusoy, “Sırada siparişi verilmiş 2 gemimiz daha var. 12 geminin toplam maliyeti, faizleriyle beraber 800 milyon dolar tuttu. Sadece Avrupa’da yılda ortalama 80 bin treyler taşıyoruz” diye konuştu. Daha sonra Türk ve Alman milli marşları okunduktan sonra, şimdiye kadar olduğu gibi Süreyya Ulusoy, Trieste gemisini suya indirmek için düzenlenen şişeyi gemiye çarptırarak kırdı ve 193 metre uzunluğundaki dev gemi sulara indirildi.

2008’de son teslimat
Trieste gemisi, 45 gün içerisinde testten geçirilerek Türkiye’ye gönderilecek. 193 metrelik dev gemi, 3 ayda tamamlandı. 255 TIR kapasiteli olarak inşa edilen gemi son model teknoloji ile donatıldı. Dev Ro-Ro gemisinin Türkiye’ye gönderilmesiyle birlikte, Pendik-Trieste hattında çalışacak gemi sayısı 10’a yükselecek. 2008 yılına kadar ise 2 yeni gemi daha teslim alınacak. Kara nakliyatçılarının UN Ro-Ro, RODPA ve RODER Muayene İstasyonu adı altında çok ortaklı şirketleri bulunuyor. Ulusoy Topluluğu, 212 ortaklı UN Ro-Ro A.Ş’nin yüzde 32 hissesi ile en büyük hissedarı konumunda bulunuyor.


40’ı Türk 500 kişi çalıştı
FSG tersanesinde 40’ı Türk olmak üzere 500 işçi çalıştı. Gemilerin yapımında emeği geçen 500 işçiye de teşekkür eden Saffet Ulusoy, konuşmasının sonunda, bu işçilere verilmek üzere FSG’nin yeni ve genç Genel Müdürü Peter Sierk’e çek hediye etti. Sierk de Ulusoy’a teşekkür ederek onu Türk usulü yanağından öptü. Daha sonra kısa bir konusma yapan AK Parti Milletvekili Seyfi Terzibaşoğlu, Türkiye’nin ticaretinin önemli bir kısmının Almanya ile gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Türkiye’nin yüzde 60’ı deniz kıyısı. Hükümet olarak denizciliğe gereken önemi veriyoruz. Yatırımlarda da denizciliğe ağırlık vereceğiz” dedi.
Kaynak:Erdal AltuntaşDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim