• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Uluslararası denizcilik örgütleri, deniz haydutlarıyla mücadele için harekete geçti

Uluslararası denizcilik örgütleri, deniz haydutlarıyla mücadele için harekete geçti
Gine Körfezi’nde son yıllarda giderek artan ve en son Türk vatandaşlarının alıkonulduğu deniz haydutluğu olayı sonrasında uluslararası tüm denizcilik örgütleri haydutlarla mücadele için işbirliğine gidiyor.

Gine Körfezi’nde 23 Ocak 2021 tarihinde Liberya bayraklı Mozart gemisine deniz haydutlarının saldırısı sonucu 1 Azerbaycan vatandaşının öldürülmesi, 15 Türk vatandaşının da kaçırılması uluslararası denizcilik örgütlerini harekete geçirdi.

Denizcilik kuruluşlarının güvenlik uzmanları ve Petrol Şirketleri Uluslararası Deniz Forumu tarafından “Gine Körfezinde deniz haydutluğu ve silahlı soygun ile mücadeleye yönelik strateji dokümanı” hazırlandı.

Türk denizcilik şirketlerine de görüşlerinin sorulduğu taslak dokümanda haydutlara karşı alınması muhtemel önlemler sıralandı. Aynı zamanda Türk denizcilerden de kendi önerilerini 23 Şubat tarihine kadar Uluslararası Deniz Ticaret Odası’na iletmeleri talep edildi.

ÖZEL SİLAHLI GÜVENLİK FORMÜLÜ

Hazırlanan taslak dokümanda bölgedeki deniz haydutluğu ve silahlı soygun vakalarına karşı etkin önlemlerin geliştirilmesine yönelik bir mekanizma oluşturulması maksadıyla gerekli görülen önlemler değerlendirildi.

Buna göre, öneriler arasında gemilerde sözleşmeli özel silahlı güvenlik personeli bulundurulması da yer aldı. Ancak bunun hukuksal ve teknik boyutunun tüm ülkeler tarafından incelenmesi için mevcut taslağa yazılmaması, ülkeler tarafından alınacak ortak kararın ardından silahlı güvenlik konusunun netleştirileceği ifade edildi.

Ayrıca hazırlanan strateji dokümanının Nijerya’nın desteğinin alınması için Nijerya Sektörel Çalışma Grubu’na resmi olarak sunulması kararlaştırıldı. Taslak strateji planında, Nijerya tarafından alınması planlanan aksiyonların yanı sıra bölge dışı devletlerin, münhasır ekonomik bölge sınırları içerisi de dahil olmak üzere tehdit içeren alanlarda havadan ve denizden askeri unsurlarla devriye, refakat ve gerektiğinde müdahaleyi de içeren bir dizi önlem alması gerektiği de vurgulandı.

REHİNELER ORTALAMA 5 HAFTADA KURTARILIYOR

Gine Körfezi’nde giderek artan ve son olarak Türk denizcilerinin başına gelen kaçırılma olayını Türkiye başarılı bir diplomatik girişimle krizsiz aşmayı başardı.

Deniz haydutluğu üzerinde çalışan uzmanlara göre, bölgede sıklıkla karşılaşılan kaçırma olaylarının ardından rehinelerin kurtarılması ortalama 5 hafta sürerken kaçırılan 15 Türk vatandaşının 20 gün gibi bir sürede kurtarılması bölgede bir ilk oldu. Rehinelerin kurtarılması için müzakerelerin 6 ay dahi sürdüğünün görüldüğü ifade ediliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim