• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu

Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve WWF Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Çanakkale'de 'IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu' bugün başlıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve WWF Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Çanakkale'de 'IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu' düzenlenecek.

Çanakkale'de 11-13 Ekim tarihleri arasında IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu düzenlenecek. 3 gün sürecek olan sempozyumda, Türk ve yabancı bilim adamları deniz kaplumbağaları ile ilgili çeşitli tebliğler sunacak. Deniz kaplumbağalarının Çanakkale'de de sıklıkla görüldüğünü hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdür vekili İsrafil Erdoğan, "İlimiz kıyı şeridi ve Çanakkale Boğazı yanında Saroz Körfezi ile Marmara Denizi sahil alanlarında deniz kaplumbağası yuvalama bölgesi tespit edilmemekle birlikte, bu bölgeler Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında daha yoğun olmak üzere, beslenme alanı olarak deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. 2007 ve 2008 yıllarında Çanakkale Çardak lagününün kuzuluklarına takılan iki adet deniz kaplumbağası Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerince Yeniköy Papaz Plajı mevkiinden tekrar denize bırakıldı.

5 Mart 2011'de Gülpınar açıklarında Çanakkale balıkçılarının paraketesine Caretta caretta türü deniz kaplumbağası takıldı. Medyaya konu olan haberler analiz edildiğinde yılda 5-6 deniz kaplumbağasının Çanakkale kıyılarına vurduğu görülmekte. Denizcilik ve bilinçsiz balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan vakalara hemen müdahale edilmekte, ancak daha kapsamlı tedavilerinin gerektiği durumlarda gerek taşıma gerekse tedavi işlemlerinde çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır" dedi.

Sempozyum hakkında bilgiler de veren Erdoğan, "Bölge Müdürlüğümüzce yapılan koruma faaliyetlerine fayda sağlaması, özellikle balıkçılar ile diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği halinde çalışmalar yapılmasına vesile olması hedeflenen sempozyum, akademisyenlerce yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilgilerin yaygınlaştırılması, yeterli donanıma sahip bir kurtarma merkezi kurulması açısından önem taşımaktadır. Bu çerçevede, farklı konularda çok sayıda uzmanın ve doğa korumacının katılarak teknik katkı sağladığı sempozyumun deniz kaplumbağaları ve hayat alanlarının korunmasına katkıda bulunmasını diliyoruz" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim