• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ukrayna'nın savaş gemisi için Türkiye'ye ödeyeceği tutar belli oldu

Ukrayna'nın savaş gemisi için Türkiye'ye ödeyeceği tutar belli oldu
Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın 2021 bütçe programına göre, inşa edilecek ilk Ada sınıfı korvet için Türkiye'ye 137 milyon dolar ödenecek.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın 2021 bütçe programına göre; teslim alınacak ilk korvet için 137 milyon dolar kaynak ayrıldı. Ayrılan kaynak ile Türkiye'de geliştirilen ve Ukrayna donanması ihtiyaçları için alınması planlanan Ada sınıfı korvetin inşası finanse edilecek.

Ukrayna için Ada sınıfı korvetlerinin üretimindeki plan da geçtiğimiz günlerde değiştirildi. Daha önceki plana göre inşa edilecek ilk korvetin tamamen Türkiye'de inşa edilmesi düşünülmüştü. Ancak Ukrayna'nın girişimiyle ilk korvetin sadece gövde kısmının Türkiye'de inşa edilmesi kararlaştırıldı.

Kalan kısımları ise Ukrayna'da tamamlanacak. Yapılan değişiklik ile birlikte, diğer tüm korvetler  Ukrayna tesislerinde ve daha fazla yerli bileşen ve birimle inşa edilecek. Korvetlerin inşası Nikolaev'deki Ocean fabrikasında gerçekleştirilecek.

MİLGEM ADA SINIFI KORVET

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili söz konusu planla ilgili, "Başlangıçta, Türk tarafı ilk korvetin tamamını inşa etmeyi teklif etti. Ancak, verimli görüşmelerden sonra, ortaklarımız Ukraynalı uzmanların katılımıyla yalnızca ilk geminin gövdesinin Türkiye’de inşa edileceği konusunda anlaştılar" ifadelerine yer verdi.

İlk geminin gövdesi Türkiye'de inşa edildikten sonra Ukrayna'ya taşınacak ve Türk uzmanların yardımı ile donatılarak hazır hale getirilecek.

SÖZLEŞME NİSAN AYINA KADAR OLAN SÜREÇTE İMZALANACAK

Aralık 2020'de Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile MİLGEM korvetlerinin ortak üretilmesi planlanmıştı.

14 Aralık 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in başkanlık ettiği heyet Ukrayna'da bir dizi ziyaret gerçekleştirmiş ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için 4 adet Ada Sınıfı Korvet ve Bayraktar TB2 SİHA sistemlerinin tedarikine ilişkin sözleşmelere imza atılmıştı.

Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşma ile ortak olarak üretilmesi planlanan MİLGEM korvetlerinin ana sözleşmesi Nisan ayına kadar olan süreçte imzalanacak.

Ocean Tersanesi Pazarlama Dairesi Başkanı Mykola Gapeev, inşa edilecek olan korvetler için ana sözleşmeyi Nisan ayına kadar olan süreç içinde imzalamayı beklediklerini belirtmişti.

Gapeev, mümkün olduğunca çok sayıda Ukraynalı işletmenin gemi inşa sürecine dahil edileceğini söylemişti. Ukrayna daha önce de ADA Sınıfı Korvetlerde kendi türbinlerini ve helikopterlerini kullanmak istediğini belirtmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim