• BIST 14115.03
  • Altın 6184.28
  • Dolar 47.2285
  • Euro 53.8824
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 32 °C
  • Antalya 35 °C
  • Muğla 31 °C
  • Çanakkale 29 °C

Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında ticari gemi trafiği durdu

Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında ticari gemi trafiği durdu
Karadeniz’deki sivil gemilere ve liman altyapılarına yönelik füze saldırılarını artırması üzerine, dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketlerinden Maersk, Çernomorsk (Chornomorsk) Limanı servislerini geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

Dünya deniz taşımacılığı devi Maersk, Karadeniz’de son haftalarda artan güvenlik riskleri ve Rusya’nın liman tesislerini hedef alan hava saldırıları nedeniyle kritik bir karar aldı. Şirket tarafından yapılan resmi bilgilendirmede, operasyonel riskler nedeniyle Chornomorsk Balıkçılık Limanı (ÇRP) üzerinden Ukrayna’ya sağlanan konteyner servisinin ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğu belirtildi.

Şirket, Çornomorsk Limanı’na varışlı yüklerin Romanya’daki Köstence Limanı’na yönlendirileceğini açıkladı.

Maersk tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi : “Faaliyet gösterdiğimiz bölgedeki mevcut durum nedeniyle, hat operatörünün Karadeniz limanı üzerinden Ukrayna’da hizmet vermeye devam edemeyeceğini üzülerek bildiririz. Bu nedenle Karadeniz limanı üzerinden sunduğumuz hizmetlerimiz ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak askıya alınmıştır.”

Kargolar Romanya’nın Köstence Limanı’na Kaydırılıyor

Çornomorsk’ta tahliye edilmesi planlanan kargolar Romanya’nın Köstence limanına yönlendirilecek ve burada tahliye edilecek. Köstence, müşteriler için kabul edilebilir bir tahliye noktası değilse, varış noktasının değiştirilmesi için talepte bulunulabilecek. Şirket; Ukrayna çıkışlı sevkiyatlar için ücretsiz rezervasyon iptali veya mevcut okyanus navlun oranı korunarak yükleme limanının Köstence olarak değiştirilmesi imkanını sundu.

Maersk’in aldığı kararın ardından lojistik süreçlerde uygulayacağı acil durum planı şu şekilde detaylandırıldı:

MEDKON MIRA Gemisi Rota Değiştirdi: İthalat yüküyle Chornomorsk Limanı’na yanaşması planlanan MEDKON MIRA V.629S isimli yük gemisi doğrudan Romanya’nın Köstence (Constanța) Limanı’na yönlendirildi.

Aktarma Limanlarındaki İthalat Yükleri: Port Said’de (Mısır) bekleyen veya buraya ulaşması öngörülen Chornomorsk varışlı tüm ithalat kargoları da Köstence Limanı’na sevk edilecek. Kargoların Romanya’dan Ukrayna’ya karayolu/demiryolu ile taşınması müşterilerle koordine edilecek.

İhracatçılara Ücretsiz İptal Hakkı: Chornomorsk çıkışlı ihracat rezervasyonları bulunan müşteriler için cezasız iptal ve değişiklik hakkı tanındı.

Öte yandan gemi takip bilgileri sağlayan MarineTraffic verilerine göre, Ukrayna'nın Karadeniz’deki üç ana limanında 23 Temmuz itibarıyla ticari gemi bulunmuyor.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Taras Vısotskiy de taşımacılık şirketlerinin ülkenin Karadeniz limanlarıyla çalışmayı 22 Temmuz'dan itibaren geçici olarak durdurduğunu bildirirken, kararın güvenlik nedeniyle alındığını belirtti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim