• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ukrayna, Türkiye'den 2 adet ADA Sınıfı Korvet alacak

Ukrayna, Türkiye'den 2 adet ADA Sınıfı Korvet alacak
Ukrayna'nın Türkiye’den kaç adet "MİLGEM ADA Sınıfı Korvet" alacağı belli oldu. Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Alexander Haman, Türkiye ile toplamda 2 adet ADA Sınıfı Korvet için anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Ukrayna’nın Türkiye’den kaç adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet sipariş ettiği Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Alexander Haman tarafından açıklandı.

"İstanbul – Kiev. Barış için Ortaklık" adlı TV yayınına konuk olan Haman, Türkiye ile toplamda 2 adet ADA Sınıfı Korvet için anlaşma imzaladıklarını belirtti.

UKRAYNA’YA MİLGEM İHRACATI

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve beraberinde STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz’ün de bulunduğu Türk heyeti, 14 Aralık 2020 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bir ziyaret düzenlemişti.

Ziyaret kapsamında tasarımı ve üretimi Türk mühendislerine ait olan Milli Gemi (MİLGEM) ADA Sınıfı Korvetlerin, Pakistan’dan sonra Ukrayna’ya da ihracatı yönünde anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında Türkiye’nin Ukrayna’ya kaç adet ADA Sınıfı Korvet ihraç ettiği netlik kazanmamıştı. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili böylece ilk kez bir sayı zikretmiş oldu. Anlaşma kapsamında opsiyon seçeneğinin olup olmadığı ise hala bilinmiyor.

4 Temmuz günü Ukrayna Donanma Günü töreni kapsamında Odessa Limanı’nı ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Türkiye’den ithal edeceği MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerin inşasının başladığını duyurmuştu. Zelenskiy, Ukrayna’nın ilk ADA Sınıfı Korveti’nin inşasının 2023 yılı sonunda biteceğini belirtmişti.

Savunma Sanayist’in haberine göre, ilk ADA Sınıfı Korvet’in inşasının Türkiye’de çoktan başladığını belirten Zelenskiy, Ukrayna’ya ait olacak korvetin inşasının Ukrayna topraklarında tamamlanacağını vurgulamıştı.

Zelenskiy yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Türk dostlarımız Ukrayna Donanması'nın gelişimi için bizi aktif bir şekilde destekliyor. Modern korvetimizin ilk gövde parçası Türkiye’de üretilmeye başlandı. Geri kalanları ise 2023 yılı sonuna kadar Ukrayna’da tamamlanacak."

Ukrayna Donanması’na teslim edilecek MİLGEM savaş gemileri; Ukrayna’nın, Azak Denizi ve Karadeniz’deki deniz hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla kullanılacak. Denizaltı savunma harbi amacıyla geliştirilen ADA Sınıfı Korvetler, envanteri oldukça eski gemilere ev sahipliği yapan Ukrayna Donanması'na güç katacak.

Ukrayna Donanması, MİLGEM Korvetleri ile Rusya Donanması'na karşı bölgede önemli bir kabiliyet artışı yaşayacak.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim