• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Ukrayna, el koyduğu ‘Nika Spirit’ isimli Rus tankerindeki denizcileri serbest bıraktı

Ukrayna, el koyduğu ‘Nika Spirit’ isimli Rus tankerindeki denizcileri serbest bıraktı
Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU), Ukrayna gemilerinin Kerç Boğazı’ndan geçişini engellediği gerekçesiyle İzmail Limanı’nda alıkoyduğu Nika Spirit isimli Rus tankerindeki denizcileri serbest bıraktığı öğrenildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) Ukrayna Askeri Başsavcılığı ile birlikte Rusya'nın sınır ihlali nedeniyle Kerç Boğazı’nda Kasım 2018’de alıkoyduğu Ukrayna gemilerinin geçişini engellediği gerekçesiyle Odessa bölgesindeki İzmail Limanı’nda alıkoyduğu Nika Spirit adlı tankerin mürettebatını serbest bıraktığı belirtildi.

Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği’nin basın sözcüsü Denis Golenko, SBU’nın Rus tankerindeki denizcileri serbest bıraktığını, fakat geminin Ukrayna’da kalacağını aktardı.

Rusya İnsan Hakları Sorumlu Yetkilisi Tatyana Moskalkova da Sputnik’e bir açıklama yaparak, 10 denizcinin otobüsle Moldova’ya doğru hareket ettiklerini, oradansa Moskova’ya uçacaklarını kaydetti.

Moskalkova, “Denizciler gözaltına alınmadı, kendilerine ne ceza yasalarını, ne de idari ve medeni yasaları ihlal etmeleri ile ilgili herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Pasaportlarını kontrol ettiler ve otobüse bindirdiler” diye konuştu.

“GERİLİMİ TIRMANDIRMAMAYA ÇAĞRIYORUZ”

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da Rus tankerinin alıkonulması olayı ile ilgili Moskova ve Kiev’e itidal çağrısı yaptı.

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) Rus Nika Spirit isimli tankerini Odessa bölgesindeki İzmail limanında alıkoyması olayını basın mensuplarına değerlendiren BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Rusya ve Ukrayna’ya gerilimi tırmandırmama çağrısında bulundu.

“Ukrayna ve Rusya’ya ait gemilerin katılımıyla Kırım Yarımadası yakınında, Kerç Boğazı’nın hemen yanında yaşanan olaylar ile ilgili endişelerimizi daha önce dile getirmiştik ve gerilimi herhangi bir şekilde tırmandırmaktan kaçınmak gerektiğini vurguluyoruz” diyen Haq, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylem ve söylemlerin büyütülmesinden kaçınılması, ilgili uluslararası belgelere uygun olarak, mevcut diplomatik ve yasal yollar ve BM Tüzüğü temelinde tüm ilgili tarafların hak ve yükümlülüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini bir kez daha açıklarız.”

NE OLMUŞTU?

SBU, Ukrayna Askeri Başsavcılığı ile birlikte, Rusya'nın sınır ihlali nedeniyle Kerç Boğazı’nda Kasım 2018’de alıkoyduğu Ukrayna gemilerinin geçişini engellediği gerekçesiyle Rus Nika Spirit isimli tankerini Odessa bölgesindeki İzmail limanında alıkoymuştu.

SBU’dan yapılan açıklamada Kerç Boğazı’nda Rusya’ya ait tankerin İzmail limanında alıkonulduğu belirtilerek, aduı daha önce Neyma olan tankerin Kasım 2018’de Kerç Boğazı’nda Ukrayna donanmasına ait Nikopol, Berdyansk küçük zırhlı savaş gemilerini ve Yanı Kapu romörkörünü engellediği kaydedilmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim