Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün tek sakini inci kefalinin her yıl mayıs ile temmuz ayları arasında akarsulara başlattığı göç devam ediyor.
Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engelleri adeta uçarak aştığı için halk arasında ''uçan balık'' olarak da adlandırılan inci kefalinin ilkbahar mevsimindeki göçüne tanıklık etmek için ise her yıl çok sayıda ziyaretçi, göçün yaşandığı bölgelere akın ediyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslini devam ettirebilmesi amacıyla her yıl bu mevsimde tatlı sulara göç ettiğini belirtti.
Üç yaş üzeri dişilerin yumurtalarını bırakmak, erkeklerin ise yumurtaları döllemek için akarsulara göç ettiğini söyleyen Sarı, şöyle konuştu:
''Van Gölü'nün çevresindeki tüm akarsular balıklarla dolmuş durumda. En muhteşem görüntüyü de Van-Erciş karayolundaki Deliçay'da görebiliyoruz. Çünkü balıklar buralara göç ederken önlerine çıkan engelleri aşmak için inanılmaz bir mücadele sarf ediyor. Üç yaş üzeri tüm erkek ve dişi balıklar burada engeli aştıktan sonra üremelerini gerçekleştirecek. Daha sonra Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyuna geri dönecekler.''
Sarı, balıkların göçünün bu yıl geçmiş yıllara oranla daha fazla olmasının iki nedeni olduğunu belirterek, ''Bunlardan biri yıllardır beri devam eden koruma çalışmalarının sonuç veriyor olması, diğeri mevsimlerin normal seyrinde geçiyor olması. Gölün çevresindeki tüm derelerde ciddi koruma önlemleri var. Valiliğimiz, güvenlik güçlerimiz çok güzel tedbirler alıyor. Buna rağmen kaçak balık avlanması devam ediyor. Kaçak avcılığı azaltmamız lazım'' dedi.
Akarsu ağızlarında koruma çalışmalarına ağırlık verildiği takdirde kaçak avcılık oranının azalacağını kaydeden Prof. Dr. Sarı, 8-10 Haziran'da yapılacak İnci Kefali Göçü Festivali'ne herkesi davet etti.
Tüm Türkiye'nin doğa harikası göçü görmesi gerektiğini ifade eden Sarı, ''İnsanlarımıza diyoruz ki bu mevsim geldiğinde, gelincikler açtığında, dağların zirvesinde karlar azaldığında, yılanlar, martılar, kargalar, Van kedileri ve leylekler gibi herkesin Van Gölü'nün etrafında toplanması, bu eşsiz olayı izlemesi lazım'' diye konuştu.
İnci kefali göçünün uluslararası arenaya taşınması gerektiğini bildiren Sarı, şunları kaydetti:''Vanlı vatandaşımız Alaska'da somon balıklarının göçünü biliyorsa Alaska'daki George'un da Van'daki inci kefali göçünü bilmesi gerekir. Alaska'daki balık göçünü devlet politikalarıyla tanıttılar, bizim de bu göçü Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projeleriyle tanıtmamız gerekiyor. Çünkü inci kefali bizim için ulusal bir değerdir.''