• BIST 9439.1
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

TÜRKLİM’İN ‘Türkiye Limancılık Sektörü 2022 Raporu’ yayımlandı

TÜRKLİM’İN ‘Türkiye Limancılık Sektörü 2022 Raporu’ yayımlandı
Türkiye’de limancılık alanında yazılan tek rapor olarak denizcilik sektörünün tüm paydaşları tarafından ilgi ile takip edilen ve referans kabul edilen TÜRKLİM’in Türkiye Limancılık Sektörü Raporu’nun 2022 yılı sayısı yayımlandı.

Türkiye’de limancılık alanında yazılan tek rapor olarak denizcilik sektörünün tüm paydaşları tarafından ilgi ile takip edilen ve referans kabul edilen TÜRKLİM’in Türkiye Limancılık Sektörü Raporu’nun 2022 yılı sayısı yayımlandı.

TÜRKLİM’in raporu, yayınlandığı yıllar boyunca limancılık sektörü hakkında önemli bir farkındalık oluşturmuş, bu rapor sayesinde limanların küresel ticarette üstlendiği jeostratejik roller çok daha net bir şekilde algılanır hale geldi.

2022 YILININ TEMASI: VİZYON 2050

TÜRKLİM’in 2007 yılında yayınladığı Vizyon 2023 raporu her yönüyle tutarlı sonuçlar verdi, 15 yıl öncesinden sektörün geleceği görülebilmiş ve rapor üstlendiği misyonu başarı ile tamamladı.  Bu rapordaki öngörülerin tutarlılığı Vizyon 2050 raporu için en önemli gerekçe oldu. Rapor kapsamında TÜRKLİM; limanlarının 2050 yılı vizyonunu “Dünya ticaretinde, etkin, verimli, esnek, çevreci, iş güvenliği ve sağlığına duyarlı, etik çalışma kurallarına uyan, uluslararası rekabet gücüne sahip, bölgesinde oyun kurucu limanlar” olarak belirlendi.

2050 YILI HEDEFİ: 1.3 MİLYAR TON

Vizyon 2050 çalışması kapsamında gerçekleştirilen talep tahminleri ile limanların 2050 yılındaki yük hacimleri tahmin edildi. 2050 yılında Türkiye’deki konteyner talebinin 41 milyon TEU’yu, toplam yük tonajının ise 1,3 milyar tonu geçeceği öngörüldü. Bu sonuçlar önümüzdeki yıllarda birçok yük türünde sadece ekipman yatırımı ile kapasite artışının sağlanamayacağını gösteriyor. Türkiye’nin 2050 yılına kadar mevcut liman kapasitesini 2-2,5 kat arttırabilmesi için hem mevcut limanlarımızın kapasite artışlarına ve hem de ülke olarak yeni mega limanlara ihtiyacımız var.

Bu noktada limanların gelecekte yaşayabilecekleri darboğazların, gelişme ve büyümelerinin önündeki engellerin bugünden kaldırılması, limanların hızlı, etkin ve verimli çalışmalarının sağlanması ve üzerlerindeki ekonomik yüklerin mümkün olduğunca ortadan kaldırılması Türkiye’nin ekonomisine, büyümesine ve gelir artışına fayda sağlayacak. Genel olarak hizmeti verenin kim olduğuna bakılmaksızın limancılık hizmeti temel niteliği ile “kamusal” bir hizmet olurken limancılık faaliyetinden asıl faydayı sağlayan ülkenin temel ekonomik ve sosyal dinamikleri v bu nedenle limanların sorunlarının bugünden çözülmesi kamunun öncelikli hedefi ve stratejisinin olması öngörülüyor.

Türkiye’nin hızlı büyüyen dış ticareti limanlarda elleçlenen yük miktarlarını da olağanüstü şekilde artırdı. Bu yük artışına karşın limanlarımızın zamanında yatırımlarla büyüyememesi gelecekte ciddi darboğazlar yaratabilecek. Bugün birçok gelişmiş ülke limanlarında yaşanan darboğazlar beraberinde milyarlarca dolarlık kayıplara neden olacağı gibi ülkemizin gelişmesinin ve büyümesinin de önüne engel olacak, Türkiye küresel rekabette büyük yaralar alabilecektir. Bunun örnekleri yakın zamanda Amerika’da ve Avrupa’da yaşandı. Bu nedenle limanlarımızın gelişimi evrensel sürdürülebilirlik standartları çerçevesinde bir sürekliliğe sahip olması gerekiyor. TÜRKLİM tüm bu nedenlerle limancılık sektöründeki gelişimin ve değişimin takipçisi olarak görevini en iyi şekilde yerine getirmeye devam edecek.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, yayımlana rapor için yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Limancılık Sektörü 2022 Raporu: Vizyon 2050 ile sektörün geleceği hakkındaki öngörülerimizi paylaşıyoruz. Görüyoruz ki limanlarımızın ülkemizin dış ticaretini destekleyen yapıtaşı olarak üstlendiği kritik roller her geçen gün artıyor. Bu noktada limanlarımızın artan dış ticaretimizi ve hinterlanttaki üretimi karşılayacak yeterliliğe sahip olması, altyapı ve üstyapı gelişiminin tüm kesimler tarafından destek görmesi gerekiyor. Rapor sahip olduğu içerik ile limanlar için bir strateji belgesidir. 2050 yılı vizyon raporu heyecanımıza ortak olan ve raporun hazırlanmasında gerekli olan temel verileri sağlayan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne ve üye limanlarımıza teşekkürlerimi sunarım.”

aydin-erdemir.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim