• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Türkiye'nin mavi bayrak rekoru

Türkiye'nin mavi bayrak rekoru
Türkiye'nin mavi bayraklı plaj sayısında 12 yılda yüzde 1500, marina sayısında ise yüzde 56 artış yaşandı. Türkiye mavi bayrak uygulaması yapılan 33 ülke arasında 7. sırada.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, Vakfın 1993'te Turizm Bakanlığı önderliğinde, Türkiye'de mavi bayrak uygulaması başlatılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Akdeniz çanağında turizmde gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmaya başlayan sağlıklı plaj, bakımlı ve kontrol edilen çevreyi simgeleyen mavi bayrak uygulamasının, turizm açısından önemli olduğunu ifade eden Güngör, “TÜRÇEV, mavi bayrağı veren Avrupa Çevre Eğitim Vakfına (FEEE) üyedir. Mavi bayrak bulunduğu yerde, plaj açısından prestij sağlamaktadır. Uluslararası özelliği olması nedeniyle de yöreye ayrı bir değer kazandırmaktadır” diye konuştu.Güngör, Türkiye'ye gelen turistlerin geçmişte kalite kontrolü için tesislerin yıldız sayısına baktığını, bugün ise mavi bayraklı olup olmadığını araştırdıklarını belirterek, “Mavi bayrak, uluslararası standart anlamını taşımaktadır. Bayrağı almak kolay, ancak korumak çok zor bir görevdir” dedi. Mavi bayrak sayısının, çevre bilincinin gelişmesiyle çoğalabileceğini vurgulayan Güngör, şöyle konuştu: “Türkiye, turizmde Akdeniz ülkeleri ile rekabet edebilmek için mavi bayrak sayısını daha da arttırmalıdır. Bu da plaj ve marinaların deniz suyu kalitesini artırmak, turistlerin can güvenliğini sağlamak, çevre bilinci ve plaj binalarının kalitesini artırmakla mümkündür.”

MAVİ BAYRAKLI PLAJ VE MARİNA SAYISI ARTTI

Erol Güngör, Türkiye'de mavi bayrak uygulamasının ilk olarak 1994'te başladığını ifade ederek, “1994 yılında mavi bayraklı plaj sayısı 12, marina sayısı ise 9'du. Gelinen noktada 2006 yılında 192 plaj ve 14 marina mavi bayrak aldı. Yıllar içinde mavi bayraklı plaj ve marina sayısında artış ve düşüşler yaşandı. Ülkenin mavi bayraklı plaj sayısında 12 yılda yüzde 1500, marina sayısında ise yüzde 56 artış yaşandı” dedi.
Türkiye'nin mavi bayrak uygulaması yapılan 33 ülke arasında 7. sırada yer aldığını belirten Güngör, “Gönül tabii ki bu ülkeler arasında birinci olmayı arzu eder, ancak gerçekleri de göz ardı etmemek lazım. Türkiye'de 3 binden fazla belediye var. Bunlar arasında arıtma tesisi olan belediye sayısı sadece 300'dür” diye konuştu. Mavi bayrak alabilmek ve koruyabilmek için hizmet anlayışında kriterlere uygun, düzenli hizmet sunma yarışı olması gerektiğini dile getiren Güngör, şöyle devam etti: “Çevre yönetimiyle ilgili uluslararası kriterler bulunmaktadır. Türkiye'de bunlar yeni uygulanan hususlardır. Bayrak sayımız bugün için yeterli değildir. Hedefimiz bütün bunlara rağmen bayrak sayısını daha da artırmaktır. Bayrak sayımız az diyenlerin kendilerine (çevrenin iyileşmesi konusunda fert olarak ne yapıyorum ve karşılığında ne bekliyorum) diye sormaları gerekiyor. Ancak ondan sonra çevremiz daha temiz olur, buna bağlı olarak da mavi bayrak sayısı artar.” Mavi bayrak sayısının artması için büyük çaba harcadıklarını belirten Güngör, “Mavi bayrak uygulaması başlamadan önce plajlarımızda tuvaletler girilmez haldeydi, cankurtarandan bahsedilmezdi bile. Tesisler plajlara oranla biraz daha disiplinliydi. Artık plajlar da tesisler de her şeyi ile düzenli hale getirildi, nitelikleri artırıldı. Rekabet ortamı doğduğu için işletmeler birbirinden örnek almak zorunda kalıyor” diye konuştu.

KARADENİZ ÇÖP KURBANI

Karadeniz'de 2001'de Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesindeki bir tesisin plajına mavi bayrak verildiğini hatırlatan Güngör, “Maalesef plaj mavi bayrak kriterlerini koruyamadığı için bayrak, sonraki yıl geri alındı. Bir daha da zaten gerekli kriterler oluşturulamadı” dedi.
Karadeniz'de mavi bayrağın başka hiçbir yöreye verilemediğine dikkati çeken Güngör, şunları kaydetti: “Bu çok önemli bir sorundur. Karadeniz'de mavi bayrak olmamasının en büyük nedeni bölgede kentsel arıtma tesisleri bulunmayışıdır. Karadeniz'de deniz kirliliği tesislerin mavi bayrak almalarını engellemektedir. Maalesef Marmara Bölgesi'nde de mavi bayraklı tesis çok az sayıdadır. Bunun nedeni de yine arıtma tesislerinin yeterli olmayışıdır. Bu konuda İSKİ'nin çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda arıtma tesisleri sorununun çözülmesiyle bölgede mavi bayraklı tesis sayısının artacağına inanıyorum. Zaten AB uyum çalışmaları çerçevesinde çevreye büyük önem verilmek zorunda. Tüm belediye başkanlarımız bu sorunu çözmek için büyük bir çaba içindeler. Düşünce olarak büyük bir gelişme var, ancak kaynaklar kısıtlı olduğu için sınırlı şeyler yapılabiliyor.” DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim