• BIST 10275.75
  • Altın 4255.233
  • Dolar 39.9544
  • Euro 47.0584
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Tamer Kıran: Dönüşüm devlet desteği olmadan olmaz

Tamer Kıran: Dönüşüm devlet desteği olmadan olmaz
DTO Başkanı Tamer Kıran, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için 64 binden fazla geminin alternatif yakıtlarla çalışan yeni nesil gemilerle değiştirilmesinin öngörüldüğünü ancak etkin bir teşvik sistemine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Zirve’nin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakan Yardımcıları Durmuş Ünüvar ve Osman Boyraz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Yönetim Kurulu Üyeleri, Şube Başkanları, Meclis Üyeleri ve denizcilik sektörü temsilcileri katıldı.

Zirvede konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na ve tüm bakanlık ekibine denizcilik camiası adına teşekkür ederek başladı:

“Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi’ni gerçekleştiren ve çalışmalarımızda desteğini her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Bakanımıza ve değerli ekibine şükranlarımı sunuyorum. Zirve vesilesiyle sektörümüzün tüm paydaşlarıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.”

Denizcilik sektörünün küresel krizlerden, jeopolitik gelişmelerden ve iklim değişikliğinden doğrudan etkilendiğine dikkat çeken Kıran, “Küresel ekonomik durgunluklar, savaşlar, doğal afetler ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar sektörde belirsizlik yaratıyor” dedi.

“Özellikle gemilerden kaynaklanan sera gazı salınımlarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması ve alternatif yakıtlara geçiş konuları sektördeki en önemli gündem maddelerinden biridir. Bu dönüşüm altyapı yatırımlarını, gemi ve liman modernizasyonlarını ve ciddi AR-GE harcamalarını beraberinde getiriyor.”

Kıran, 2050 yılına kadar küresel deniz taşımacılığı sektöründe net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için 64 binden fazla geminin alternatif yakıtlarla çalışan yeni nesil gemilerle değiştirilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

“UNCTAD 2023 verilerine göre, yalnızca gemilerin dönüşümü için yıllık 8–28 milyar dolar, yakıt altyapısı içinse yılda 29–90 milyar dolar yatırım gerekecek. Bu finansal yük, yalnızca IMO gibi kurumların çerçevesiyle karşılanamaz. Bu noktada devlet, özel sektör ve uluslararası finans kuruluşlarının iş birliği hayati önem taşıyor.”

Türkiye’nin de bu büyük dönüşümde rol alabilmesi için etkin bir teşvik sistemine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kıran şöyle devam etti:

“Ülkemizde 5.000 groston üstü 1.329 gemi ve toplamda 3.212 gemi bulunuyor. Bu gemilerin alternatif yakıt kullanabilen çevreci gemilerle değiştirilmesi gerekiyor. Türk tersaneleri son beş yılda bu konuda önemli bir yetkinlik kazandı. Ancak bu dönüşüm için sadece teknik yeterlilik yetmez; mali teşvikler ve destek mekanizmaları şarttır.”

Söz konusu desteklerin, yalnızca gemi inşasıyla sınırlı kalmaması gerektiğine de değinen Kıran, “Kıyı elektrik sistemleri, alternatif yakıt ikmal altyapıları, liman ekipmanları gibi yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar da bu desteklerden yararlanmalı” dedi.

“Ortak vizyonla hareket etmeliyiz”

Tamer Kıran konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Sektörün tüm paydaşlarının –kamu, özel sektör, akademi ve STK’lar– ortak bir vizyon etrafında kenetlenmesi gerekiyor. Ancak birlikte hareket ederek Türk denizciliğini daha rekabetçi, çevreci ve dirençli bir yapıya kavuşturabiliriz.”

Kıran, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı da kutlayarak, Zirve’nin sektörün geleceğine ışık tutacak sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından denizcilik sektörünün “En”leri ödüllendirildi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Ünal Baylan ve Tamer Kıran ödül kazananlara plaketlerini sundu.

Bakan Uraloğlu’na da günün anısına Ünal Baylan ve Tamer Kıran tarafından “Makine Telgrafı” takdim edildi.

İMEAK DTO eski Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na, “Duayen Denizci” ödülü verildi.

1-(1)-010.jpg

2-20250703114735.jpg

3-679.jpg

4-402.jpg

5-227.jpg

6-137.jpg

7-109.jpg

8-082.jpg

9-062.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim