• BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 10 °C

Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu yapıldı

Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu yapıldı
İMEAK DTO İzmir Şubesi ve Yunanistan İzmir Konsolosluğu işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye–Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu, iki ülkenin iş dünyasını bir araya getirdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Yunanistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu işbirliğiyle İzmir ve Yunanistan arasında ticari ilişkileri geliştirmek için “Türkiye–Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu” gerçekleştirdi.

Hilton Otel’de gün boyu sürecek forum kapsamında 5 ayrı odak grup toplantısında, “Deniz Turizmi” ve “Turizm Sektöründe Yatırımlar” konularında işbirliği imkânları değerlendirilecektir.

Forumun açılış törenine ev sahibi İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Loukakis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve deniz turizmi sektöründe faaliyet gösteren Türk ve Yunan firmalarının temsilcileri katıldı.

TÜRKİYE’Yİ, EGE ADALARININ TEDARİK DEPOSU HALİNE GETİREBİLİRİZ

Toplantıda ilk olarak kürsüye İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube  Başkanı Yusuf Öztürk çıktı. Sözlerine Türkiye ve dünya geneline yayılan terör olaylarının çözümü için çağrı yaparak başlayan Öztürk, iki ülke arasındaki turizm potansiyeline değindi. Öztürk, “Ülkelerimizin en büyük gücü, coğrafi güzelliği ve tarihi zenginliği barındıran Ege'nin bahşettiği turizm imkânıdır. El ele verip ortak tanıtım kampanyaları düzenleyerek, Ege’yi dünyaya birlikte tanıtabiliriz. Ege’nin her iki yakasını bir turizm paketi olarak pazarlayabiliriz. Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunanistan'ın adalarını ve ana karasını yeni ulaşım yatırımları ile yakınlaştırabiliriz. Türkiye’yi, Ege adalarının tedarik deposu haline getirebiliriz. Marina ve liman işletmeciliği alanında mevcut yatırımlara yenilerini ekleyebiliriz. İşadamlarımızı ortak yatırımlar için teşvik edebiliriz. İzmir çıkışlı Yunan adalarını ve Ege kıyılarını kapsayan yeni tur rotaları çizebiliriz” şeklinde konuştu.

SAAT KULESİ’NİN ÖNÜNDEN MİDİLLİ’YE GİDEBİLMELİYİZ

Ege Bölgesi’nde Çeşme, Ayvalık, Kuşadası ile Samos, Sakız, Midilli arasındaki yolcu taşımacılığının iyi ancak istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Öztürk, “Vize işlem ve prosedürlerini kolaylaştırıp, yeni deniz hatları oluşturup Ege’yi adalara daha sıkı bağlamalıyız. İzmir Saat Kulesi’nin önünden kalkan gemilerle Midilli’ye gidebilmeliyiz. İki ülkenin liderlerinin buluşmasının gündemlerinden birini oluşturan Selanik-İzmir Ropax hattı ile Balkanlara yönelik yeni bir hat kurabiliriz. Elbette bu adımlar için Türk ve Yunan resmi kurumlarının ve girişimcilerinin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi. 

DURUP DÜŞÜNELİM

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, ”Baktığımız zaman Türkiye’nin yaklaşık 40 milyon, Yunanistan’ın 22 milyon turist ağırladığını görüyoruz. Oysa Akdeniz çanağının diğer cazibe merkezlerinden Fransa’ya 84 milyon, İspanya’ya 65 milyon ve İtalya’ya 49 milyon turist gidiyor. Durup düşünelim...  Fransa, İtalya ve İspanya Anadolu’dan ve Yunan yarımadasından daha mı köklü bir medeniyete sahip?  Ya da bu ülkelerin denizi, kumu, güneşi ve tabiatı Ege kıyılarından daha mı güzel? Bu soruların cevabının hayır olduğunu elbette hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye ve Yunanistan’ın iki sorunlu komşu olduğu algısını ortadan kaldırdığımız an, başarmaya doğru çok önemli bir adım atmışız demektir” diye konuştu.

RAKİP DEĞİL PARTNER OLMAMIZ LAZIM  

Kestelli’nin ardından kürsüye çıkan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sözlerine “Ev alma komşu al” atasözünü söyleyerek başladı.  Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katılımıyla İzmir’de gerçekleştirilen işbirliği toplantısının ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Küresel ekonomi öyle bir süreçten geçmektedir ki, sınırlar ortadan kalkmış, küsler barışmış, ülkelerin değil şehirlerin işbirliği daha öncelikli olmuş, yerelden kalkınma öne çıkmıştır. Bu kapsamda, birbirimize rakip gözüyle değil, partner gözüyle bakmalı ve işbirliklerimizi bu şekilde değerlendirmeliyiz. Geçmişte yeterince vakit kaybettiğimiz inancındayım ve bizim için, artık birlikte iş yapma zamanıdır. Her iki tarafın siyasi iradesinin de bu yönde samimi hareket ediyor olmaları bu süreci daha da kolaylaştırmaktadır. Bu bizim için bir şanstır” diye konuştu.

BU GÖRÜŞMELER MİLAT OLSUN

İzmir ile Yunan Adaları arasında gerçekleşecek feribot seferlerinin bir an önce başlaması gerektiğini söyleyen Ender Yorgancılar, İzmir’in yat limanındaki konumunun önemli olduğunu ve marina turizmi ile ilgili ortak işbirliği yapılabileceğini ifade etti. Yorgancılar, “Özetle, karşılıklı ulaşım imkanlarının zenginleştirilmesi ile birlikte en azından 2 günlük vizesiz geçiş imkanı ve bürokraside de bazı kolaylıkların hayata geçirilmesi neticesinde, ortak destinasyonlar oluşturarak dünya turizminde söz sahibi olabiliriz. Sınırların olmadığı bir yapı içerisinde, güçlü yanlarımızı birleştirip, farklılıklarımızla zenginleştirebiliriz. Bu bizlerin elinde... Gelin güçlerimizi ortaya koymaktan çekinmeyelim ve ortak paydada birleşelim ve bugün bizler için bir milat olsun” şeklinde konuştu.

EGE’DE BARIŞI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR

Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki ülke arasında kalıcı barışın sağlanması için mesajlara verdi. Kocaoğlu, “Sürekli altını çiziyoruz, ortak tarihimiz ve denizimiz var. Biz tarihimizi ve denizimizi birlikte tanıtıp, birlikte kullanıp, birlikte pazarlamalıyız. Ege Denizi’nde barışı sağlamamız gerekiyor. Bu karşılıklı tarih birliğimizi 3 – 4 senedir aşamadığımız mülteci krizinden en fazla etkilenen iki ülke olarak tescillemiş olduk. Birlikte yapacağımız çalışmalar, aramızda çözünmez gibi görünen Kıbrıs sorununun da giderek çözüme yaklaşmasında çok önemli adım olacaktır. 2016 yılında yaşanan mülteci süreci ve bölgemizdeki sıkıntılar, birlikte yapacağımız dayanışma ile aşılabilir” şeklinde konuştu.

MİDİLLİ SEFERLERİ 2017’NİN İKİNCİ YARISINDA

Başkan Kocaoğlu konuşmasının son bölümünde İzmir ile Midilli arasında uzun süredir çalışmaları devam  eden vapur seferlerinin müjdesini verdi. 2017 yılının ikinci yarısında gelecek yüksek hızlı gemilerle seferlerin başlayacağını duyuran Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilişkileri geliştirmek için çalışmamız var. Belki bu yıl gerçekleştiremeyeceğiz ama 2017’nin ortalarından itibaren hızlı deniz ulaşım araçlarıyla Midilli İzmir arasında seferlere başlamayı düşünüyoruz” dedi. 

TÜRK-YUNAN YDK TOPLANTISI SOMUT SONUÇLAR DOĞURDU 

Kocaoğlu’nun ardından konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın iki ülke arasındaki işbirliğini arttırdığını ifade ederek, “Son dönemde iki ülke arasında ticari ilişkilerin artması için çeşitli mekanizmalar geliştirilmiştir. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler, somut sonuçların elde edilmesinde önemli bir kazanç olmuştur. Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi giden ilişkiler bu çalışmaların somut sonuçlarıdır” dedi.

İki ülke arasında sıklaşan ziyaretlerin, ilişkilerin geliştirilmesi açısından somut adımlar atılmasını sağladığını kaydeden Toprak, şöyle konuştu: 

" Türkiye ile  Yunanistan arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin hem nitelik hem de hacim olarak gelişmesi, diyalog ve işbirliğinin ürünüdür. Özellikle Başbakanımız  Ahmet Davutoğlu ile  Yunanistan Başbakanı  Aleksis Çipras'ın  8 Mart'ta  İzmir'de gerçekleştirdiği toplantı ile iki ülke arasındaki son ziyarette özellikle ulaşım ve turizm başta olmak üzere atılan imzalar ikili ilişkiler açısından çok önemli. Bu işbirliğinin  Ege'nin her iki yakasında yaşayanalar tarafından da memnuniyetle karşılandığını biliyoruz."

Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ise Türk denizcilik sektörünün 2015'te 4,5 milyar dolarlık brüt değere ulaştığını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin de hızla arttığına değinen Şevli, "Bu rakamı artırmak ve ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek için yeni projeler üretmemiz gerekiyor. Bu toplantının Türkiye-Yunanistan deniz ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olacağını düşünüyorum" dedi.

forum.jpg

forum1.jpg

forum2.jpg

forum3.jpg

forum4.jpg

forum5.jpg

forum6.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim