• BIST 11007.37
  • Altın 5745.711
  • Dolar 42.5472
  • Euro 49.5281
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 9 °C

Karadeniz'de gemi saldırıları: Birleşmiş Milletler çağrı yaptı

Karadeniz'de gemi saldırıları: Birleşmiş Milletler çağrı yaptı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Karadeniz'de ticari gemilere yönelik saldırıların ardından gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

Sözcü Dujarric, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen günlük basın toplantısında, bir muhabirin Karadeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin sorusunu yanıtladı. Dujarric, "Sivillere ve enerji altyapısı da dahil olmak üzere sivil altyapıya yönelik saldırıların nerede gerçekleşirse gerçekleşsin uluslararası hukuk uyarınca yasaklandığını yineliyoruz" ifadesini kullandı. BM'nin gerilimin azaltılmasını istediğini vurgulayan Dujarric, kalıcı barışı sağlayabilecek "acil, tam ve koşulsuz ateşkesi" desteklediğini dile getirdi.

1-20251202135410.jpg

Karadeniz'de yangın çıkan 'KAIROS' gemisinden kurtarılan 25 personel Kocaeli'deki limana getirildi

NE OLDU?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünce 28 Kasım'da yapılan açıklamada, "KAIROS" ve "VIRAT" isimli tanker gemileri, Karadeniz'de takribi 28 ve 35 deniz mili açıkta isabet aldı. Olay yerine kurtarma unsurları ve ticari gemi yönlendirildi. KAIROS'ta çıkan yangın söndürüldü. VIRAT gemisi, özel bir firmaya ait römorkör refakatinde Karadeniz'de bulunduğu alandan çekilerek 1 Aralık'ta Karadeniz'in Sarıyer hizasında açık bölgeye ulaştı. Her iki gemideki toplam 45 mürettebatın sağlık durumu iyi.

2-20251202135438.jpg

'KAIROS' isimli gemideki yangın 30 Kasım'da tamamen söndürüldü

PESKOV: TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EGEMENLİĞİNE ZARAR VERME GİRİŞİMİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili, "Türk karasularında ticari gemilere, tankerlere yönelik saldırı vahim bir olay. Bu, özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğine, gemi sahiplerinin güvenliğine ve mal varlığına zarar verme girişimi. Bu, Kiev yönetiminin özünü gösteriyor" diye konuştu. Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu'nun (CPC) da saldırıya uğradığına dikkati çeken Peskov, Ukrayna’nın kritik öneme sahip altyapı tesislerine saldırı düzenlemeye devam ettiğini, Rusya’nın da buna karşı gerekli önlemleri aldığını dile getirdi.

ZAHAROVA: "TÜRK ORTAKLAR ENDİŞE DUYUYOR"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise gemilerine yönelik saldırıların "terör eylemi" olduğunu ve bunu kınadıklarını bildirdi. Bu gemilerin, Gambiya bayrağı altında Novorossiysk Limanı'na doğru ilerlediğini ve 28-29 Kasım'da insansız deniz araçları (İDA) saldırısına uğradığını belirten Zaharova, Türk ortakların bu saldırılardan endişe duyduklarını kaydetti.

Zaharova, gemilerin yanı sıra Hazar Boru Hattı Konsorsiyumunun (CPC) da saldırıya uğradığına dikkati çekerek, "Kiev yönetiminin özel servisleri, Ukrayna medyasında terör eylemlerine ilişkin görüntüler paylaşarak saldırı düzenlediklerini bildirdi. Düzenlenen terör saldırılarını ve bu saldırıların planlanması ve gerçekleştirilmesi sürecinde destek veren tüm tarafların eylemlerini sert şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu saldırıların, Ukrayna'da sürdürülebilir barışın sağlanmasına yönelik uluslararası çabaları engelleme girişimi olduğuna işaret eden Zaharova, "Kiev yönetiminin terör eylemlerinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın girişimleri dahil Ukrayna krizine müzakere yoluyla çözüm yollarını arayanlar için bir sinyal olduğunu" vurguladı. Sözcü Zaharova, Karadeniz'de gemilere yönelik terör saldırılarını kınama çağrısında bulunarak, "Bu, denizdeki seyrüsefere tehdit oluşturuyor" açıklamasını yaptı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim