• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Türkiye, Filipinler’e MİLGEM Korveti inşa etmeyi teklif edecek

Türkiye, Filipinler’e MİLGEM Korveti inşa etmeyi teklif edecek
Filipinler Donanması, ordu modernizasyonu kapsamında 2 adet korvet alımı için 555 milyon dolar değerinde bütçe ayırdı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 4 ülke ihaleyi almaya çalışıyor.

Filipinler’in 2018 yılında başlattığı ve 2022 yılında sona erecek olan “Horizon 2” isimli Filipinler Silahlı Kuvvetleri Modernizasyon Programı (RAFPMP) kapsamında Filipinler Donanması için tedarik edilecek olan 2 adet korvet için aralarında Türkiye’den ASFAT’ın da yer aldığı 4 ülke yarışıyor.

ASFAT, ihaleye MİLGEM ADA Sınıfı Korveti ile katılacak. Bu kapsamda Filipinler Donanması ile müzakereler hızlı bir şekilde sürüyor.

Filipinler medyasına göre, ihaleye Hollanda’dan Damen, SIGMA gemisi; Güney Kore’den Hyundai Heavy Industries (HHI), HDC-3100 gemisi; Fransa’den Naval Group, Gowind 2500 gemisi ile katılım sağlayacak.

İhaleye katılan tüm firmalar gemilere 76mm deniz topu, 30mm otomatik top, Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS), gemisavar füzeleri (AShM) ve 16 hücreli Dikey Atım Sistemi (VLS) entegre etmeyi öneriyor. Filipinler’in isterlerinin de bu yönde olduğu düşünülürse ADA Sınıfı Korvet üzerinde yapılacak küçük dizayn değişimleriyle ortaya Pakistan’a ihraç edilen JINNAH Sınıfı Korvet gibi bir korvetin çıkması da oldukça muhtemel.

Filipinli kaynaklara göre HHI, HDC-3100 teklifiyle oldukça avantajlı ancak Türkiye de MİLGEM ADA Sınıfı Korvet teklifiyle son derece rekabetçi bir aday.

MİLGEM’İN İHRACAT BAŞARISI

Savunma Sanayist’in haberine göre MİLGEM ADA Sınıfı korvetler, esnek ve dinamik tasarımlarıyla bugüne dek 4 adedi Pakistan ve 2 adedi Ukrayna olmak üzere 2 ülkeye ihraç edildi. STM tarafından yürütülen MİLGEM Programı’nın ilk fazını oluşturan ve Türk Donanması için 4 adet korvetin üretimini kapsayan ‘ADA Sınıfı Korvet’ Projesi, 2019 yılı içerisinde 4. korvet olan TCG KINALIADA (F-514)’ün teslim edilmesi ile tamamlanmıştı.

MİLGEM Projesi’nin 5’inci, İSTİF Sınıfı Firkateyn Projesi’nin ise ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) ise, Ocak 2021’de denize indirildi. İSTİF Sınıfı Firkateynler’in devamı niteliğinde olan MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemiler için ise süreç yakında başlayacak.

FİLİPİNLER İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN TEMASLAR

Filipinler Donanması aslında modernizasyon kapsamında toplamda 6 adetlik korvet alımı yapmak istiyordu fakat program, bütçe sıkıntılarından dolayı gecikmelere maruz kaldı. Gemi sayısı ise daha sonra 2 adede düşürüldü. İhaleyi kazanacak olan firmanın olası anlaşmayı sene sonuna kadar imzalaması bekleniyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim