• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 22 °C

Türkiye, Akdeniz’de Parpali gemisinin denetlenmesine izin vermedi

Türkiye, Akdeniz’de Parpali gemisinin denetlenmesine izin vermedi
Kiev’in talebi üzerine Karadeniz’de Rus yük gemisi için soruşturma başlatan Ankara, Libya açıklarındaki Türk bayraklı Parpali isimli geminin denetlenmesine izin vermedi. Ankara’nın şimdiye kadar 8 kez gemilerinde denetime izin vermediği kaydedildi.

Karadeniz’de Rusya ile yaşanan gemi krizinin hemen ardından Akdeniz’de de bir başka gemi krizi yaşanıyor. Ukrayna’nın çağrısı üzerine Pazar gecesi Sakarya Karasu açıklarındaki Rus gemisiyle ilgili soruşturma başlatan Türkiye, Libya’nın Mistrata kentinin açıklarında 1998 yılında inşa edilen 151.49 metre uzunluğunda, 24 metre genişliğindeki Türk bayraklı Parpali isimli geminin denetlenmesine izin vermedi.

Ankara’nın Birleşmiş Milletler'in (BM) silah ambargosu uyguladığı Libya'ya giden Türkiye'ye ait yük gemisinde denetim yapılmasına izin vermediğini Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sözcüsü Nabila Massrali duyurdu.

Massrali tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin Mistrata açıklarındaki Parpali isimli gemide önceki gün yapılmak istenen teftişe izin vermediği belirtildi. Sözcü, Türkiye'nin şimdiye kadar 8 kez gemilerinde denetim yapılmasına izin vermediğini ifade etti.

SİLAH MI TAŞIYORDU?

Türkiye’ye ait geminin Libya’ya silah taşıdığı iddialar arasında. Libya’daki çatışmalara taraf olan AKP hükümeti, Trablus yönetimini aktif şekilde destekliyor ve bu ülkeye askeri destek sağlıyor. Türkiye Trablus yönetimi ile 2019’da yaptığı anlaşmalar kapsamında ülkenin batısındaki İhvan ağırlıklı hükümeti desteklemek için bu ülkede asker konuşlandırmış durumda.

Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011’deki Arap Baharı olaylarının ardından iç çatışmaya sürüklenen Libya’da çok aktörlü bir güç savaşı veriliyor. Üç parçaya bölünen ülkede iki yönetim ve başbakan var. Doğudaki Tobruk’ta kurulu Temsilciler Meclisi Batılı ülkelerle Rusya ve Arap devletleri tarafından destekleniyor. Başkent Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti ise Türkiye ve Katar destekli.

İRİNİ MİSYONU DENETLİYOR

İrini misyonunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'nin denetimi reddetme kararından dolayı üzüntü duyulduğu bildirildi. Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosuyla ilgili 2292 numaralı kararı hatırlatıldı ve Ankara'nın buna riayet etmesi istendi.

İrini Operasyonu, Libya konulu Berlin Konferansı'nın ardından 31 Mart 2020'de başlatılmıştı. Operasyon, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılmıştı. Avrupa Birliği'nin Ortak Deniz Gücü tarafından sürdürülen İrini Operasyonu için 10 milyon euro bütçe ayrıldı. Operasyonun harekât merkezi Roma'da. İrini, Yunanca barış demek, Roma mitolojisinde de Pax anlamına geliyor.

RUS GEMİSİNDE DENETİM VAR

Ukrayna’nın talebi üzerine Pazar gecesi Karadeniz’de el konulan Rus gemisinin akıbeti ise belirsizliğini koruyor. Dışişleri Bakanlığı günlerdir sessiz. Üst düzey bir yetkili çalıntı Ukrayna tahılı taşıdığı iddiasıyla Karasu açıklarında durdurulan Zhibek Zholy adlı Rus gemisinin titizlikle araştırıldığını doğruladı. Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İlnur Çevik ise, BBC’ye yaptığı açıklamada, tahılların çalındığının ispat edilmesi durumunda Ankara’nın da buna göre hareket edeceğini belirtti. Ukrayna geminin kendilerine ait buğdayı taşıdığını ileri sürüyor.

TÜRKİYE’YE GÖNDERİLEN TAHIL İÇİN ÖDEME ALINDI

Ukrayna’nın Zaporojye bölgesindeki Rusya destekli yetkili Vladimir Rogov ise Berdyansk Limanı’ndan Türkiye’ye gönderilen tahıl için ödeme alındığını açıkladı. Rus bandıralı geminin alıkonulması konusunda yorum yapmayan Rogov, "Bin kere de söylesem, bunun bizim tahılımız, bizim kargomuz olmadığına yine de inanmayacaklar" yorumunu yaptı. Zaporojye’nin askeri-sivil idarenin başkanı Yevgeniy Balitskiy Zaporojye’den sevk edilen tahılın, tahıl tüccarları tarafından bölgedeki çiftçilerden satın alındığını, demir, kara ve deniz yolu üzerinden yurtdışındaki alıcılara ulaştırıldığını söyledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim