• BIST 9548.09
  • Altın 2493.433
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5694
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 22 °C

Türk Loydu araştırma ve bilim üssü kuracak

Türk Loydu araştırma ve bilim üssü kuracak
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, yeni dönemde GMO kontenjanından aday olan ekibi ile birlikte basın toplantısı yaptı. Melikoğlu, hedefleri arasında INSA ve NSCA ile sağlanan uluslararası başarının devamı olacağını ifade etti.

Holiday Inn İstanbul Tuzla otelinde  gerçekleşen toplantıda bir sunum yapan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, göreve geldiği 2015’ten bugüne kadar gerçekleştirdikleri başlıca konular hakkında bilgilendirmeler yaparak daha sonra 2023 Hedeflerini ve yeni dönemde aday olan ekibini açıkladı.

Türk Loydu’nun projeleri arasında özellikle denizcilik sektöründe faaliyet yürüten kobileri uluslararası rekabet edebilecek noktaya getirileceği dikkat çekiyor.

Teknopark gibi bir merkezin kurulacağını bilimsel ve inovatif projeleri destekleyeceğini ve Türk Loyd’unu en kısa zamanda IACS yapacakları konusunda da söylemleri bulunuyor.

2023 ekibinin üyeleri Cem Melikoğlu, Ferhat Acuner, Prof Dr Hakan Akyıldız, İlker Özyıldız ve Serdar Yaraş’tan oluşmakta.

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“2015 yılında görevi devir aldığımızda mali açıdan zorlanan, sürekli yönetim değişikliklerine ve çeşitli politik manevralara maruz kalmış, imaj anlamında dünyada ve Türkiye’de önemli ölçüde yıpranmış bir Türk Loydu ile karşılaşmıştık. İtiraf edeyim zor bir dönemdi ve biz nereye geldik diye de düşündüğümüz günler olmuştu. Ancak zorluklar ve engeller bizi yıldıramaz, yıldırmamalı da. Aklınızı ve gönlünüzü bir ettiğiniz de aşamayacağınız engel yoktur. Düzen yıkmadan düzen getirmeliydik. Bu yüzden hep yapıcı, toparlayıcı, birleştirici bir uslüp ve tutum ile hareket etmeye çalıştık. Aldığımız uzun soluklu önlemler, iyi planlama ve hedefe yönelik bakış açımızla yılmadan çok çalıştık. Genel Kurulumuzun bizlere önce 2015, sonra 2017 yıllarında üst üste iki dönem hizmet etme fırsatı vermesi ile Türk Loydu’nda  başlattığımız yenilenme süreçlerinin olumlu sonuçlarını hep beraber görmeye başladık. Uzun yıllardır ilk defa biraz sonra sunacağımız , hepimizi sevindiren, yükselen grafiklere ulaştık.

Başlıca çalışmalarımızı sıralarsak;

Yıllardır dönüşümü gerçekleşemeyen İktisadi İşletmemizin AŞ’ye dönüştürülmesi ve Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri AŞ’nin kurulması

Türk Loydu’nun çağın dinamiklerine göre yeniden ve daha dinamik ve profesyonelce olacak şekilde yapılandırılması

Dünya Ticaret Filosunun %18’ne sahip ve beyaz bayrak statüsünde olan Panama’dan tam yetki alınması

IACS üyelik sürecinin canlandırılarak üyelik başvurusunun yapılması ve sürecin tekrar başlatılması

Çeşitli IACS üyeleri ile yapılan işbirliği anlaşmaları. Bu anlaşmalar özellikle pandemi süresince çok işimize yaradı.

AB Tanınırlığı çalışmalarının IACS ile eş zamanlı başlatılması

Paris MOU’da 14 yıldır süregelen YÜKSEK PERFORMANSLI kuruluşlar listesinin gediklisi olup, son 3 yılın “0” hata ile tamamlanması

IMO ‘da GBS Başarısı, IACS dışında IMO tarafından onaylanan tek kuruluş olmanın gururu

IMO’da Komitelere ve Alt Komitelere düzenli katılımlarla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli çalışmalarla yeni regülasyonlara ülkemiz denizciliği için katkı ve görüşlerin sağlanması

NSCA (Naval Ship Classification Association) Uluslararası Askeri Gemi Klas Kuruluşlarında Türk Loydu’nun başkan yardımcılığı görevine seçilmesi

INSA (International Naval Safety Association/ Uluslararası Askeri Gemi Emniyeti Birliğinde) Türk Loydu’nun  Konsey Üyesi olması.

Savunma Sanayiinde bir çok önemli projeye başarıyla katkı sunmak, MİLGEM projesi, Amfibi Cıkarma Gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar, Kurtarma ve Yedekleme Gemileri TCG Akın ve TCG Işın, Denizaltı Kurtarma Gemisi TCG Alemdar Askeri Havuz gibi buyuk projeleri başarı ile tamamlamak.

Çok Maksatlı Amfibi Hucum Gemisi TCG Anadolu’nun klaslama faaliyetleri

Savunma Sanayiinde Katar ve Türkmenistan’a yapılan projelerin klaslanması

En büyük Savunma Sanayii ihracatımız Pakistan MİLGEM projesi

Katar eğitim gemilerinin klaslanması

Dünyanın İlk Pil Beslemeli Sıfır Emisyon Römorkörünün klaslanması

Milli sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz’un Türk Loydu tarafından klaslanması

Türk Loydu UDH AŞ’ye ARGE Merkezi Yetkisinin alınması, aynı anda 16 yeni proje başvurumuzun kabul edilerek, sürecin başlatılması

Dijital Dönüşümün başlatılması ve özel dizayn edilip hazırlatılan  E-PAS, TL-Easy programlarının başarıyla devreye alınması

  Ulusal bir kuruluş olarak Nükleer alanda yetki alınıp, Akkuyu Nükleer santrali inşaatında katkı sağlanması

Rüzgar Türbinleri, Enerji Santralleri, Yavuz Sultan Selim, Osman Gazi, Çanakkale Köprüleri, GS, Beşiktaş, Samsun, Eskişehir, Rize gibi birçok stadyumda gerçekleştirilen başarılı çalışmalar

Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora bursiyer öğrencilerimizle yaptığımız çalışmalar, üniversitelerle başlattığımız yeni işbirlikleri,

Denizcilik, Lojistik, Çevre konularında katılıp ülkemiz denizciliğinin gelişmesi için destek verdiğimiz bir çok seminer, panel ve sempozyumlarımız oldu.

Ben ve ekibim gönülden inanıyoruz ki;

İstediğinizi elde etmenin en kısa yolu kendinizi yükseltmektir, bazılarının zannettiği gibi başkalarını kötülemek değil.

Bu yüzden yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek hem sizlere 2023 ekibimizi tanıtmak, hem de aday olduğumuz 2020-2023 dönemi için planladığımız vizyoner projelerimizi paylaşmak istedik.

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu’nun açıkladığı 2023 Hedeflerinin ana başlıkları;

1 - Uluslararası Alanda Türk Denizciliğinin En İyi Şekilde Temsil Edilmesi

2 - Dijital Klas Olunması

3 - Deniz Savunma Sanayiinde Dünya Markası Olunması

4 - Eğitimde Üniversiteler ve Denizci Sivil Toplum Kuruluşları ile Geliştirici İşbirlikleri yapılması

5 - Denizcilik Firmalarının İhracat Çalışmalarına Destek Verilmesi

6 - Yenilikçi, Teknolojik, Tasarlayan ve Geliştiren Kurum Olunması

7 - Denizcilik Teknoparkı Kurulması

Burada gördüğünüz her maddenin içinde ayrıca önemli detaylar bulunmakta. Kısaca onları da açıklamak istedim.

1- Uluslararası Alanda Türk Denizciliğinin En İyi Şekilde Temsil Edilmesi  (IACS,AB,IMO,TIC Council)

Pandemi nedeni ile ertelenen IACS Üyelik Denetimlerinin 2021 yılında tamamlanarak, sürecin hızla ilerlemesinin teşvik edilmesi, IACS üyeliği için TL UDH AŞ’ye gereken her türlü desteğin verilmesi.

“AB Tanınırlık” çalışmalarının eş zamanlı ilerlemesinin sağlanması.

U&A Bakanlığı ile birlikte hareket ederek, IMO toplantılarına ve çalışma gruplarına maksimum katkı sağlamanın sürdürülmesi.

Uluslararası denizcilik regülasyonları çalışmalarında ve TIC Council içinde aktif rol alınması.

2- Dijital Klas Olunması

E-Pass ve TL-Easy ile başlayan Dijital Dönüşümün devamı.

Uzaktan Denetim, 3D Modelleme, Dron ile sörvey, simülasyon ile eğitim teknikleri geliştirilecek süreçlerin hızlandırılması.

Güncel teknolojiler izlenerek Türk Loydu kurallarına hızla entegrasyonun sağlanması.

3 - Deniz Savunma Sanayiinde Dünya Markası Olunması

  Ülkemizde Milgem ile başlayan, Katar, Türkmenistan,  Pakistan ile devam eden Savunma Sanayi çalışmalarının diğer ülkelere de yayılmasının, Savunma Sanayi İhracatının daha da

yaygınlaşmasının, genç Türk mühendislerine yurtdışında yeni iş imkanlarının sağlaması.

Savunma Sanayine hizmet veren tersanelerle işbirliklerinin geliştirilmesi.

Milli Savunma Bakanlığı , SSB, Asfat, STM, Havelsan, Aselsan ile sürdürülen çalışmaların daha da arttırılması.

INSA ve NSCA ile sağlanan uluslararası başarıların devam ettirilmesi.

Türk Loydu’nun Deniz Savunma Sanayiinde uluslararası kural koyucu konumda olması.

4 - Eğitimde Üniversiteler ve Denizci Sivil Toplum Kuruluşları ile Geliştirici İşbirlikleri yapılması

Denizcilik Sektörünün temel ihtiyaçları doğrultusunda üniversiteler ve denizcilikteki sivil toplum kuruluşları ile istihdam yaratıcı işbirliklerine gidilmesi.

Üniversiteler ile birlikte çalışarak yenilikçi projeler üretilmesi (H2 hibrid motorlar, Fuel-Cell sistemler, alternatif yakıtlar), çevreci çalışmalar yapılması.

Sörveyör okulu kurulması (Gemi Mühendisliği adaylarına üniversitelerde özel eğitimler sağlayarak sörveyör ihtiyacına katkı sağlanması).

5 - Denizcilik Firmalarının İhracat Çalışmalarına Destek Verilmesi

Küçük ve orta ölçekli Denizcilik Firmalarının ihracat amaçlı sertifikasyon ve belgelendirme çalışmalarına destek verecek mekanizmalar kurulması.

Denizcilik paydaşları ile koordineli çalışılması (U&A Bakanlığı, San.&Tic Bakanlığı, TOBB, Sanayi Odaları, DTO, Gisbir, TİM, Gemi ve Yat İhr.Birliği)     

6 - Yenilikçi, Teknolojik, Tasarlayan ve Geliştiren Kurum Olunması

Kompozit malzemelerin denizcilikte kullanımında ön almak, ilgili kural ve sistemlerin geliştirmesi.

Ulusal Stratejiler Doğrultusunda Ulusal/ Uluslararası Roller Üstlenilmesi.

Petrol Sondaj ve Arama konularında Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileriyle başlayan süreçlerin sürdürülmesi, Off-Shore alanında saygın marka olunması.

Uzay ve Uydu Teknolojilerinde yer alınması,

Nükleer alanda başlatılan başarılı çalışmaların geliştirilerek sürdürülmesi,

‘’Pil Yönetim Sistemleri’’ geliştirilmesi (Yenilenen çevre regülasyonları, IMO, AB kurallarının gereksinimleri doğrultusunda)

7 - Denizcilik Teknoparkı Kurulması

İTÜ ve İSTKA ile başlatılan çalışmaları sürdürüp Tuzla’da eski Türk Loydu binasında bir Denizcilik Teknoparkı kurulması.

Tüm Denizcilik Sektörünün, özellikle de Denizcilik Yan Sanayinin, Dizayn Ofislerin gerek birbirleriyle, gerek Türk Loydu ile sinerji yaratarak gelişmelerinin ve ihracat odaklı çalışmalar yapabilmelerinin sağlanması.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çok anlamlı bir sözünü hatırlatarak bitirmek isterim.

Topraklarının ucu deniz olan bir ülkenin sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim