• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Türk gemisine yapılan operasyon ne anlama geliyor? Emekli Tümamiraller Cem Gürdeniz ve Semih Çetin değerlendirdi!

Türk gemisine yapılan operasyon ne anlama geliyor? Emekli Tümamiraller Cem Gürdeniz ve Semih Çetin değerlendirdi!
Libya'ya giden Arkas Denizcilik’e ait Rosaline A isimli Türk konteyner gemisinin Alman askerleri tarafından Akdeniz’de aranmasının ardından tansiyon bir anda yükseldi. Olay sonrası, Türk gemisine yapılan bu operasyonla ilgili emekli tümamiraller Cem Gürdeniz ve Semih Çetin, açıklamalarda bulundu.

Türkiye’den Libya’ya giden gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan Türk bayraklı Rosaline A konteyner gemisinin durdurulup aranması, Akdeniz’deki tansiyonu yeniden yükseltti.

Gemi, Yunan bir komutanın sevk ettiği Alman fırtakeyni tarafından durduruldu ve arandı. Gemiye helikopterle askerler iniş yaptı. Tüm bunlar yapılırken de Türkiye’den ve gemi kaptanından izin alınmadı.

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaparak "Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır" derken AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, “Korsan müdahale” dedi.

Türk gemisine yapılan operasyonla ilgili emekli Tümamiraller Cem Gürdeniz ve Semih Çetin, Odatv’ye konuştu.

“TAM BİR TERÖRİST HAREKETTİR”

Emekli Tümamiral Semih Çetin, Türk gemisine yapılan operasyonla ilgili, “uluslar arası platformlarda protesto edilmesi ve büyütülmesi gerekilen bir olaydır” dedi.

ABD’deki 11 Eylül saldırıları sonrasında, NATO’nun Akdeniz’de harekat başlattığını ve bu operasyona Türk gemilerinin de katıldığını belirten Semih Çetin, “O harekatta dahi, bayrak devletlerinden izin alınmadan böyle bir operasyon icra edilmemiştir” dedi.

Semih Çetin, “AB’nin yaptığı bu harekat tam bir terörist harekettir. Türk hükümetinin onayını almış olmanız lazım. Yunan komutanın kendi inisiyatifinde böyle bir harekatı yapacağını düşünmüyorum. Bu uluslararası platformlarda protesto edilmeli ve büyütülmeli. Bayrak devletini aramaları ve onay almaları gerekmektedir. Hafter’e silah taşıyan gemilere neden müdahale edilmiyor. AB’nin çifte standardı.” ifadelerini kullandı.

Operasyonun Alman fırtakeyni ile yapılmasını da ayrıca değerlendiren emekli Tümamiral Semih Çetin, “1998-2001 yılları arasında NATO’da plan subayı olarak görev yaptım. Askeri diplomat olarak görev yaptım. O dönemde Kosova olayı vardı. Adriyatik’te de Sırbistan’a silah taşıyan gemiler aranıyordu” diyen Semih Çetin, o dönem Alman generalin yaptığı konuşma ile bu aramaları imkansız hale getirdiğinden söz etti.

Şimdi ise Alman fırtakeyninin Türk gemisine yapılan operasyonda ön safta durmasını eleştiren Çetin, “Almanya’nın buna nasıl alet olduğunu anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“ÇUVAL GEÇİRME GİBİ BİR ŞEY BU”

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise, “Türkiye’nin onayı ve gemi kaptanının rızası olmadan bu yapıldıysa düşmanca harekettir” dedi.

Cem Gürdeniz yaptığı açıklamada, bunu ikinci bir “Çuval olayı”na benzetti.

 “Türkiye bu hukuksuzluğu, bu haydutluğu kabul etmemeli. Yani bu çuval geçirme gibi bir şey. Bunun affedilir bir yanı olamaz. Akdeniz bizim ön bahçemiz” diyen Cem Gürdeniz,  “Libya'ya giden bütün ticaret gemilerine bu tip İrini Operasyonu ile cevap verilebilir. Türkiye, bu hukuksuzluğu, haydutluğu çok şiddetli protesto etmesi gerekir. Sea Guardian Operasyonu'ndan geçici olarak çekilebilir. Bu, müttefiklik ruhuna uymuyor” şeklinde konuştu.

“Şimdi uluslararası deniz hukukuna göre, Viyana Protokolü, Palermo Sözleşmesi, Roma Sözleşmesi; bunlara rağmen... Biri insan kaçakçılığı, biri uyuşturucu kaçakçılığı, diğeri silahlı faaliyetler. Bunlarda bile bayrak devletinin izni ve gemi kaptanının onayı olmadan gemiye çıkılmaz. Böyle bir şey ben ilk defa görüyorum. Hele hele NATO üyesi bir ülkenin gemisi. Burada gemi resmen Türk bayraklı” diyerek sözlerine devam eden Cem Gürdeniz, şu ifadeleri kullandı:

''Bu yapılan açıkça düşmanca bir harekettir, bunun adını koyalım. Alman ve Yunan kara vericiler işin içindedir. Çünkü gemi Alman gemisidir, taktik komutan Yunanlı komutandır. İki karar verici Türkiye'ye karşı düşmanca harekette bulunmuştur. Yapılan bildiğiniz denizde haydutluktur. Alman hükümeti Türkiye'den özür dilemelidir. AB de Türkiye'ye şu mesajı vermiş oldu, ben seninle beraber değilim diyor. Bakın orada personele resmen, utanmasa neredeyse güç kullanacak. Küstah adamlar! Personel de direniyor, onları da tebrik ediyorum. Bunun affedilir yanı yok. Çok gergin ve sinirliyim.''

ÇUVAL OLAYI NEDİR?

Çuval Olayı, 4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargâh kurmuş bulunan bir binbaşı komutasındaki 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun ve Türkmen mihmandarlarının Irak'taki işgal kuvvetlerinin bir parçası olan Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı'na bağlı askerlerce ve yanlarında peşmergelerin de bulunduğu bir şekilde sürpriz bir baskın sonucu derdest edilmeleri ve başlarına çuval geçirilmek suretiyle götürülüp 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekilmeleridir.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim