• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türk gemisine kokain tuzağı!

Türk gemisine kokain tuzağı!
Gemport Liman İşletmeciliğine ait 182 metre boyundaki İDÇ-1 gemisine Venezuella'nın Punto Fihjo Limanı'nda kokain tacirleri, akla hayale gelmeyecek bir tuzak hazırladı.
Gemport Liman İşletmeciliğine ait Türk bayraklı 182 metre boyundaki İDÇ-1 gemisine Venezuella'nın Punto Fihjo Limanı'nda kokain tacirleri, akla hayale gelmeyecek bir tuzak hazırladı.İzmir’deki işletmeci şirketi tarafından, sekiz aylığına İngiltere firmasına kiralanan ‘İDÇ-1’ adlı Türk gemisi, Adana Limanı’na gelmek üzere yükleme yaptığı Venezuela’da, uluslararası zehir tacirlerinin müthiş kokain kaçakçılığına alet edilmek istendi. Geminin kıç kısmına, içerisinde 78 kilo 400 gram kokain dolu plastik boruyu monte eden zehir tacirlerinin ilginç tuzağını, uyanık mürettebatın dikkati ortaya çıkardı. Boruyu monte eden dalgıcı görüp yetkililere haber vererek, uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının planını ortaya çıkaran mürettebat, gemiyle birlikte 30 gün boyunca limanda bekletilirken, Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi ve herhangi bir ilgilerinin bulunmadığının anlaşılmasıyla ülkeden ayrılmalarına izin verildi.
     
Merkezi Bursa’da bulunan Gemport Gemlik Liman İşletmeciliği'ne ait 182 metre boyunda, 24 bin 646 grostonluk ‘İDÇ-1’ adlı gemi, İzmir’deki işletmeci kurumu tarafından sekiz aylığına İngiltere’deki bir firmaya kiralandı. Geçen Mayıs ayında, tamamı Türk olan 24 mürettebatıyla Kolombiya üzerinden Venezuela’ya giden gemi, Punto Fihjo kentinin limanına demirledi. Burada iki gün kalan gemi, Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne götüreceği, termik santrallerde ve çimento fabrikalarında kullanılan petrol artığı maddeyi yükledikten sonra yola çıkmak üzere hazırlığa başladı. Harekete hazırlanan işçiler, halatları toplarken su üzerinde bir dalgıcın geminin kıç kısmından ayrıldığını farketti. Durumdan şüphelenen gemi personeli önce kaptana daha sonra da limandaki görevlilere haber verdi. Şikayet üzerine liman müdürlüğü yetkilileri ile şehirdeki Sahil Güvenlik ekipleri, gemi çevresinde arama yaptı. Dalgıçların, geminin kıç kısmına yaptığı dalışta, kanatçıklara halatla bağlanıp monte edilen 2 metre boyunda, 38 santimetre eninde silindir plastik bir boru bulundu. Karaya çıkarılan borunun içinden 78 kilo 400 gram kokain çıktı.
     
Mürettebat, gizlice gemiye bağlanan borudan çıkan uyuşturucuyu görünce şaşkınlık geçirirken, Venezuela polisi olayla ilgili soruşturma başlattı. Venezuela’daki yasalara göre ifadeleri alınan mürettebat ile gemi, 30 gün boyunca limanda bekletilirken, ülke dışına çıkmalarına izin verilmedi. Yaşanan gelişmenin ardından işletmeci ve geminin sahibi olan şirket, Dışişleri Bakanlığı ve Denizcilik Müşteşarlığı’na başvurup yardım istedi. Venezuela’daki Türkiye Büyükelçiliği de devreye girdi.

İkili görüşmeler sonunda Venezuela polisi, uluslararası zehir tacirlerinin, uyuşturucuyu geminin ilk durağı olan ve yakıt ikmali yapacağı İspanya’ya ulaştırmak istediklerini, bu nedenle ‘İDÇ-1’ adlı gemiyi tercih ettiklerini belirledi. Filmlere konu olacak bu müthiş planı ilk kez uygulayan zehir tacirlerinin Avrupa’ya İspanya üzerinden açıldığı, monte edilen uyuşturucunun da, geminin ikmal yaptığı sırada irtibatta bulundukları başka bir dalgıç tarafından aynı şekilde gizlice yerinden alınacağı saptandı. Soruşturma sonunda, kaçakçılıkla ilgisi bulunmadığı anlaşılan geminin ülkeden ayrılmasına izin verildi.

İşletmecisi oldukları geminin bu şekilde tuzağa düşürülmesiyle şaşkınlık yaşayan şirket yetkilileri, yıllardan beri uluslararası sularda ticaret yaptıklarını, akla gelmeyecek bu müthiş tuzağın ilk defa yaşandığını, gemilerinin serbest bırakılmasıyla rahat bir nefes aldıklarını söyledi. Yetkililer, geminin şu an Katar’a gittiğini kaydetti.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim