• BIST 9747.45
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Türk denizcisi Sadun Boro, İMEAK DTO Bodrum Şubesi işbirliğiyle Muğla'da anıldı

Türk denizcisi Sadun Boro, İMEAK DTO Bodrum Şubesi işbirliğiyle Muğla'da anıldı
Türk denizci Sadun Boro, hayata veda edişinin ikinci yıl dönümünde İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 3 - 4 Haziran tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Büyük denizci Sadun Boro, vefatının ikinci yıldönümünde İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi işbirliğinde 3 - 4 Haziran tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Etkinliklerinin ilk gününde sanatçı Ufuk Boy tarafından yapılan “Gökova, Sadun Boro’yu Kucaklıyor” heykelinin açılışı yapıldı. Heykel fikri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Sayın Gündüz Nalbantoğlu tarafından gündeme getirilmişti.

Bodrum’un Kissebükü Koyu’na yerleştirilen Heykel, Sadun Boro’nun Türkiye’yi denizlere açan ve kendi koylarının tanınması ve korunmasını sağlayan güçlü kişiliğinin özelliklerini sembolik olarak taşıyor.

40'a yakın tekne Gökova’ya açıldı

Kissebükü’ndeki törene katılan 40’a yakın tekne, aynı gün akşamı Gökova’ya açılarak, Okluk istikametinde dümen tuttular. Etkinlikler ikinci gün de Sadun Boro tarafından Okluk Koyu'na yaptırılan 'Deniz Kızı' heykelinin denizciler tarafından selamlanması ile sona erdi.

Çok sayıda denizci ve çevrecinin katıldığı etkinliğe; Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Binbaşı Süleyman Ercan, Muğla Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Ali Zağlı, Bodrum Liman Başkanı Türker Kutlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Meclis Başkanı Hayri Rüştü Tezcan ve Yönetim Kurulu Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Deniz Limanı Şube Müdürü Raşit Özkan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürü Emre Tümer, Bodrum Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Belediyesi yetkilileri ve Sadun Boro’nun kızı Kısmet Deniz Polat, Cumhurbaşkanlığı’nın emekli Turizm ve Çevre Başdanışmanı Can Pulak katıldı.

Sadun Boro Kimdir?

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okuyan, 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Boro, İngiltere'deki eğitimi sırasında, 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet Gazetesi'nde yazı dizisi olan bu gezinin anıları 2004'te "Bir Hayalin Peşinde" adlı kitaba dönüştü. 10 buçuk metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra "Pupa Yelken" adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977 - 1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı. Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına deniz kızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını 'Pupa Yelken' adlı eserinde topladı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor. Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. 

heykel-002.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim