• BIST 9879.61
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Türk balıkçılar orkinos avına hazırlanıyor

Türk balıkçılar orkinos avına hazırlanıyor
Avrupa'nın en büyük orkinos ihracatçı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk firmaları, şimdi de İspanyol ve Maltalı denizcilerin Akdeniz’deki korkulu rüyası haline geldi.

 Avrupa'nın en büyük orkinos ihracatçı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk firmaları, şimdi de İspanyol ve Maltalı denizcilerin Akdeniz’deki korkulu rüyası haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra Libya ve Mısır’ın av kotalarını da alan orkinosçular, 25 Mayıs’ta başlayacak olan sezonda 19 bin ton kotaya sahip.
 
Filolarına kattıkları yeni gemi ve oluşturdukları modern çifliklerle bir anda Avrupa’nın en büyük orkinos ihracatçı ülkeleri arasına girmeyi başaran Türk firmaları, şimdi de İspanyol ve Maltalı denizcilerin Akdeniz’deki korkulu rüyası haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra Libya ve Mısır’ın av kotalarını da arkasına alan orkinosçular, 25 Mayıs’ta başlayacak olan av sezonuna bu yıl 11 gemiyle hazırlanıyor. Son iki yılda ihracatını 40 milyon dolardan 54 milyon dolara çıkaran orkinos balıkçıları, kullanım hakkını aldıkları Libya ve Mısır’ın paylarıyla birlikte avlanma kotasını üç kata çıkardı.

KOTA 19 BİN TON

Geçtiğimiz yıl 3.7 bin ton orkinos ihraç eden Türk firmalarının toplam kota miktarını 19 bin tona çıkartması, Akdeniz’de orkinos saltanatı süren Malta ve İspanyol denizcilerinin telaşlanmasına yol açtı. İspanyol ve Maltalı firmaların bu telaşı, geçtiğimiz hafta Belçika’nın Bürüksel kentinde 21’ncisi düzenlenen European Seafood Exposition (ESE) Fuarı’nda iyice su yüzüne çıktı. Bunda da son yıllarda yaptığı yatırımlarla su ürünleri ihracatını 10 kat artırmayı başaran Türk firmalarının 70 ülkeden 1600 firmanın katıldığı ESE Fuarı’nda şov yapması etkili oldu.

Türkiye’nin 15 firmayla milli katılım gerçekleştirdiği fuarda, orkinostan levreğe, çupradan kirazlı hamsiye kadar 5 bin porsiyon balığın pişirilerek, ziyaretçilere servis yapıldı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, sektörün 2011 yılında 1.4 milyar dolar olan ihracatının geçtiğimiz yıl 1.66 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, “Bu yıl toplam ihracatı 1.8 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. İhracatta yaşanan artışta, Orkinos avcılığı önemli rol oynadı. Filoya katılan yeni gemiler ve oluşturulan çiflikler sayesinde orkinos ihracatımız tek pazar Japonya olmasına rağmen 10 kat birden arttı” dedi.

25 MAYIS'TA BAŞLAYACAK

İspanya ve Malta gibi Türkiye’nin de artık Akdeniz ülkelerinin kotalarını kullandığını belirten Sagun şöyle konuştu: “Bunlarla birlikte Türkiye’nin toplam kotası 19 bin tonu buluyor. Türk firmaları, uluslararası pazarlarda ortalama kilogramı 20 dolardan işlem gören orkinosun avına bu yıl Akdeniz’de 11 gemiyle çıkacak. Av mevsimi 25 mayıs’ta başlayayıp, 25 Haziran’da sona eriyor. Fuarda bir ay sonra avlanmaya başlanacak olan orkinosları pazarlama imkanı yakaladık. Şu anda, önümüzdeki av sezonunda yakalayacağımız orkinosların yarısını satmış durumdayız.”

586 kilogramla Akdeniz rekoru

Akdeniz’de yakaladıkları orkinosları tek alıcı olan Japonya’ya direkt olarak sattıklarına dikkat çeken Tuncay Sagun, “Artık kendi çiftliklerimizi oluşturduk. Orkinosları yakaladıktan sonra büyümelerini sağlamak için bu çiftliklere koyuyoruz. Ortalama yüzde 30 büyüme gerçekleştikten sonra satışını yapıyoruz. 30 kilogramın altındaki orkinosların yakalanması yasak. Akdeniz’de rekor, 586 kilogramla bizde” diye konuştu. Cezayir ve Libya bayraklı iki orkinos avlama gemisi bulunan Dardanel ise bu yıl Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa engeline takıldı. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Kuzey Afrika ülkelerinde suların durulmaması yüzünden bürokratik sorunları aşamadık. Bu nedenle gemilerimiz, orkinos avlamak için bu yıl Akdeniz’e açılamayacak” dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim