• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Turizmin merkezinde çamur tehlikesi!

Turizmin merkezinde çamur tehlikesi!
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, yağmurla birlikte derelerin getirdiği çamurlu suların gelecekte körfezde büyük sorunlar yaratacağını belirtti

Her yağışla rengi değişen Marmaris Körfezi için bilim adamları uyarıda bulundu. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, yağmurla birlikte derelerin getirdiği çamurlu suların gelecekte körfezde büyük sorunlar yaratacağını belirtti

Sezon öncesinde başlayan çevre düzenlemesi, derelerin ıslahı, bazı kanalların genişletilmesi ve derinleştirilmesi çalışmalarının yanı sıra kıyı bandı çalışmaları nedeniyle plaja iş makineleri girince Marmaris’te deniz bulanıklaşmaya başladı. Yağmurların bölgede mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla da selin getirdiği toprak, çamur ve diğer atıklar denize ulaşınca körfezin büyük bir bölümü çamurla kaplanıp kirli sarı renge büründü.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, körfezdeki renk değişimine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Özdemir, ölçüm yapmadan, 'deniz kirlendi' denilemeyeceğini, ancak gelecekteki en büyük sorunun çamurun dibe çökmesi olduğunu söyledi. Çamurun deniz için çok önemli tehlike olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu partiküller yani çamur ile körfeze gelen diğer atıkların en önemli ve en büyük sorunu körfezin derinliğini azaltması. Sular çok yoğun biçimde sedimantasyon taşıdığından dolayı dip yapısını ve derinliği azaltarak ileriki yıllarda Marmaris Körfezi için bir tehlike oluşturur. Denizin dolmasıyla birlikte alttaki su sirkülasyonu azalacağından dolayı bunlar dip yapıda birikerek kalıcı olacaktır. Bu sürekli yaşanacağından da zamanla derinlik azalacaktır. En kısa zamanda bilimsel olarak analiz yapmak lazım. Gelen selin debisi ne, hangi hızla geliyor? Bu Marmaris’in kaderi haline geldi. Yapılaşmanın hızlı artması, dere yataklarının betona boğulması gelen suyu sele dönüştürüyor."

Üniversite olarak bununla ilgili bir plan hazırladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özdemir, "Marmaris Körfezi’ni besleyen dereler üzerinde yaklaşık bir yıllık çalışma gerekiyor. Bu çalışma için proje hazırlıyoruz. Sponsorluk için TEMA Vakfı’na başvurduk ama programlarının çok dolu olması nedeniyle destek olamayacaklarını söylediler. Saygıyla karşılıyorum. Proje çalışmasına öğrencilerimi kattım ve onların ders aşamasının bitmesini bekliyorum. Körfeze gelen çamur direkt olarak hızının kesildiği yerde birikim yaparak içindeki minerallerden dolayı suyun rengini değiştiriyor. Körfezde akıntı olmadığı için derinlik her geçen gün azalmaya başlıyor" dedi.

BEREKETLİ TOPRAKLAR DA GİDİYOR

Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, zararın sadece körfezde olmadığını da belirterek, "Yağmur suyuyla gelenlerin içinde bölgemizdeki bereketli topraklar da var. Bu sürekli olduğunda tarımda da sıkıntı çıkar. Yine yolların çökmesi de bu yüzden. Toprak gittikçe sorunlar büyüyor. Derelerden gelen partikülleri önlemek için, dereler birkaç yerde belli noktaları derinleştirilerek buralara kırık taşlar döşemek suretiyle geçirgen bir zemin yaratılabilir. Bu kırık taşlar sayesinde suların getirdiği partiküllerin çok büyük bir bölümü denize ulaşmayıp bu geçirgen taşlar üzerinde kalacaktır. Burasını da belediye çalışanları sık sık temizledikleri taktirde büyük sorun ortadan kalkmış olacaktır" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim