• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

TSK korsan nöbetine devam edecek

TSK  korsan nöbetine devam edecek
Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

TÜRKİYE, 13 FİRKATEYNLE DESTEK VERİYOR"

Bu konuyla ilgili Genel Kurulda bir konuşma yapan ve yapılan eleştirilere cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlık ve fakirliğin yanında, deniz haydutluğunun da uluslararası gündemi meşgul ettiğini belirterek, "Somali ile Afrika ülkelerine yapılan insani yardımların intikalini de güçleştiren bu yasadışı eylemler, küresel güvenlik meselesi olarak uluslararası gündemde yer almaya devam etmektedir. Türkiye gerek tek başına bir güç olarak, gerekse üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla barışçıl, ilkeli ve etkin bir güvenlik politikası izlemektedir. Bu kapsamda ülkemiz, bugün üzerinde konuştuğumuz deniz haydutluğu ile mücadelede de uluslararası toplumun müşterek hareket etmesini talep etmektedir" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin ilk olarak 2008 yılında aldığı ve her yıl uzattığı kararlarla, söz konusu eylemlerle ortak mücadeleye dönük olarak uluslararası toplumun eşgüdüm yapmasını kolaylaştıracak meşruiyet zeminini güçlendirdiğini kaydeden Bakan Yılmaz, uluslararası toplumun Somali açıklarındaki deniz haydutluğuyla, bu ülkenin karasularını da kapsayacak şekilde yürütülen mücadelenin hukuki temelini, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının oluşturduğunu, Türkiye'nin bölgedeki deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine 13 firkateynle destek verdiğini belirtti.

Yılmaz, bölgede halen NATO görev kuvveti Okyanus kalkanı harekatına Gökova Firkateyni ile iştirak edildiğini ifade etti. Somali'de kuraklık nedeniyle yaşanan açlık tehlikesine karşın Somali'ye insani yardım taşıyan gemilere, bölgedeki firkateynle refakat edilerek emniyetli bir şekilde ulaşımın sağlandığını vurgulayan Bakan Yılmaz, son bir yıl içerisinde 2 ticaret gemisinin deniz haydutlarının saldırısına uğradığını söyledi. Yılmaz, alınan etkin tedbirler neticesinde Mart 2010'dan beri hiçbir Türk gemisinin kaçırılmadığını belirterek, NATO, AB ve ABD'nin yanı sıra Çin, Rusya ve Hindistan'ın da bölgede olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Somali'ye yardımlarını sürdürdüğünü vurgulayan Yılmaz, "Çünkü deniz haydutluğu meselesinin asıl çözümü denizde değil, karadadır. Deniz haydutluğu meselesinin çözümü ancak Somali ve Afrika'nın huzura ve refaha kavuşması ile mümkündür" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından TSK unsurlarının Aden Körfezi, Somali Karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete verilen bir yıllık izin süresinin 10.02.2013 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi oylanarak kabul edildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim