• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Trabzonlular, ‘Kafes Balıkçılığı Projesi’ne tepki gösterdi

Trabzonlular, ‘Kafes Balıkçılığı Projesi’ne tepki gösterdi
Trabzon açıklarında Çarşıbaşı-Yalıköy arasında yapılacak kafes balıkçılığı 250’yi aşkın küçük balıkçıyı isyan ettirdi.

Trabzon’daki kafes balıkçılığına bir yenisinin daha eklenmesi için harekete geçildi. Ancak bu kez Çarşıbaşı-Yalıköy arasına kurulması planlanan kafesler, küçük balıkçıların tepkisine yol açtı.

Beşikdüzü’nden Çarşıbaşı’na kadar birçok noktada kafesler kurulduğunu dile getiren balıkçılar, Çarşıbaşı-Yalıköy arasına kurulacak kafeslerle son avlanma alanlarını da kaybedeceklerini savundu. Küçük balıkçılar adeta teknelerini satıp, kafeslerde çalıştırılmaya itildiklerini ileri sürdü.

Çarşıbaşı Limanı’nda bir araya gelen onlarca balıkçı, kafeslere karşı döviz açtı, açıklamalarda bulundu. Balıkçı Zeki Kaya, “Çarşıbaşı’nda bizim gibi küçük balıkçıların avlanma yaptığı dar bir alan var. Bu alan dışında avlanma yapabilmemiz mümkün değil. Liman girişinden Beşikdüzü liman girişine kadar kafes kurulduğundan bize sadece Yalıköy-Liman arası kalmıştır. Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay tarafından onaylanan tebliğe göre bize kalan liman girişiyle Yalıköy arasına da kafes konulacaktır. Balık kafeslerinin konulmasıyla birlikte balıkçılıkla geçinen yaklaşık 600 ailenin ekmek kapısı kapanacaktır.

3-4 seneden beri Beşikdüzü’nden bu yana kafes balıkçılığı kurula kurula geliyor. Tabi bununla ilgili ÇED raporu asılıyor. Bununla ilgili bir itiraz süreci var. Ancak ÇED raporu bizim elimize ulaşmadı. Yalıköy mevkiinden gelen arkadaşlar Kirazlık’ta bir camiye asıldığını söyledi. Düşünebiliyor musunuz? Görülmesin diye bunu yapıyorlar. ‘Biz astık mı astık’ demek için bu yapılıyor. Kafesler en son Kirazdağ’a kuruldu.Şimdi kurulacak yer Yalıköy-Çarşıbaşı Limanı arası. Eylül-Ekim döneminde palamutçuluk yapma şansımız kalmıyor.

 En az 250 küçük balıkçı teknesi var burada. Mezgit balıkçılığı, barbun balıkçılığı yapma şansımız kalmıyor. Tarım Müdürü ile görüştük. Küçük balıkçılar olarak mağdur olduğumuzu söyledim. Bir tekne indirdim suya. 400 bin lira masraf ettim. 8 metre tekneye 400 bin liralık masraf... Bankalardan kredi çektim. ‘Bu işten dönüş yok’ dedi. 2 ay önce topladığımız imzaları hatırlattım. Ailelerin nasıl geçineceğini sordum. 250 teknenin Çarşıbaşı’ndaki avlanma alanı tamamen bitiyor. ‘Ne olacak bizim halimiz?’ diye sorduğumda , ‘Sizde kayıkları satıp kafeslerde çalışırsınız.’ dedi. Buraya kafesler kurulacak ama kooperatif olarak bize hiçbir şey danışılmadı. Türkiye’nin en fazla küçük balıkçısı bu Çarşıbaşı Limanı’nda. Bizler asla kafes balıkçılığına karşı değiliz. Kafeslerin etrafında bırakın avlanmayı, 500 metreden fazla yaklaşmamız yasak. Biz küçük balıkçılar evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Devletten biz küçük balıkçıların da haklarının korunmasını istemek en doğal hakkımızdır. Bize kim sahip çıkacak?” iddialarında bulundu.

BALIKÇILIK YAPTIĞIMIZ YER ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR

Balıkçı İbrahim Çetindemir de, “Bizim daha önce geçimimizi sağladığımız yere Kirazdağ’a kafesler kuruldu. Şimdi 500 metre bile yaklaşamıyoruz. Bu yeni kafeslerin ÇED raporu da Vakfıkebir’de balıkçılıkla ilgisi olmayan bir yere asıldı. Ondan sonra da onay verildi. Kirazlık Köyü Camii’ne ÇED raporu astılar. Bizim balıkçılık yaptığımız yer elimizden alınmak isteniyor.” şeklinde konuştu.

CHP, SORUNU MECLİS’E TAŞIYACAK

Balıkçıların Çarşıbaşı Limanı’ndaki isyanına CHP Çarşıbaşı İlçe Başkanı Hacı Sultan Balcı ses verdi. Balıkçıların mücadelelerine destek vereceklerini kaydeden Başkan Balcı, konuyu TBMM’ye taşıyacaklarını da söyledi.

Başkan Balcı, “Küçük balıkçılarımız 2-3 ay önce Tarım İl müdürlüğüne, ‘Burası bizim alanımız. Başka avlanacak yerimiz yok’ diye müracaat etmişler. İl Müdürü de, ‘Tekneleri satın, kafeslerde çalışın.’ demiş. Günlük balıkçıların, ekmek teknesi kapanacak. Devletimiz küçük balıkçıya da sahip çıkmalı. Bu balıkçı arkadaşlarımız keseciliğe karşı değil ama ellerindeki son yerlerinden olacaklar. CİMER’e başvuru yapıldığını öğrendik. Biz balıkçılarımızın sorunlarını TBMM’ye taşıyoruz. Görüntüleri Milletvekilimiz Ahmet Kaya’ya gönderdik. Bu vatandaşlarımızın hakkını korumak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

balikcilik-1.jpgbalikcilik-2.jpgbalikcilik-3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim