• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

TPAO gazda rotayı Lübnan'a çevirdi

TPAO gazda rotayı Lübnan'a çevirdi
Güney Kıbrıs-İsrail ittifakının doğalgaz keşfi ile dünya petrol devlerinin iştahını kabartan Akdeniz’de, Lübnan kendi münhasır ekonomik bölgelerinde petrol ve gaz arama çalışmaları için ruhsat ihalelerine çıkacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz’de rotayı Lübnan’a kırdı. Güney Kıbrıs-İsrail ittifakının doğalgaz keşfi ile dünya petrol devlerinin iştahını kabartan Akdeniz’de, Lübnan kendi münhasır ekonomik bölgelerinde petrol ve gaz arama çalışmaları için ruhsat ihalelerine çıkacak.Bu ihalelere katılmak için Shell ile işbirliği anlaşması imzalayan TPAO, aralarında Genel Enerji’nin de yer aldığı dünya devi şirketlerle ortaklık görüşmelerine başladı. TPAO’nun daha çok gaz arama ve üretimiyle ilgilendiği belirtiliyor.

Shell ile el sıkıldı

Akdeniz’de Antalya körfezinde Shell ile imza atan milli petrol şirketi TPAO, Lübnan’da da Shell ile ortak arama ve üretim yapmak için anlaşma imzaladı. Böylelikle dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Shell ile Antalya Körfezi’nde kaya gazı çalışmalarının ardından yabancı bir ülkede ortaklık için anlaşmaya varılmış oldu. TPAO’nun Lübnan’da diğer bir partner adayı da Kuzey Irak’ta sahip olduğu zengin petrol yatakları ile dikkat çeken Genel Enerji.

40 milyar dolarlık yatak

Ankara’da düzenlenen EIF 2012 Enerji Zirvesine katılan Genel Enerji CEO’su Mehmet Sepil, Doğu Akdeniz petrol arama yatırımları ile ilgilendiklerini ve TPAO ile ortak girişim kurmak için görüşme halinde olduklarını söyledi. Lübnan’ın güneybatı bölümünde 40 milyar dolarlık gaz yatakları olabileceği belirtiliyor. Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Roudi Baroudi “Lübnan açık denizinde önümüzdeki yirmi yılda günlük 90 bin varil petrol üretim olabileceğini düşünüyoruz. Bunun da piyasa değeri yaklaşık 100 milyar dolar” demişti. 

Samanlıkta iğne arıyor

Karadeniz ve Akdeniz’de derin denizde petrol arama çalışmalarına imza atan TPAO, dünyada derin deniz aramacılığı gerekleştiren 11 şirket arasına girdi. TPAO Genel Müdür Yardımcısı Besim Şişman ise Enerji Zirvesinde yaptığı konuşmada “TPAO yüzünü dışa dönmeli. Risk varsa, para var. Kuzey Irak’a, güneye, Afganistan’a, Afrika’ya bile gitmemiz lazım” diye konuştu. Şişman, Türkiye’nin hidrokarbon rezervleri açısından fakir olduğunu belirterek, “Türkiye’de yapılan arama faaliyetleri samanlıkta iğne aramaya benziyor” dedi.

Kaya gazında çalışma başladı

Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, şeyl gazında (kaya gazı) Türkiye’de ön çalışmaların başladığını belirterek, “TPAO Shell ile kuyuları açmaya başladı. Bu çalışmalarla beraber Türkiye’nin şeyl potansiyeliyle ilgili ayağı yere basan rakamlar ortaya koyacağız” diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim