• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

"Teşvik alan işçinin cebinden çalıyor"

"Teşvik alan işçinin cebinden çalıyor"
Türk vatandaşlığına geçip Gurbanoğlu soyadını alan Mübariz Mansimov 2012'yi değerlendirdi

Türk vatandaşlığına geçip Gurbanoğlu soyadını alan Mübariz Mansimov 2012'yi değerlendirdi

Mübariz Mansimov, namı diğer Mübariz Gurbanoğlu, 1 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes'un en zenginler listesinde Türkiye'de 26'ncı, dünyada bin 153'üncü sırada. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önerisiyle Türk vatandaşı olarak Gurbanoğlu soyadını alan işadamı, 2012 yılını 'çok iyi', hatta kriz öncesi ekonominin zirve yaptığı yıl olarak hatırlanan 2007 yılından bile daha iyi geçirdiklerini anlatıyor.

* Kriz döneminde iş planlarınızı değiştirmek zorunda kaldınız mı? Yavaşladınız mı?

Hayır, tam aksine. Palmali Group kriz dönemlerinde hep büyümüştür. Son krizde de yıllık yüzde 18-23 büyüdük, ki bu da bizim hedefimizdi zaten.

* Fiyat düşüşlerinden ve ticaretin yavaşlamasından ötürü hem gemi yapımında hem de taşımacılıkta çok eleştiri geliyor. Sizde sıkıntı yok mu?

Ayağını yorganına göre uzatacaksın. Biz deniz taşımacılıkta önce iş yaratıp sonra gemi aldık. Sektör çok iyi kazandığında saçma saçma işlere para harcayanlar işler kötü gidince de devletten yardım istiyorlar. Doğru değil bu.

* Teşvik ve destek taleplerine ne diyorsunuz?

Palmali olarak ne Rusya'da ne Türkiye'de hiç teşvik istemedik, kullanmadık. Türkiye'de de gemicilik sektöründe zaten allah razı olsun sıfır vergi. Ne yardımı istiyorsun daha? Bugün istediğin yardım diğerlerinin cebine girmektir. Bu da çiftçinin cebinden, işçinin cebinden alınıyor, yakıta zam yapılıyor, yani herkesin cebinden alınıyor.

* Sizin karlılığınız hiç mi düşmedi?

Navlunda karlılık düştü, doğru, ama masraflar da düştü. Normal şartlarda 100-120 milyon dolara aldığımız gemileri şu an 35-40 milyon dolara alıyoruz. Üretim maliyeti de düştü, 20 milyona yaptığımız gemileri de 13 milyona yapıyoruz. Karlılık ve masraflardaki düşüş birbirini telafi etti.

Cipriani'yi gerekirse alırım, iflas ettirmem

* The İstanbul Edition'daki Cipriani restoranlarının İtalya'da iflasın eşiğinde olduğu konuşuluyor?

Guiseppe'yi (Cipriani) çok iyi tanıyorum, öyle bir şey yok.

* Geçen hafta bir restoranın çalışanlarının Venedik'teki restoranda çalışanlar greve gitmiş?

Tek bir yerde sorun olmuş olabilir ama genel iflas yok. En azından şunu söyleyebilirim, onların Türkiye'deki iş ortağı bensem gidip gerekirse hepsini alırım, yine iflas etmezler. Öyle bir risk yok. Söylenti hep oluyor, İstanbul'dakine de yok pahalı dediler. Oysa aynı insanlar ABD'de gidip yağmur altında Cipriani'nin kapısında sıra bekliyorlar. Üstelik buradaki fiyatlar daha düşük.

'Beşiktaş satılık olsa alabilirim' demiştim ama satılık değil ki

* Yıllar önce 'Beşiktaş'ı alabilirim' demiştiniz, sonra vaz mı geçtiniz?

Bana 'Satılık olsa alır mısınız' diye sormuşlardı, ben de 'Satılık olsa alabilirim' demiştim. Ama Beşiktaş satılık değil ki. Ama sonuçta Beşiktaş tabii ki gönlümdeki kulüp.

* Çok borcu olan bir kulüp, maddi ya da idari yer almak istemez misiniz?

Beşiktaş büyük kulüp, her şeyin altından kalkar. Maddi yardım daha önce de ettik, bundan sonra da lazım olursa ederiz. İdari olarak hiçbir zaman düşünmedim, düşünmüyorum. Ama futbolun bir endüstri olduğunu artık herkes kabul ediyor. Dünyada da kulüp yöneticiliği yeni bir konsepte doğru gidiyor. Bu süreç Türkiye sporunu da zamanla çok iyi getirecektir. Ama sonuçta kulübün esas sahibi taraftardır.

Yalıkavak'ta 200 milyon $'lık otel yatırımı yapacağım

* 2013 takviminde kesinleşen yatırım kararınız var mı?

Bodrum'da sürpriz bir otelciliğe girebiliriz. Şu anda arazi için el sıkışmak üzereyiz. Kendimizin yapacağı bir yatırım olacak. Yalıkavak'ta yine. Yeşili bol, içinde villalar olan bir butik otel olabilir. Seneye kışa başlarız inşaata. Arsa hariç yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım olacak.

* Boğaz'da da yer aradığınız konuşuluyor, doğru mu?

Yer takip ediyoruz, marina ve otel yatırımı yapabileceğimiz Avrupa yakasında yerler bakıyoruz. Satın da alabiliriz, biz de yapabiliriz. Şu anda zaten bir marinamız inşaat halinde, dünyanın en iyi marinalarından biri olacağını iddia ediyorum. Bu yaza yetişecek. Bu marinanın maliyeti 100 milyon doların üzerinde olacak arsasıyla birlikte.

Ortak sevmem

"Kendim karar vermeyi severim, ortak sevmem. Hızlı karar veririm, oturup tartışmayı sevmem. Haklı da olsam haksız da olsam hesabını kendim ödeyeyim. Günahı sevabı kendime."

"Hiçbir kararımdan pişman olmadım. Yaptığım yanlış da benim doğru da benim. Pişman olsam ne değişecek ayrıca. Boşuna zaman kaybı bunu düşünmek."
bizde."

"Azeriyim, Azeri Türkü'yüm, Türkiye'yi çok seviyorum. İster Bakü ister İstanbul, ister Azerbaycan ister Türkiye benim için aynı kalbimde. Sayın Başbakan 'Niye Türk vatandaşı olmuyorsun' demişti, doğru dedim ve Türk vatandaşı oldum."

"Şirketimde Ermenileri çalıştırmayacağımı söyledim, evet. Milliyetçi miyim, evet. Ben buyum, benim korkacak bir şeyim yok."

"Düşündüğümü söylerim, çekinmem. Başıma dert açarsa en kötü ihtimal kaptan ya da asker olurum. 45 yaşındayım, kolum bacağım yerinde. 5 sene asker hayatı yaşadım. Gider orduya katılırım gerekirse."

"Bana 'en zengin' diyorlar. Ama neye göre zengin? İnsanın gönlünün zengin olması lazım. Cebimde ne kadar para olduğunu bilmiyorum. Her şey cenabı allahındır, birinin cebine girer diğerinin cebinden çıkar. Önemli olan gönül zenginliği. Benim malvarlığım benim çalışanlarımdır. Bir gün Palmali olmasa, ekibimle aynı Palmali'yi 1 senede tekrar kurarım, dünyanın herhangi bir yerinde kurup yeniden başlarım."

"Medya yatırımı yapacağımız, Kanal D'yi alacağımız kesinlikle doğru değil. Biz işadamıyız, bizim medyayla hiçbir bağlantımız yok. Diyeceksiniz radyolarınız var, fark ediyorsanız medya bile eğlenceli. Haberler bile yok."

"Yalıkavak Marina'yı almama, Allah rahmet eylesin, çok iyi bir işadamıydı, Hayati Kamhi vesile oldu. Ama çok problemli bir yerdi. Borçlar içinde. Bir sürü sahte evraklar vs vardı. Aldığıma bir ara pişman da oldum yani, olmadım değil. Tahmin etmediğim bir sürü şey çıktı. Ama Bodrum için iyi bir şey yaptık sonuçta. Hakla hukukla da sorunların hemen hemen hepsini çözdük."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
13 Ocak 2013 Pazar 12:08
İşçinin cebi
Sayın Mubariz Gurbanoğlu'nun bugünkü duruma nasıl geldiğini bilmiyorum. Allah daha ziyade versin. Ama teşvik ve kredi alan işçinin cebinden almaz tam tersine teşviklerle,kredilerle iş kurularak yeni işçiler oluşur, açlar doyurulur. Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük armatörü olan Rahmetli Nuri Cerrahoğlu zaman zaman denizcilik zor zenaat bu kadar zorluklara girmeye ne gerek var, al bir iki apartman yan gel yat, denizinden domuzundan kurtul dediğimde bana her zaman bu ülkenin işe ve aşa ihtiyacı var apartman benim karnımı rahat rahat doyurur ama fakir fukara ne yapar derdi. Sayın Gurbanoğlu'nun değişik ekonomik düşünceleri ve uygulamaları olabilir, ama teşviksiz kredisiz iş hayatı olmaz. Adamı teşvik etmessen ne diye risk alsın.Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
46.196.154.250
Denizci
12 Ocak 2013 Cumartesi 13:45
Hep ver, hep ver !
Sn. Cerrahoğlu,
Siz ve sizin gibi iki-üç aile daha, zaten başka türlü bir yorum yapamazsınız, sizden farklı bir yorum beklemiyoruz! Devletten hep almaya alışmışsınız. Almadan vermek, yüce Allah'a mahsustur. İşçinin hakkını, alnındaki teri soğumadan vereceksin. Kuran'da böyle buyuruyor.
78.189.180.121
hakan cerrahoglu
31 Aralık 2012 Pazartesi 13:22
mk
yanlış biliyorsunuz.kimsenin cebinden birşey alınmıyor. bu görüşünüz eski rus kafası gibi. devletin birinci görevi insanların hayatını kolaylaştırmaktır. başkada bir işi yok zaten bırakında onu yapsınlar saygılar
78.176.121.24
Kaptan
31 Aralık 2012 Pazartesi 11:56
At Binenin,Kılıç Kuşananın
Sayın Mübariz Bey,ağzınıza,akılınıza sağlık herşeyi devletten bekleyen başarısız ticari faaliyetlerininin faturasını teşvikle hafifletmeye kalkanlara güzel bir ders veriyorsunuz.saygılarımla
78.101.6.69
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim