• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Terk edilmiş gemide mahsur kalan denizci, 4 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu

Terk edilmiş gemide mahsur kalan denizci, 4 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu
Aman gemisinin mürettebatına 5 Mayıs 2017'de katılan ve 4 yıldır gemide tek başına mahsur kalan Muhammed Ayşa, memleketi Suriye'ye döndü. Mısır kıyısında terk edilmiş gemide yalnız başına geçirmek zorunda kaldığı 4 yılın ardından memleketine dönen Ayşa, "Sonunda aileme kavuşuyorum, onları yeniden göreceğim" dedi.

Muhammed Ayşa, Mısırlı yetkililerin 2017 yılının Temmuz ayında Aman gemisine Mısır'ın Adabiya Limanı’nda el koyması sonucu gemide mahsur kaldı. Geminin, güvenlik ekipmanlarının kullanım süresinin dolmuş ve bazı evrakları eksikti.

Bunlar aslında çözülmesi çok da zor olmayan sorunlardı ancak geminin Lübnanlı üstlenici firması yakıt parasını ödeyemedi, Bahreynli sahipleri de maddi sıkıntı içindeydi. Geminin Mısırlı kaptanı karaya çıkınca mahkeme 2. kaptan Muhammed'i Aman'ın yasal vasisi olarak atadı.

Suriye'nin liman kenti Tartus'ta doğmuş olan Muhammed, mahkeme kararının ne anlama geldiğinin kendisine açıklanmadığını ve başına gelenleri birkaç ay sonra mürettebat gemiyi terk etmeye başladığında anladığını söyledi.

'TABUTTA GİBİSİNİZ'

Muhammed'in kardeşi bu 4 yıllık süre içinde Muhammed'in bulunduğu bölgenin yakınından geçmesine rağmen gemilerinin birbirine uzak olması sebebiyle yalnızca telefonla konuşabildiler.

Hukuken gemiden ayrılması yasak olan Muhammed, "Hiçbir şey göremiyorsunuz, hiçbir şey duyamıyorsunuz. Tabutta gibisiniz" diyor.

2020'nin Mart ayında bir fırtına Aman'ı demirlediği yerden yaklaşık 8 km sürükledi. Gemi, kıyıya birkaç yüz metre kala karaya oturdu. Bu olay sonucunda Muhammed kıyıya yüzebilmiş ve yiyecek alıp telefonunu şarj edebilmişti.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya genelinde yaklaşık 250 adet gemi ve mürettebatı terk edilerek kendi başlarının çaresine bakmaya mecbur bırakıldı. Örgüt, 2020'de terk edilen gemi sayısının 85 olduğunu söylüyor. Bu, 2019'daki sayının iki katı.

Aman'ın sahibi Tylos Gmei ve Denizcilik Hizmetleri, BBC'ye Muhammed'e yardım etmeye çalıştıklarını ancak ellerinin bağlı olduğunu açıklamıştı. Şirketten bir yetkili, "Hakimi yasal vasiliği kaldırması için zorlayamamam. Ve bu dünya üzerinde Muhammed'in yerini almaya gönüllü bir kişi bile bulamam" demişti. Şirket Muhammed'in en başında mahkeme kağıtlarını imzalamaması gerektiğini söylemişti.

Muhammed'in yardım istemek için kaydettiği video, hem sosyal medyada ses getirdi hem de Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nu, Muhammed'in serbest bırakılması için daha büyük bir kampanya yapmaya itti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, federasyondan Muhammed Arrachedi geçen Aralık ayında Muhammed'in dosyasıyla ilgilenmeye başladı.

Arrachedi, "Bu, gemicilik sektöründeki herkesin durup düşünmesi gereken bir dosya. Muhammed'in başına gelenler, gemicilere yapılan sömürüyü tartışmaya açmalı" dedi.

Federasyonun çabaları sonuç verdi ve Muhammed artık özgürlüğüne kavuştu.

murettebat-004.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim