• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 25 °C

Tedavileri tamamlanan caretta carettalar Mersin'de denize bırakıldı

Tedavileri tamamlanan caretta carettalar Mersin'de denize bırakıldı
Mersin'de yumurtlamak üzere kumsala çıkarken yaralanan deniz kaplumbağaları, tedavilerinin ardından denize bırakıldı.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağaları, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi yapıldıktan sonra nekahat ve rehabilitasyon süreçlerini tamamlamak üzere İstanbul Sea Life Akvaryum Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü. Korykos ve Kilikya adı verilen deniz kaplumbağaları tedavilerinin ardından doğal ortamlarına kavuşturulmak üzere tekrar üzere Mersin'e getirildi.

Davultepe 100. Yıl Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nde kaplumbağaların denize bırakılması nedeniyle tören düzenlendi.

Törende konuşan 7. Bölge Orman ve Su İşleri Müdürü Ethem Boz, Deniz Kaplumbağası Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezlerinde tedavileri devam ederken İstanbul See Life Akvaryumu'na gönderilen iki adet deniz kaplumbağasının tedavilerinin tamamlandığını belirtti. Mersin Üniversitesi'nin de katkıları ile salımı yapılacak deniz kaplumbağalarından birine See Life Akvaryum'un sponsor olması ile uydu cihazı takıldığını anlatan Boz, "Bu cihazla doğal ortamındaki her türlü hareketleri, yaşam sürecindeki durumu izlenecek ve kayıt altına alınacak." dedi.

Sea Life Genel Müdürü Gülnur İnkaya, deniz kaplumbağalarının 2012 yılında yumurtlama döneminde Mersin'de ölmek üzere bulunduğunu ifade etti. İnkaya, "Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan olan yeşil kaplumbağa Kilikya ile kafasından yaralı bir şekilde bulunan Caretta Caretta Korykos'un Orman ve Su İşleri Davultepe Rehabilitasyon Merkezi ve MEÜ Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nde ön tedavileri yapıldıktan sonra nekahet ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanmak üzere Sea Life'a getirildi ve tedavisi tamamlandı." şeklinde bilgi verdi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, ülkenin önemli zenginlikler barındırdığını belirterek, bunlardan bir tanesinin ise Akdeniz sahillerine düzenli olarak yuva yapan deniz kaplumbağaları olduğunu kaydetti. Deniz kaplumbağalarının sadece Mersin'in değil insanlığın da en önemli miraslarından olduğunu vurgulayan Çakacak, "Bu mirası koruma adına merkezimizde yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Mersin'de 5 bölgede deniz kaplumbağaları üreme imkanı bulmaktadır. Bu son derece önemli zenginliktir. Dünyayı gözümüzün önüne getirdiğimizde milyonlarca kilometre deniz kıyısı var. Ama sadece Mersin'de 5 bölgede üreme alanı bulmuşlardır. Bu zenginliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından markalaması yapılan, birinin üzerine uydu cihazı takılan iki deniz kaplumbağası denize bırakıldı. 

caretta1-001.jpg

caretta2-001.jpg

caretta3-001.jpg

caretta4-001.jpg

caretta5-001.jpg

caretta6-001.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
cinakop
06 Mayıs 2015 Çarşamba 08:50
08:50
Emeklerinize Yürekleriniz e Sağlık. Bu güzel katkının tüm ağ balıkçılığı yapan balıkçılara, liman kooperatif başkanları yönetim kurullarına bu aydan başlayıp verilmesini ayda 2 3 kere olarak. Denizlerimiz canlılarımız tükenmektedir.
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim