• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

TDİ'nin ilk kadın kaptanının deniz aşkının önüne yine bir 'Deniz' geçti

TDİ'nin ilk kadın kaptanının deniz aşkının önüne yine bir 'Deniz' geçti
Türkiye Denizcilik İşletmelerinin (TDİ) ilk kadın kaptanı Sedef Esra Ulutürk Dinç, otizmli kızı Deniz Dila'nın eğitimi için gemi tutkusundan vazgeçti.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin (TDİ) ilk kadın kaptanı Sedef Esra Ulutürk Dinç, çocukluğunun geçtiği Gökçeada'da deniz ve gemi tutkusuyla büyüdüğünü söyledi.  

İyi bir denizci olma hayalini gerçeğe dönüştürmek için İstanbul Üniversitesinden mezun olduktan sonra 1995'te bir marinada liman müdür yardımcısı olarak göreve başladığını söyledi.

Marinada geçen 2 yılın ardından özel bir yolcu gemisinde güverte zabiti (4. kaptan) olduğunu anlatan Dinç, "Fakat içimdeki aşk ve hayal, kökü 1843 yılına dayanan devlete ait ve duayen bir kurum olan Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait sarı bacalı, büyük yolcu gemileriydi. Bu gemilere bu kadar aşıkken ben orada olmalıyım diye düşündüm hep" dedi. 

Dinç, 1999 yılında hayallerine kavuştuğunu, TDİ'nin ilk kadın güverte zabiti olarak göreve başladığını dile getirerek, "İşletmeye ait TDİ Karadeniz, Mavi Marmara, Yeşil Ada, Tekirdağ, Ankara, Bozcaada ve Bandırma gemilerinde kaptan olarak görev yaptım" diye konuştu. 

 "Kızıma olan aşkım her şeyin önüne geçti"

Mavi Marmara gemisinde çalışırken, gemi makineleri mühendisi Nedim Dinç ile hayatını birleştiren Dinç, 2003'te kızları Deniz Dila'nın dünyaya geldiğini anlattı. 

Kızları 3 yaşındayken farklı bir çocuk olduğunu anladıklarını belirten Dinç, şunları kaydetti: "Kızımda yaygın gelişimsel bozukluk, diğer adıyla otizm olduğunu öğrendik. Bu durumun sebebi belli değil. Tıbbi bir tedavisi de yok. Tek tedavisi özel eğitim, ilgi ve sevgiydi. Bir anne olarak çocuğumun benim sevgimle daha iyi bir yere gelebileceğini düşündüm. Deniz Dila'yı o zamanki koşullarda bir yaşam koçuna, bir bakıcıya teslim edebilirdim. Onu karada bırakıp, kendim ise denizde devam edebilirdim ama bunu asla yüreğim elvermedi. Çünkü benim görmediğim yerde, kendini ifade edemeyen bir çocuğa kim sevgiyle bu kadar ilgi gösterebilirdi? Kim bu kadar yüreğini açabilirdi? O yüzden Deniz Dila'yı tercih ettim ve çok sevdiğim mesleğimden ayrılma kararı aldım. Kızıma olan aşkım her şeyin önüne geçti. Hayatımın rotasını değiştirdim, bir nevi dümeni karaya kırmış oldum. Bandırma Feribotu'nda 2. kaptan görevini yaparken mesleğimden ayrıldım."

Dinç, mesleğinden ayrıldıktan bir süre sonra yine kızının özel eğitimi için ailece İstanbul'dan Eskişehir'e yerleşme kararı aldıklarını ifade etti. Kızı Deniz Dila'nın Eskişehir'de iyi bir eğitim aldığını dile getiren Dinç, şöyle devam etti:

"İlk 4 yılını kaynaştırma öğrencisi olarak normal ilkokul eğitimi alan arkadaşlarıyla okudu. İlkokul bittikten sonra ortaokul kısmında aynı okulda açılan özel eğitim sınıfında eğitim görmeye başladı. Deniz Dila, burada aldığı eğitim, arkadaş çevresi, velilerin, okul yöneticileri ve öğretmenlerinin ona olan sevgisiyle çok daha sosyalleşti. Kızım, kendini ifade etme, karşısındakini anlama, çevresine ve toplumdaki insanlara uyumlu hareket etme konusunda gayet iyi bir şekilde ilerliyor."

Dinç, halen İstanbul'da yolcu gemilerinde baş mühendis olarak görevine devam eden eşinin, hem kendisinin hem de kızının en büyük destekçisi olduğunu sözlerine ekledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Captain
17 Ekim 2016 Pazartesi 03:10
03:10
"Kızcağız" dediğiniz kişi başarılı ve disiplinli bir Bayan Kaptandır!!!
Bu mesleğe tüm Süvari-Gemi Kaptanları; 4.Kaptan(3.Güverte Zabiti) olarak başlar ve kademe kademe 3. Kaptan,2. Kaptan ve en son Süvari-Gemi Kaptanı olur..Süvari olmamak kaptan olmamak demek değildir.Bilmiyorsanız öğrenin, bilmeyenleri yanıltmayın!! Ayrıca Türkiye Denizcilik İşletmelerinin koskoca yolcu gemilerinde liman kaptanı ehliyeti ile çalışılmaz! Komik olmayın!! Takdir edin bu başarıyı..Zira yıllarca çalışmış ve hiçbir kazaya sebebiyet vermemiş!
5.46.44.112
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim