• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

TCG İstanbul fırkateyninin donatımı devam ediyor

TCG İstanbul fırkateyninin donatımı devam ediyor
STM’nin ana yüklenici olduğu İ Sınıfı Fırkateyn Projesi’nde ilk gemi TCG İSTANBUL’un inşa donatım faaliyetleri devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından İstanbul Tersanesi Komutanlığı’ndan paylaşılan görselle birlikte “Sınıflarının ilk gemileri ilk kez yan yana…” denilerek “Atatürk’ten miras Cumhurbaşkanlığımıza ait M/V SAVARONA ile birlikte MİLGEM sınıfı TCG HEYBELİADA, TCG İSTANBUL ve PN BABUR’un inşa donatım ve planlı bakım faaliyetleri devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

MİLGEM konseptinin devamı olarak faaliyetleri sürdürülen “İ” Sınıfı Fırkateyn Projesi’nde ilk geminin tasarım ve inşasının İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yapılmasına yönelik Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı, 30 Haziran 2015 tarihinde alınmıştı.

İlk inşa faaliyetleri 3 Temmuz 2017’de İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda törenle başlayan “İ” Sınıfı ilk fırkateyn projesinde birinci gemi TCG İSTANBUL (F 515), 23 Ocak’ta denize indirildi ve Mayıs 2022’de liman kabul testleri, 2023 Ocak’ta seyir kabul testleri tamamlandıktan sonra 6 Eylül 2023’te ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.

4 adet inşa edilecek İ Sınıfı fırkateynlerin isimlendirmesi ve borda numaraları TCG İstanbul (F 515), TCG İzmir (F 516), TCG İzmit (F 517), TCG İçel (F 518) şeklinde olacak.

TCG İSTANBUL fırkateyninde Korkut hava savunma sisteminin deniz konuşlu varyantı olan Gökdeniz yakın hava savunma sistemi ile millî dikey atım sistemlerinin kullanılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Korvet sınıfı gemilerde millî imkanlar yüzde 70’ken bunu yüzde 75’e çıkarmamız çok önemli. Erken tanıma, üs savunma özelliklerine sahip gemimizi, Cumhuriyetimiz’in 100’üncü yılında, 2023 yılında Deniz Kuvvetleri’ne kazandıracağız. Yerli ve millî olarak geliştirilen 3 boyutlu arama, aydınlatma radarını da bu gemimizde kullanmaya başlayacağız. Millî dikey atım sistemini de bu gemide kullanacağız” demişti.

Türkiye’nin Pakistan’a ihraç ettiği MİLGEM korvetlerinin inşa faaliyetleri kapsamında yer alan ilk korvet olan BABUR (F-280), 15 Ağustos 2021 tarihinde denize indirildi. Bahse konu gelişme için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi’nin de katıldığı bir tören düzenlenmişti.

Hatırlanacağı üzere, Mayıs 2021’de Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pakistan’a ihraç edilen MİLGEM korvetlerinin inşa çalışmalarını yerinde incelemek üzere İstanbul Tersane Komutanlığı’nı ziyaret etmişti. Söz konusu tarihte MSB tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, birinci MİLGEM gemisinin 102’nci bloğu da gemi üzerine konulmuştu.

Yerli savunma sanayiinin gerçekleştirdiği en büyük ihracat atılımı olan proje kapsamında ana yükleniciliğini Millî Savunma Bakanlığına bağlı ASFAT’ın yaptığı 4 adet MİLGEM korvetinden 2’si İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda diğer 2’sinin de Karaçi Tersanesi’nde inşasına devam ediliyor.

İLK 2 KORVET 2023’TE ENVANTERE GİRECEK

Eylül 2018’de imzalanan anlaşma kapsamında Pakistan, 4 adet gemi tedarik edecek. İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 adet gemi ise 2024’te envantere girecek. Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek. Defence Türk’te yer alan habere göre, söz konusu projede yer alan MİLGEM sınıfı korvetlerin numaralandırmasına değinmek gerekirse; projedeki sırasıyla 1. ve 2. gemiler Türkiye’de inşa edilecek olan, 3. ve 4. gemiler ise Pakistan’da inşa edilecek olan gemiler ancak gemilerin inşa sırası farklı. İnşa sırasına göre Türkiye’de inşa edilecek gemiler sırasıyla 1. ve 3. gemi olarak numaralandırılıyor. Pakistan’da inşa edilecek olan 2 adet gemi ise inşa sırasına göre 2. ve 4. gemiler olarak dikkat çekiyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim