• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 19 °C

TCG Büyükada, DZKK'ya teslim edildi

TCG Büyükada, DZKK'ya teslim edildi
MİLGEM kapsamında yerli imkanlarla İstanbul'da üretilen TCG Büyükada gemisi denize indirildi.Teknik özellikleri ile radara yakalanmama özelliği bulunan Büyükada, 'hayalet' olarak adlandırılıyor.

Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında İstanbul'da tamamen yerli imkanlarla üretilerek donanmaya teslim edilen TCG Büyükada (F-512) isimli korvet törenle denize indirildi. Denizci askerlerin teamüllerine göre yapılan törende, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, denize indirilen geminin komutanına flandrasını teslim etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun katıldığı tören, Pendik'teki İstanbul Tersane Komutanlığı'nda yapıldı. MİLGEM projesi kapsamında daha önce üretimi yapılarak 2011 yılında denize indirilen TCG Heybeliada korvetinin kardeşi olan TGC Büyükada korvetinin teslim töreninde ilk olarak İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Oramiral Bülent Bostanoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümüne yaklaştığımız bu dönemde milletimiz ve Türk deniz kuvvetleri için gurur kaynağı olan günlerden birini daha yaşıyoruz.” dedi.

Tamamen milli olarak tasarlanan MİLGEM korvetinin dizayn ve inşa çalışmalarına 2004 yılından itibaren başlandığını kaydeden Bostanoğlu, “MİLGEM projesi, yerli imkanlarla küresel ölçekte neler yapılabileceğini gösteren, işçisinden mühendisine tamamen Türk milletinin omuzlarında yükselen, milli olarak geliştirilen, kritik görev sistemlerinin tek bir platformda buluştuğu örnek bir projedir.” ifadelerini kullandı.

Bostanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İki yıl önce bugün MİLGEM projesinin ilk gemisi olan Heybeliada, o zamandan bugüne Atlas okyanusu ve çevre denizlerimizde şanlı bayrağımızı dalgalandırmış, dost ve müttefik birçok ülkeye liman ziyaretleri icra etmiş, katıldığı harekat ve tatbikatlarda kendisine verilen her türlü görevi büyük bir başarı ile tamamlamış, böylece Türk milletinin güvenine mazhar olmuştur. Heybeliada’nın kardeşi olan Büyükada’nın da yüce Türk milletine başarıyla hizmet edeceğine tüm kalbimle inanıyorum.”

‘BURGAZADA VE KINALIADA, İSTANBUL TERSANE KOMUTANLIĞI’NDA İNŞA EDİLECEK

Bülent Bostanoğlu, “MİLGEM projesi kapsamında 3. ve 4. Gemiler olan Burgazada ve Kınalıada’nın inşası İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirilecektir. Bugün Burgazada için yapılacak ilk kaynak ile MİLGEM projesinin sürekliliği perçinlenmiş olacaktır.” diye konuştu.

Bostanoğlu, konuşmasının sonunda projeye destek veren başta Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Çiçek, teslim edilen geminin komutanı Binbaşı Tuna Baysal'a geminin flandrasını teslim etti. Binbaşı Baysal, flandrayı teslim alarak ant içti. Ant içmenin ardından geminin personeli verilen emirle birlikte yerlerini alarak gemiye bindi. Kendine özgü bir seramonisi olan başka bir uygulama ile teslim alınan gemiye komutan flandrası toka edildi. Davetliler töreni alkışlarla izledi.

Törende ayrıca Cemil Çiçek, yapımına başlanan TGC Burgazada isimli korvetinin ilk kaynağını da yaptı. Çiçek'e baret ve denizcilerin hatırası olan objelerden hediye edildi. Protokolde bulunan Başbakan ve diğer davetlilere de denizci objelerinden hediye edildi.

Törenin sonunda Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özel ve bakanlar Büyükada isimli gemiyi gezerek askeri personelden bilgi aldı.

TCG Büyükada'nın özellikleri

Geminin boyu 99. 5 metre, su hattı boyu 90. 4 metre olarak inşa edildi. Genişliği 14.4 metre olan gemide29 knot hız yapabilecek tahrik sistemi bulunuyor. 10 ton ağırlığında bir helikopterin büyük servis, iniş ve kalkış hareketlerini yapabileceği bir pisti de barındıran gemide aynı anda 108 kişilik personel çalışabiliyor. Gemi, 5 deniz durumuna kadar (denizdeki havanın durumu) kısıtsız şekilde hareket kabiliyeti taşırken bu durumun üzerindeki hava koşullarında kısıtlı hareket potansiyeline sahip bulunuyor. 

İçindeki personeli 10 gün boyunca desteksiz şekilde denizde taşıma kabiliyeti olan geminin aynı zamanda tatlı su üretim sistemi de bulunuyor. Korvetin su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, asimetrik tehditlere karşı savunma ve komuta kontrol görevlerini de yapabilme becerisi bulunuyor.

hayalet_gemi.20130927202722.jpg

buyukada.20130927173228.jpg

buyukada1.jpg

buyukada3.jpg

tcg_buyuada.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim