• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Tamer Kıran: Deniz taşımacılığında 2021 yılında yüzde 5 artış bekliyoruz

Tamer Kıran: Deniz taşımacılığında 2021 yılında yüzde 5 artış bekliyoruz
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, video konferans aracılığıyla konuk olduğu ''İş Dünyası'' isimli programda denizcilik sektörüne ilişkin soruları yanıtladı. Kıran, “Deniz taşımacılığında 2021 yılında yüzde 5 civarında bir artış ümit ediyoruz” dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ekonomi kanalı BloombergHT TV’de yayınlanan “İş Dünyası” programına video konferans aracılığıyla katıldı.

Denizcilik sektörüne ilişkin soruları yanıtlayan Kıran, deniz ticaretini dünya ticaretinden ayırt etmenin mümkün olmadığını belirtti.

2019 yılının nispeten iyi bir yıl olduğunu, 2020 yılına daha iyi beklentilerle başlandığını belirten Kıran, ancak Mart ayıyla birlikte kendini gösteren pandemi nedeniyle 2020 yılı beklentilerinin aksi yönde neticelendiğini söyledi.

Dünyada tüm taşıma modlarında 2019 yılında 14,1 milyar ton yük taşındığını belirten Kıran, bunun yüzde 90’ının denizyolu ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kıran, tüm deniz taşıma modlarında 2019 yılında 11,95 milyar ton yük taşınmışken 2020 yılında bu rakamın yüzde 3,6 düşüşle 11,5 milyar ton olarak gerçekleştiğini söyledi.

2021 YILINDA YÜZDE 5 CİVARINDA ARTIŞ

Önümüzdeki dönemde Dünya ticaretinde genel anlamda bir toparlanma beklendiğine dikkat çeken Tamer Kıran, “2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 4 civarında daralmıştı. Dünya ekonomisinin her yıl yüzde 3 büyüdüğünü düşünecek olursak bu önemli bir daralmaydı. Çin’in erken toparlanmaya girmesi, ertelenmiş talebin devreye girmesiyle buradan bir geri dönüş bekliyoruz. Deniz taşımacılığında 2021 yılında yüzde 5 civarında bir artış ümit ediyoruz” dedi.

GEMİ İNŞA SANAYİNDE BAŞARILIYIZ

Türkiye’de gemi inşa sanayi hakkında da bilgi veren Kıran, gemi inşada standart tabir edilen büyük tonajlı gemilerin inşasında Uzakdoğu’da Çin, Japonya ve Kore’nin önde giden 3 ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin niş bir alan olan özellikli gemilerin inşasında ve tamir-bakımda ön plana çıktığını belirten Tamer Kıran, “Özellikle elektrik bataryalı feribotları üretebiliyoruz ve dünyanın en gelişmiş denizci ülkelerinden İskandinav ülkeleri ile Kanada’ya ihraç ediyoruz. Hibrit makinalarla çalışan römorkörler, çok gelişmiş balıkçı gemileri inşa edebiliyoruz. Gemi inşa sanayimizde yerlilik oranımız yüzde 60-65’ler düzeyine çıkmıştır. Bu sektörde gayet başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Tamir bakım dediğimiz konuda da, dünyada birçok gemi var, bu gemilerin tamir ve bakımlarının yapılması gerekiyor. Bunların da ülkemize gelip yaptırmaları ülkemize döviz girdisinin yanı sıra istihdama da olumlu katkılar yapmaktadır” diye konuştu.

KONTEYNER SORUNU

Son dönemde yaşanan konteyner sıkıntısı konusuna da değinen Tamer Kıran, bu sıkıntının 2020 yılının ikinci yarısında ortaya çıktığını belirterek “Konteynerler Çin’de üretiliyor. Çin’in pandemi nedeniyle üretime ara vermesi dünyada bir konteyner kutusu sıkışıklığı yarattı. Akabinde o piyasada kapasitenin yüzde 85’ine sahip ilk 10 firma arzı biraz kıstılar. Arz kısılıp, pandemi ile beraber talep de patlayınca konteyner gemilerinde yer bulmak büyük sorun haline geldi. Ayrıca, pandeminin şartları dolayısıyla konteynerlerin hızlı bir şekilde boşaltılıp tekrar hizmete sokulamamasının da etkisi oldu. Hepsini bir araya topladığımızda bugün yaşadığımız konteyner sıkıntısı ortaya çıktı. Kısa vadede konteyner sıkıntısı,  kutu sıkıntısı bitecek ancak ihracatçımızın, ithalatçımızın bundan sonra bu yeni seviyelere, yeni navlunlara kendisini hazırlaması gerekiyor.” dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim