• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 10 °C

Taksim'de olaylar yeniden başladı

Taksim'de olaylar yeniden başladı
Protesto gösterileri Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Harbiye ve Beşiktaş'ta yoğunlaştı ve buralarda polisin müdahalesi daha sert oldu.

Protesto gösterileri Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Harbiye ve Beşiktaş'ta yoğunlaştı ve buralarda polisin müdahalesi daha sert oldu.

Protestolar aralıksız sürerken saat 03.00 sıralarında sokağa çıkan kalabalık gruplar Bağdat Caddesi üzerinden Kadıköy'e, oradan da Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Gruplar 05.00 sıralarında D-100 karayolu İstanbul istikametini trafiğe kapattı. Gruplar köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş'ta sabah saat 07:00'de arbede yaşandı. Polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Gerginlik hala devam ediyor.

Gece saat 01.00 sıralarında Kurtuluş, Halkalı, Teşvikiye, Kartal ve Fulya başta olmak üzere İstanbul genelinde pek çok semtte protestoya destek eylemleri yapıldı.

Öte yandan saat 03.00 sıralarında Bağdat Caddesi'nde bir araya gelen kalabalık bir grup, sloganlar eşliğinde Kadıköy'e doğru yürüyüşe geçti. Bağdat Caddesi'nde trafik durdu, araçlar yolları kesti. Yoldan geçmekte olan araçlar da kornalarla yürüyen protestoculara destek verdi.

KÖPRÜYÜ YÜRÜYEREK GEÇTİLER

Bu arada kalabalık bir grup eylemci de Taksim'e gitmek için Acıbadem üzerinden Avrupa yakası istikametine doğru yürüdü. Yürüyüşünü sürdüren kalabalık grup saat 05.00 sıralarında D-100 karayolu İstanbul istikametini trafiğe kapattı. Köprü üzerinde bekleyen grup bir süre sonra tekrar yürüyüşe geçti. Gruba CHP milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. Tanal, "Vatandaş haklı olarak yürüyor. Meydanlara biber gazı sıkan hükümete tepkilerini dile getiriyorlar" diye konuştu.

BEŞİKTAŞ'TA GAZ BOMBALI MÜDAHALE

Kadıköy'den aralarında Fenerbahçeli taraftarlarında bulunduğu bir grup Boğaziçi Köprüsü'nü geçerek Beşiktaş Meydanı'na gelirken polis müdahalesi ile karşılaştı. Polis, gaz bombası ve TOMA'lardan su sıkarak grubu dağıtmaya çalıştı. Gruptakilerden bazıları, polisin attığı biber gazından etkilendi.

Beşiktaş meydanında polis tarafından Taksim'e gitmesi engellenen grup Barbaros Bulvarına çekildi. Burada da sık sık polis müdahalesi ile karşılaşan grup saat 10.15 sıralarında dağıldı.

Polisin çok kısa aralıklarla gaz bombası atarak müdahale etmesine vatandaşlardan yoğun tepki geldi. Vatandaşlar çevik kuvvet polisini alkışla protesto ettiler. Müdahale esnasında bazı eylemciler de göz altına alındı. Bazı vatandaşlar eylemcilere destek vererek, "Bırakın park olarak kalsın ne olacak" derken bazı vatandaşlarda yol kenarındaki çiçekleri, ağaçları ve taşları söken eylemcilere, "Bunlar nasıl çevreci" diye tepki gösterdi.
Grubun ön tarafında yer alan bazı kişilerin ellerinde büyük Türk bayrakları olduğu görüldü.

ŞOFÖR KAÇTI, BELEDİYE OTOBÜSÜ YOLDA KALDI

Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda eylemciler ile polis arasında gerginlik devam ediyor. Yola barikat kuran eylemcilere, polis gaz bombası ile müdahale etti. Olayların arasında kalan özel halk otobüsü şoförü, aracını terk ederek kaçtı. Cadde otobüsün yolda bırakılması ve olaylar nedeniyle trafiğe kapandı. Eylemcilerin dağıtılmasının ardından barikat kaldırıldı yol tekrar trafiğe açıldı.
Müdahale sırasında eylemcilerin düşürdüğü Türk bayrağını bir Çevik Kuvvet polisinin yerden alarak dakikalarca elinde tutması dikkat çekti.

TENCERE TAVALI EYLEM

Gece evlerinden sokaklara inen vatandaşlar, Türk Bayraklarıyla yürüyerek Gezi Parkı protestosuna tencere ve tavaları birbirine vurarak destek verdi. Vatandaşlar eylemleri sırasında cep telefonları ile çektikleri görüntüleri basın ile paylaştı.

Yurtta “Gezi Parkı’ nöbeti

Gün boyu sosyal medyada örgütlenen Gezi Parkı protestocularının eylemleri İzmir ve Ankara'da polis müdahalesi eşliğinde sabah saatlerine kadar sürdü. Ankara'da, Eskişehir yolunu kapatarak Meclis'e yürümek isteyen gruba çevik kuvvet ekipleri 04.50 sıralarında müdahale etti.
 
İzmirliler dün saat 19.00’da Alsancak İskelesi önünde toplanmaya başladı. Kalabalık gittikçe büyürken her kesimden sivil toplum örgütü dikkat çekti. Ezeli rekabetleriyle bilinen Karşıyaka ve Göztepe taraftarları birlikte bayrak açtı.

Vapur İskelesi’nde toplanan kalabalık dört koldan genişledi… İskeleye sığmayan kitle Gündoğdu Meydanı’ndan Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada kalabalık Plevne Bulvarı’nı trafiğe kapattı. “Her yer Taksim her yer direniş”, “Diren taksim İzmir seninle”, “Hükümet istifa” sloganları eşliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yüründü. Bu sırada hem Gündoğdu Meydanı’nın hem Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin 10 binden fazla olduğu tahmin edilen kalabalıkla tıka basa dolu olduğu dikkat çekti.

İZMİR SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ POLİS MÜDAHALE ETTİ

Ak Parti ilçe binası önünde toplanan gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Bu arada ÖDP’li grup Sevinç Pastanesi önündeki Talatpaşa Bulvarı’nı kısa bir süre trafiğe kapattı. Ardından yine Gündoğdu üzerinden Kordon'a dönen binler Gezi Parkı'na destek için nöbete başladı.

İzmir’de, Gezi Parkı olaylarına tepki göstermek için toplanan ve dün akşam saatlerinden itibaren süren eylem gündüz de devam etti. Gündoğdu Meydanı’nda dağılan topluluk, saat 06.30’da Basmane Meydanı’nda yeniden biraraya geldi. AK Parti Konak İlçe Teşkilatı binasına birkez daha yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Taş ve şişe atan topluluk çevreye zarar verirken, sabahki olaylarda da çok sayıda gözaltı işlemi uygulandı. Atılan taşların isabet ettiği ismi öğrenilemeyen bir polis müdürü de yaralandı.
Gündüz kentin soklarında yapılan kontrollerde şehrin savaş alanından farksız bir hal aldığı görüldü. Zarar tespit işlemi yapıldıktan sonra tüm gece süren eylemin faturasının da ortaya çıkacağı belirtildi.

YURT GENELİNDE PROTESTOLAR

Taksim Gezi Parkı’ndaki polis müdahalesine yurttan da tepkiler geldi. Birçok ilde protesto gösterileri düzenlendi.

* Kocaeli'de Taksim Gezi Parkı’nda göstericilere polisin biber gazlı müdahalesine tepki olarak İzmit’te Cumhuriyet Meydanı’nda dün saat 19.00’da gerçekleştirilen protesto gösterisinde sabaha karşı olaylar çıktı. 4 bin dolayında kalabalığın, sabaha karşı AK Parti binasına yürümek istemesi üzerine polis, tazyikli su ve biber gazı kullanarak göstericilere müdahale etti, 50 kişi gözaltına alındı.

* Mersin’de Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri, İstanbul’da devam eden Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla saksafon ve gitar eşliğinde şarkılar söyleyerek eyleme destek verdi. Yaklaşık 200 kişi oturma eylemi yaptı.

* Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde 2012-2013 eğitim öğretim yılında mezun olan 4 bin öğrenci törenle diplomalarını alırken, stadın kenarındaki köprüye “Gezi parkı direniyor Taksim’e selam” yazılı pankart asıldı. Polis, Öğrenci Kolektifi üyesi 5 öğrenciyi gözaltına aldı.

* Tunceli’de sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler, İstanbul’daki eyleme destek verdi. Yürüyüş düzenleyen yaklaşık 700 kişi sloganlar attı.

* Adanalılardan da İstanbul’daki eyleme destek geldi. Yaklaşık 600 kişilik grup, şarkı ve türküler söyleyerek halaylar çekti. Eyleme, ünlü rock sanatçısı Hayko Cepkin de katıldı.

* Konya’da da sosyal medyada bir araya gelen üniversite öğrencileri tarafından protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 300 öğrencinin izinsiz yapılan protesto ve yürüyüşüne polis müdahale etmedi.

* Muğla’nın Marmaris ilçesinde, sivil toplum temsilcileri, yerel sanatçılar ve öğrenciler Gezi Parkı’nda devam eden protestolara destek için biraraya geldi. Sloganlar atıp şarkılar söyleyen topluluk gece yarısına kadar eylemlerini sürdürdü. Marmaris yolunun 4 saat trafiğe kapatan, çöp bidonlarını ateşe veren ve çevredeki iş yerlerini tahrip eden gruba polis müdahale etti. Gece boyunca süren olaylarda, bir yarbay, 3 polis memuru yaralandı, 40 kişi gözaltına alındı.

* Afyonkarahisar'da sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla toplanan grup, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etti. Geç saatlerde bir araya gelip yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, 21 kişi gözaltına alındı.

* Bolu'da Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek isteyen bir grup, D-100 karayolunun İstanbul-Ankara yönünü bir süre ulaşıma kapattı.

* Eskişehir’de, Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek için toplanan yüzlerce kişi sabah saat 06.00’ya kadar protestolarını sürdürdü. Polisin biber gazlı müdahalesiyle dağılan göstericilerden 50’ye yakını gözaltına alındı.

* Kütahya’da çoğunluğu Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi yaklaşık 1000 kişi Taksim Gazi Parkı eylemcilerine destek vermek için yürüyüş yaptı. Sabaha kadar süren protesto gösterilerinde polis 36 kişiyi gözaltına aldı.

* Manisa’da İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.

* Kayseri’nin Talas İlçesi’nde, İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemine destek veren 6’sı erkek, 3’ü kadın 9 kişi, 'Çevre gürültüsüne yol açtıkları' gerekçesiyle gözaltına alındı.

* Aydın’nın Nazilli İlçesi’nde, Taksim Gezi Parkı’ndaki eyleme destek için toplanan üniversite öğrencileri, protesto gösterisinde bulundu. Yaklaşık 2 saat süren ve 750’ye yakın öğrencinin katıldığı eylem, olaysız son buldu.

* Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek amacıyla Denizli'de bir grup, oturma eylemi düzenledi.

* Gezi Parkı’na AVM yapılmasına karşı İstanbul’daki eylemcilere destek için Antalya’da dün saat 20.00’den itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda saat 02.00’ye kadar eylem yapan grup, AK Parti İl Başkanlığı’na yürüyüşe geçti. Polis buna izin vermeyerek barikat kurarken, 24 kişiyi gözaltına aldı.

AB ve ABD'den 'Gezi Parkı' tepkisi

AB ve ABD, Taksim Gezi Parkı’nda polisin protestoculara yaptığı müdahaleye tepki gösterdi. Taksim Gezi Parkı’nda yaşananalar yurtdışında da yankı buldu.

ABD ve Avrupa, polisin protestoculara müdahalesine tepki gösterdi.
Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu İstanbul'daki çatışmalardan endişe duymaktadır. Göstericilere karşı tüm aşırı ve orantısız güç kullanımı kınıyoruz. AB olarak ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü dahil olmak üzere temel haklar, garanti önemini hatırlamak istiyoruz" denildi.

GÜLER'E MEKTUP

AB-Türkiye Karma Parlamenterler Komitesi Eşbaşkanı Helene Flautre de İçişleri Bakanı Muammer Güler'e mektup gönderdi. Flautre, mektubunda, gezi parkındaki gösterilere yapılan müdahaleden derin endişe duyduklarını söyledi.

Konuyla ilgili ABD'den de bir açıklama geldi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, "Yaralıların sayısıyla ilgili kaygılıyız. Türkiye'nin uzun vadeli istikrarı, güvenliği ve refahını en iyi garanti altına almanın yolu, ifade, toplanma ve dernek kurma gibi temel özgürlüklerin sağlanmasından geçiyor" dedi.

Gezi Parkı ile ilgili mahkemeden karar

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi'ne karşı açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından Gezi Parkı'nda Topçu Kışlası yapımına onay veren karara İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği mahkemeye müracaat ederek, ‘‘Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi yapılmasına olanak tanıdığı ileri sürülen 27/02/2013 tarihli, 139 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını'' istedi.

Dernek önceki gün mahkemeye dilekçe vererek acil karar alınmasını istedi. Bunun üzerine mahkeme akşam saatlerinde şu kararı aldı; ‘‘Davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle davalı idarenin 1. savunması (Kültür ve Turizm Bakanlığı) alınıncaya veya bilgi ve belgeler gönderilip, yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oy çokluğuyla karar verildi.''

İçinde buz pateninin de yer aldığı Mimar Halil Onur'un hazırladığı Topçu Kışlası projesi, II Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından geçtiğimiz ocak ayında reddedilmişti. Kurul kararında, projenin 1800'lerde yapılan Topçu Kışlası'nın ‘özgün mimarisi'ne dair yeterli bilgi ve belge içermediği belirtilmiş ve Gezi Parkı'nın günümüzdeki durumuna atfen "Günümüzde 60-70 yıllık kullanım değeri ile tarihe belgelik eden bir nitelik kazanmış" ve "İstanbulluların kolektif belleğinde yer etmiş" denilerek projeyi kabul etmemişti.

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘reddi reddedeceğiz' açıklamasında bulundu. Bu açıklamadan yaklaşık üç hafta sonrada Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Topçu Kışlası'nın yapımına izin verdi. Yüksek Kurul, bölge kurulunun kararını neden iptal ettiğine dair gerekçe göstermedi. Karar metninde yalnızca kışlanın ‘sosyo-kültürel' amaçlı kullanılacağı belirtilerek şöyle denildi; "Taksim Meydanı ve Parkı ile bütünleşen yaklaşık 17 bin metrekarelik kamuya açık bir meydan düzenlemesi ve kapalı mekanların ise sosyo-kültürel amaçlı kullanımını öngördüğü anlaşılan avan projenin uygun olduğuna, bu nedenle İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunu'n kararının iptal edilmesine karar verildi..." denildi.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi asıl kararını verene kadar Gezi Parkı'nda herhangi bir inşaai faaliyette bulunulmasının önüne geçmek için yürütmeyi durdurdu. Şimdi bakanlığı yüksek kurulun almış olduğu kararın gerekçesini mahkemeye açıklaması bekleniyor.

MAHKEMEDEN ÇIKAN KARAR

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası Projesi'nin iptali davasını kabul ederek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği yetkililerince, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan "Taksim parkı üzerine Topçu Kışlası adıyla alışveriş merkezi yapılmasına olanak tanıdığı ileri sürülen 27 Şubat 2013 tarihli, 139 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması" talepli dava karara bağlandı.

'Kültür Bakanlığından savunma alınıncaya kadar.."

Mahkeme, "davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle, davalı idare olan Kültür ve Turizm Bakanlığının savunması alınıncaya veya bilgi ve belgeler gönderilip yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar alınıncaya kadar, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne" oy çokluğuyla karar verdi.

Üye hakimlerden Ramazan Boyraz, "2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde öngörülen koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerektiği düşüncesiyle çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" ifadesini kullanarak, bu karara muhelefet şerhi koydurdu.

Beyaz'ın programına 'Gezi parkı' darbesi

Kanal D stüdyosunda Beyaz Show için toplanan öğrenciler yayın başlamadan stüdyoyu terkederek Taksim'de gerçekleşen Gezi Parkı direnişine katılmaya gitti. Kanal yönetimi ise programı iptal etti.

Taksim'de günlerdir süren Gezi Parkı direnişine bir destek de öğrencilerden geldi. Beyaz Show'un dünkü yayını için stüdyoda toplanan farklı üniversitelerden öğrenci grupları yayın başlamadan hemen önce stüdyoyu terketti.

Öğrenciler Taksim'deki Gezi Parkı direnişine katılmak üzere kanaldan ayrılırken kanal yönetimi Beyaz Show programının iptaline karar verdi.

Erdoğan'ın evinin önünde güvenlik artırıldı

Taksim ve çevresinde süren eylemler nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin önündeki güvenlik önlemleri artırıldı.

Taksim'de 3 gündür devam eden ve Türkiye'nin çeşitli illerine de sıçrayan "Gezi Parkı" eylemleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Üsküdar Kısıklı'da bulunan evinin önündeki güvenlik önlemleri artırıldı.

Gelişebilecek protestolara karşı alınan önlemler nedeniyle Erdoğan'ın evinin çevresinde çevik kuvvet polisi ve bir TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) bekletilirken, bir itfaiye aracının da hazır bulunduğu görüldü.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim