• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 22 °C

Tahir Büyükakın: Deniz ortamındaki azot ve fosfor girişini durdurmalıyız

Tahir Büyükakın: Deniz ortamındaki azot ve fosfor girişini durdurmalıyız
Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, "Müsilajı yüzeyde görmediğimiz zaman asla 'mesele bitmiştir' diye düşünmemeliyiz. Marmara hassas bölge ilan edilecek. Bu bölgeye deşarjların standartları belirlenecek." dedi.

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaja ilişkin "Müsilajı yüzeyde görmediğimiz zaman asla 'mesele bitmiştir' diye düşünmemeliyiz. Marmara bir hassas bölge ilan edilecek. Bu bölgeye deşarjların standartları belirlenecek ve bu doğrultuda çalışmalar önümüzdeki dönemde kararlılıkla devam ettirilecek." dedi.

Büyükakın, müsilajla mücadele çalışmalarının ilk günden bugüne kadar aynı kararlılıkla devam ettiğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un her gün toplanan müsilajla ilgili istatistik rakamlarını paylaştığını hatırlattı.

Kocaeli'de de çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü aktaran Büyükakın, "Çok başarılı bir şekilde, deniz yüzeyindeki müsilajın alınmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kirletici faaliyetleri olan firmaların kapatılması süreci çok kararlılıkla devam ediyor. Diğer süreçlerle ilgili planlama çalışmaları devam ediyor." İfadelerini kullandı.

"DENİZ ORTAMINDAKİ AZOT VE FOSFOR GİRİŞİNİ DURDURMALIYIZ"

Geçen günlerde Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan Bilim ve Teknik Kurulunun TÜBİTAK MAM'da bir toplantı yaptığını anımsatan Büyükakın, şunları söyledi:

"İlk toplantılarını yaptılar, şimdi alt grup toplantıları yapmaya başlıyor. Yani orada çok sistematik, kararlı, kısa, orta uzun vadeli çalışmalara devam ediyor. Deniz yüzeyinde gördüğümüz zaman 'müsilaj var, tehdit var' deniz yüzeyinde görmediğimiz zaman 'herhangi bir tehdit yok, her şey geçti, rahatladık müsilajı topladık' gibi bir yaklaşımımız bizim asla yok çünkü müsilaja sebep olan organizmalar azot ve fosforla besleniyor. Ben de bunu her defasında söylüyorum, deniz ortamındaki azot ve fosfor girişini durdurmadığımız ve alıcı ortamdan yani denizden bunu uzaklaştırmadığımız müddetçe, seneye ondan sonraki seneye belki bir iki sene ara verip, tekrar benzer şeyler olacak. Bizim burada sürdürülebilir bir yaklaşım göstermemiz gerekiyor."

"TARIMSAL FAALİYETLERDEN KAYNAKLANAN KİRLİLİK KONTROL ALTINA ALINMALI"

Büyükakın, müsilajın ortaya çıkmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumların hemen harekete geçtiğini vurguladı.

Marmara'nın korunması için yapılacakların belli olduğuna işaret eden Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncellikli olarak atık suların bertarafı konusunda ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması. Bu manada Kocaeli, Türkiye'nin en başarılı şehri. Bunların yapılması lazım. Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirlilik kontrol altına alınmalı. Sanayi faaliyetleri kontrol altına alınmalı. Müsilajı yüzeyde görmediğimiz zaman asla 'mesele bitmiştir' diye düşünmemeliyiz. Marmara bir hassas bölge ilan edilecek. Bu bölgeye deşarjların standartları belirlenecek ve bu doğrultuda çalışmalar önümüzdeki dönemde kararlılıkla devam ettirilecek. Aksi takdirde bugün yüzeyde müsilajı görmediğimizde 'artık yok müsilaj bitti' gibi düşünmeyeceğiz. Ya da havalar sıcak gittiğinde küresel ısınmayı hatırlayıp, küresel ısınmayı konuşmayacağız, Havalar sıcak gitmese de küresel ısınma tehdidi bizim gündemimizde olacak, sağlıklı olan yaklaşım bu."

musilaj-002.jpgmusilaj_-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim