• BIST 10158.63
  • Altın 2471.061
  • Dolar 32.1553
  • Euro 34.9051
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

Süper yat satışları, 2021 yılında rekor kırdı

Süper yat satışları, 2021 yılında rekor kırdı
Vessel Value şirketi verilerine göre, 2021 yılında 887 adet süper yat satıldı. Bu rakamla 2021 yılı süper yat satışlarında rekor yılı oldu.

Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan süper yat satışları, finansal piyasaların çalkantılı başladığı yeni yılda yükselen fiyatlar ve arzına azalmasına rağmen tempo yitirecek gibi görünmüyor.

Denizcilik veri firması Vessels Value firmasının kayıtlarına göre, 2021 yılında 887 adet süper yat satıldı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 87, 2019 yılına göre ise iki kat artış demek.

Bloomberg milyarder endeksine göre, 174.7 milyar dolarlık servete sahip Jeff Bezos 127 metrelik yelkenlisinin teslim edilmesini bekliyor.

Tekne teslim edilmek için bir Hollanda tersanesinde son yapım aşamalarının tamamlanması bekliyor. Önceki yatını 158 milyon dolara satışa çıkaran Steven Spielberg’in de yeni yatını sipariş ettiği biliniyor. Ünlü yönetmenin geçtiğimiz Kasım ayında satın aldığı teknenin fiyatı açıklanmadı.

Düşük faiz oranları ve piyasaların yükselmesi dünyanın en zengin 500 kişisinin servetine 1 trilyon dolar eklemesini sağladı. Vessels Value’ye göre, elde edilen büyük kazanç ve COVID-19 nedeniyle münferit üretime dayanan talebin artması fiyatlardaki keskin artışın ana sebeplerini oluşturuyor.

PİYASADA SATMAK İÇİN YETERLİ SAYIDA YAT YOK

Bir yatırım danışmanına göre, düşük kredi oranları da “sosyal mesafe satın alınmasına” yardımcı oldu. Satılabilecek tekne sayısının yetersizliği nedeniyle artan faiz oranları ve dalgalı hisse senedi piyasalarının da en azından önümüzdeki birkaç ay için fiyatları düşürmesi beklenmiyor.

Vessels Value Süper Yat Direktörü Sam Tucker, mevcut piyasayı yorumlarken “Basitçe söylemek gerekirse piyasada satmak için yeterli sayıda tekne bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Tersaneler, son limitlerinde çalışıyor ve her yeni teknenin siparişi daha uzun sürüyor. İyi tarafından bakmak yat sahiplerinin ellerindeki tekneler gittikçe değerleniyor.

Süper yatlar genellikle yatırım aracı olarak görülmez. Yıpranma payı ve yıllık operasyon maliyetleri çok yüksektir. Bir yatın yıllık masrafı yaklaşık değerinin yüzde 10’u kadardır fakat bu yıl sıkışan piyasadan dolayı yat değerleri de yüzde 5 ila 8 arası yükseliş gösterdi.

“Yat sahibi olmak için müthiş bir yıl” diyen Tucker, “Bir yıl önce yat satın alanlar tam bir sezon süper yat keyfi sürdükten sonra bu yıl kârla satabilirlerdi” yorumunu yaptı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim