• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 13 °C

Su ürünlerinde iş çok, yetişmiş eleman yok

Su ürünlerinde iş çok, yetişmiş eleman yok
Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacının karşılanamadığı bildirildi.

Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacının karşılanamadığı bildirildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Şaşmaz, 5 bin metrekarelik alanda 125 lisans, 75 yüksek lisans öğrencisi ile eğitime devam ettiklerini, fakültenin 12 metrelik teknesi, Balık Müzesi ve akvaryum ünitesi bulunduğunu söyledi.

Öğrencilerin su ürünleriyle ilgili bölümleri mecbur kalmadıkça tercih etmediğini ifade eden Şaşmaz, "Öğrenciler bu bölümlerden mezun olunca balıkçı olacağını zannederek kayıt yaptırmıyor veya okula gelmiyor. Ancak okulda yetiştiricilik ve kültür balıkçılığı anlamında çok ciddi eğitimler veriliyor. Devletin balıkçılığa verdiği büyük teşvikler var. Gelecekte su ürünleri çok ciddi bir noktaya gelecek. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ve çok ciddi oranlarda su ürünleri yetiştiriciliği söz konusu. Yetiştiricilik faaliyeti artarak devam ediyor" dedi.

Karadeniz’de ve barajlarda su ürünleri yetiştiriciliği yapanların çok sayıda yetişmiş personele ihtiyaç duyduğunu kaydeden Şaşmaz, ”Bu bölümden mezunların işsiz kalma gibi bir problemi yok. Her yıl bizden en az 30-40 kişilik personel talebi oluyor. Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacını karşılayamıyoruz. Çoğu zaman öğrenciler işi kolay bulduğu için beğenmiyor. Her türlü sosyal imkan sağlanmasına rağmen kışın şartlar zor olduğu için çalışmak istemiyorlar. Bu işi tercih etmeyip daha düşük maaş ile masa başı işlerde çalışmak istiyorlar” diye konuştu.

Sektörün iş imkanları yeterince bilinmiyor

Su Ürünleri Fakülteleri’nin tercih edilmemesindeki başlıca nedenin öğretmenlerin öğrencileri yönlendirmemesinden kaynaklandığını öne süren Şaşmaz, şöyle devam etti: "Eğitim camiası, rehber öğretmenler bu fakülteleri tanımıyor, iş imkanlarını bilmiyor. Öğrencileri daha kolay tercihlere, iş imkanlarının sıkışık olduğu alanlara yönlediriyorlar. Halbuki su ürünleri alanında Türkiye’nin ciddi eleman ihtiyacı ve potansiyeli var. Devletin ciddi teşvikleri ile öğrencilerimizin bir araya gelerek çalışma imkanları, hibe fonları ile kendi işlerini kurma şansı var."

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde öğrenciler, derslerde akvaryum ünitesinde 13 farklı balık türünden döl alımı, yavruların beslenmesi ve büyütülmesi çalışmalarını yürütüyor. Karadeniz’de dalgıçlık eğitimi alan öğrenciler, ayrıca alabalık sağımı yapıyor. Sağımla alınan yumurtalar yetiştirilerek sektörde pazarlanıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
MEVLÜT AYAYDIN
30 Aralık 2012 Pazar 20:28
YAKIŞTIRAMADIM SİZE HOCAM!! KARAGÖZLE HACİVAT BUNLAR! İNANMAYIN!
BEN RİZE SU ÜRÜNLERİ FAK.MEZUNUYUM.HABERDE GEÇEN HOCALAR BENİM HOCALARIM,BİZZAT TANIRIM.AMA BU DEMECLERİNİ KENDİLERİNE GERCEKTEN YAKISTIRAMADIM.BİZ YANDIK BARİ GELECEK NESİLLERİ YAKMAYIN HOCAM..4 YILIMIZI ,BU DÖRT YIL DA TÜM HAYATIMIZI BERBAT,HEDER ETTİ.ÇOK PİŞMANIM BU BÖLÜMÜ OKUDUGUMA SAKIN OKUMAYIN BU BÖLÜMDE YETİŞMİŞ HOCA YOK Kİ FAKÜLTEDE YETİŞMİŞ KALİFİYE ÖĞRENCİ OLSUN.OLSA BİLE SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİNİN NE YETKİSİ VAR SORUYORUM.BÜTÜN HAKLARI VETERİNERLERCE ZİRAAT VE GIDA MÜH.!CE GASP EDİLMİŞ.ELİN KOLUN BAĞLI.OTUR KASİYERLİK YAP OTUDUĞUN ŞEHİRDE HAYATIN KURTULUR...DEVLET KADRO DAHİ VERMEZ MEMUR OLAYIM DESEN.
ARKADASLAR
SAKIN INANMAYIN,SAKIN INANMAYIN,SAKIN INANMAYIN,
YALAN YALAN YALAN YALAN YALAN YALAN KUYRUKLU YALAN
213.153.144.234
TALİP SABIR
30 Aralık 2012 Pazar 20:18
YALAN SÖYLÜYORLAR,SAKIN OKUMAYIN,OKUYACAKSANIZ BİLE BU BÖLÜMÜ SAKIN RİZE
BEN RİZEDE RECEP TAYYİP ERD.ÜNİ MEZUNUYUM,SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİİNDEN.4 YIL BOYUNCA HİÇ BİR LAB.ÇALIŞMAMIZ OLMADI (formaldehitli balıklara bakıp ve resmini çekmekten başka).SAKIN OKUMAYIN BU BÖLÜMÜ,ORTALAMAM ÇOK YÜKSEK AMA İŞ YOK.YILLARDIR BOSTAYIM.KENDİLERİ YANİ İLANDAKİ BU BİZİM HOCALAR,HİÇ BİR TEKNİK BİLGİ VERMEDİLER.TARİH BÖLÜMÜ GİBİ SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ OKUDUK.SIFIR UYGULAMA YANİ.SALT EZBER.ORTALAMAM 3,5 AMA FANÜSTE JAPON BİLE BESLEYEMEM,CÜNKÜ HİÇBİR UYGULAMA YAPMADIK.SİMDİ DE ONCA MEZUNLA ALAY EDER GİBİ BASINA VERDİKLERİ DEMECE BAK..DİYECEK SÖZ BULAMIYORUM SİZE..ALLAH'A HAVALE EDİYORUM.
213.153.144.234
RESUL AKYASAN
13 Aralık 2012 Perşembe 18:09
yalanlarını yesinler...????
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE YETİŞMİŞ AMELE AÇIĞI ÇOK,DOĞRU.YANİ HER İŞİN TEKNİĞİNİ BİLECEKSİN EĞİTİM,LİSANS,Y.LİSANSINI YAPACAKSIN SONRADA ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞACAKSIN...HA ADINDA MÜHENDİS YADA YÜKSEK MÜHENDİS OLACAK,AMA MAAŞ AMELE MAAŞI.BÖYLE ELEMAN AÇIĞI ÇOK.DİĞER YORUM YAPAN ARKADAŞLARA DA KATILIYORUM; BU SADECE FAKÜLTESİNE ÖĞRENCİ AVINA ÇIKMIŞ BİR DEKANIN ZIRVALAMASI.BENDE BİR SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİYİM,ALAKASIZ SEKTÖRLERDE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ.ZAMANINDA DA MECBUR KALMASAM KESİNLİKLE TERCİH ETMEZDİM,HİÇBİR ÖĞRENCİYE DE SU ÜRÜNLERİ FAK. TAVSİYE ETMİYORUM.
5.229.148.168
Ali Türkmen
07 Aralık 2012 Cuma 10:36
Söylenenlere Pek İnanmayın..
Türkiye'de 15.000 civarında İŞSİZ Su Ürünleri Mezunu var..Bundan dolayı kimse artık Su Ürünleri Bölümlerine gitmek istemiyor ve bir çok fakültede Öğrenciden çok Öğretim ELemanı var. Hocalar ders verecek Öğrenci bulamıyor..YÖK bu bölümleri sırayla KAPATIYOR, Bazıları da yıllarca boş yere aldıkları EK DERS Ücretlerinin derdindeler..
81.213.79.9
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim