• BIST 9419.66
  • Altın 2745.552
  • Dolar 33.9941
  • Euro 37.487
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 25 °C

Strese giren alabalıklar terapiye alındı

Strese giren alabalıklar terapiye alındı
Bitlis'in Hizan ilçesinde sağım öncesi ve sonrası strese giren alabalıklar özel özel havuzlara konulup, özel besinlerle beslenerek stresi atmaları sağlanıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesinde sağım öncesi ve sonrası strese giren alabalıklar özel özel havuzlara konulup, özel besinlerle beslenerek stresi atmaları sağlanıyor.

Bitlis'in Hizan ilçesi Ekinci Tesisleri'nde görülmeye değer bir alabalık sağımı başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonunda alabalık sağımı yapıldı. Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, teknik personelleri ve işletme çalışanlarının birlikte yürüttüğü alabalık sağım işlemi Hizan'ın Altınoluk Mahallesi'nde bulunan Ekinci Alabalık Tesisi'nde gerçekleşti.

Bitlis'in Hizan ilçesinde yaklaşık 10 yıldır alabalık üreticiliği yaptıklarını anlatan Ekinci Alabalık Tesisleri'nin sahibi İhsan Ekinci, her yıl aralık ayından şubat ayı sonuna kadar alabalık sağımının yapıldığını söyledi. Balığın havuzdan çıkarılıp sağılıncaya kadar geçirdiği tüm evrelerin balık için özel bir durum olduğunu anlatan Ekinci, alabalık sağımı hakkında şunları söyledi: "Genellikle alabalık üretiyoruz. Çünkü ortam koşullarına daha rahat uyum sağlıyor. Sağımın başlamasından bir ay önce sağımını yapacağımız balıkları özel bölümlere alıyoruz. Yaklaşık 10 gün burada kalır. Balık için stresten uzak bir ortam sağlanır. Karanlık ve loş bir ortan hazırlanır ki yumurtaları en güzel ve sağlıklı bir şekilde alınsın. Alabalığın sağımında bir dişi bir erkek alabalık alınır. Dezenfekte edilmiş bir kabın içerisine alabalıkları sağmaya başlarız. Önce dişi alabalık sağılır ardından erkek alabalığın spermleri sağılarak yumuşak bir karışımla döllenme işlemleri gerçekleştirilir. Daha sonra yumurtalar 10 dakika loş bir ortamda dinlendirilir, yumurtaların döllenmeleri daha rahat bir şekilde olur. Ardından çok az su yumurtaların üzerine ilave edilir, çünkü suyla beraber balık spermleri hemen harekete geçer. Bu safhada yumurtalar 10 ile 20 dakika süreyle devamlı yıkanır ki; döllenmemiş ve çürük yumurtaların ayıklanması sağlansın. Daha sonra yumurtalar 1 gün- 2 gün arayla kuluçka dolaplarına alınır. Bu süreçten sonra yumurtalardaki çürüklerin ayıklanması işlemi başlar. Bu da çok hassas bir şekilde yapılır. Yumurtalar daha sonra gözleme süresine tabi tutulur, yumurtalar bu sürede balık olma ya adım atmaktadırlar. 1 ay sonra artık yavrular belirginleşmeye başlar."

Doğum döneminin oldukça stresli geçtiğini anlatan İhsan Ekinci, "Doğum sonrası balıkta bir halsizlik ve bitkinlik vardır. Yapılan tüm işlemler balık için stres oluşturuyor. Balığı özel havuzlarında bir müddet dinlenmesi için bırakırız. Strese girdiği için bir müddet azar azar yem verilerek, o stresten kurtarmaya çalışırız. Dinlenmelerinin ardından tekrar genel havuzlarına bırakılır." dedi.

Sağım işlemini takip eden Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, yılda bir kez yumurta bırakan alabalıkların üreme dönemlerinin ocak, şubat ve mart aylarına denk geldiğini söyledi. Dişi balıklardan yumurta, erkeklerden ise sperm alınarak döllenme gerçekleştirildiğini aktaran Asak, "Döllenen yumurtalar daha sonra kuluçka dolabına alınır. Balıklar bir aylık kuluçka döneminden sonra 20–25 günde keseli dönemi atlatıp biraz büyüdükten sonra havuzlara tekrardan bırakılır." diye belirtti.

PERSONEL YIL BOYUNCA EĞİTİLİYOR

Tekniğine uygun olarak işletmede sağım gerçekleştirildiğini dile getiren Asak, teknik personel tarafından işletme çalışanlarına sağım ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yaptıklarını da anlattı. İşletmeye rutin olarak yapılan denetim ve kontrollerde işletmenin Avrupa standartlarında üretim yapması ve modern bir hale gelmesi için işletme çalışanlarına yönelik yayım çalışmaları ve bilgilendirmelerin yıl boyunca devam ettiğini açıklayan Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, işletme ziyaretleriyle işletme sahibinin bilgilendirilmesiyle işletmenin devlet desteklerinden faydalanması sağlandığını da vurguladı. Asak, şunları söyledi: "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi, kapsamında hibeden faydalandırılarak işletme için gerekli su ürünleri kuluçka dolabı alınmıştır. Yine işletme 2011/26 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklemelerinden Yavru Balık Desteklemesi ve Porsiyonluk Alabalık Desteklemesinden faydalandırılmıştır."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim