• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 5 °C

STM’ den NATO'ya iki yeni ihracat

STM’ den NATO'ya iki yeni ihracat
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında kritik projelere ve çözümlere imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., geliştirdiği karar destek sistemleriyle uluslararası ihracat başarısına bir yenisini daha ekledi.

STM’nin Teknolojik Düşünce Merkezi ThinkTech, 2019 yılından itibaren geliştirdiği stratejik seviye Elastikiyet (Resilience) Karar Destek Modelleri ile NATO’ya çözüm ortağı olmaya devam ediyor.

Kamudan özel sektöre ulusal ve uluslararası alanda danışmanlık hizmeti sağlayan STM ThinkTech, NATO’ya bugüne kadar dört adet karar destek sistemi geliştirdi. STM ThinkTech tarafından geliştirilen elastikiyet modelleri NATO ACT’ye (NATO Dönüşüm Komutanlığı – Allied Command Transformation) başarı ile teslim edildi.

STM’nin Elastikiyet Modeli NATO Tatbikatları’nda Kullanılacak

STM ve NATO arasında 15 Eylül 2022 tarihinde imzalanan beşinci proje ile STM ThinkTech’in “Elastikiyet Modeli”, NATO tarafından “Çok Boyutlu Harekât (Multi-Domain Operations)” konseptinin doğrulama tatbikatında kullanılacak. STM ThinkTech, tatbikatın planlama ve uygulama safhalarında faaliyete katılan diğer uluslararası firmalar ile koordinasyon içerisinde aktif olarak yer alıyor. Söz konusu firmalar ile birlikte yürütülen faaliyetler sonucunda bütünleşik bir ürün ortaya konulacak.

STM ve NATO arasında 7 Kasım 2022 tarihinde de 6. Proje için imzalar atıldı. Bahse konu sözleşme, Bütünleşik Elastikiyet Modeli’nin 2023 NATO Kriz Yönetim Tatbikatı’nda (Crisis Management Exercise) kullanılmasına ilişkin NATO’ya verilecek danışmanlık hizmetini kapsıyor.

1668167677_stm-genel-muduru-ozgur-guleryuz.jpg

Güleryüz: Bütünleşik Elastikiyet Modelimiz NATO Karârgahlarında Kullanılıyor

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bilgi birikimi ve kabiliyetleri ile STM ThinkTech’in teknolojik öngörüler, olası senaryolar ve karar destek sistemleri geliştirdiğine değinerek şunları kaydetti:

“Yerli ekosistemden, kritik uluslararası organizasyonlara kadar özgün modeller üretiyoruz. NATO’nun karar süreçlerine destek sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz Elastikiyet Modeli; büyük çaplı, karmaşık problemlerin yaratacağı etkilerin doğru analizi ve karar vericiler tarafından çizilecek yol haritalarının belirlenmesi adına önemli bir rol üstleniyor. NATO’ya teslim ettiğimiz Bütünleşik Elastikiyet Karar Destek Modeli (Aggregated Resilience Decision Support Model), NATO’nun eğitim ve tatbikatlarında kullanılmaya başlandı. Şimdi de NATO ile beşinci ve altıncı sözleşmemizi imzaladık. Bu kapsamda, STM ThinkTech’in uzman ekipleri tarafından geliştirilen Model, NATO’nun kritik birimlerince iki önemli tatbikatta kullanılacak. Diğer yürüttüğümüz faaliyet alanlarında olduğu gibi, danışmanlık ve karar destek sistemi alanında öncü bir firma olarak, NATO gibi uluslararası askeri bir örgütün karargâh ve tatbikatlara, Türk mühendislerinin geliştirdiği çözümleri taşımaktan onur duyuyoruz.”

STM’nin Elastikiyet Modeli, NATO’nun Karar Verme Süreçlerini Kolaylaştırıyor

Elastikiyet (Resilience) Karar Destek Modeli; NATO’nun, pandemi, büyük çaplı elektrik kesintisi, siber saldırı ve büyük çaplı insan hareketleri gibi stratejik şokların meydana geldiği durumlarda karar verme süreçlerine destek olmak maksadıyla sistem düşüncesi yaklaşımı ve sistem dinamikleri yöntemi kullanılarak geliştirildi. Modelde stratejik şokların etkilerinin ve yaratacağı kritik değişikliklerin ne olabileceğine ek olarak; sivil ve askeri sistemlerde yaratacağı olası sonuçlar analiz ediliyor. Geliştirilen modelde ayrıca, şok türlerinin enerji, ulaşım, iletişim gibi farklı altyapılarda yaratacağı nihai etkileri ve olası riskler de senaryo tabanlı olarak analiz edilebiliyor. Model; NATO’ya stratejik seviyede karar desteği sunarken, yetkililerin atacakları adımlar ve alabilecekleri önlemler noktasında karar verme süreçlerini kolaylaştırıyor. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim