• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 16 °C

Somalili balıkçıların savaş gemisi tepkisi

Somalili balıkçıların savaş gemisi tepkisi
Somali sahillerinde meydana gelen korsanlık olayları ve savaş gemileriyle bölgeye yapılan askeri yığınak, Somalili balıkçılara darbe vurdu.

Somali sahillerinde meydana gelen korsanlık olayları ve savaş gemileriyle bölgeye yapılan askeri yığınak, Somalili balıkçılara darbe vurdu. Hint Okyanusu'nda avlanan Somalili balıkçılar, balık avlamaya çalışırken yabancı savaş gemilerinin saldırılarına maruz kalmaktan şikayet ediyor.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Somalili balıkçılar, bölgedeki savaş gemilerinin kendilerine saldırdığını, işlerini aksattığını ve gemiler sebebiyle balıkçılığın giderek zorlaştığını vurguladı. Somali açıklarında konuşlanan yabancı güçlerin, balıkçılara korsan gibi muamele ettiğini söyleyen balıkçı Yusuf Merri, "İşimiz zorlaşmaya başladı. 'Şüphe politikası' yürüten, balıkçılara korsan gibi muamele eden hatta teknelere el koyan yabancı savaş gemileri sebebiyle çoğu zaman avlanmaya ara vermek zorunda kalıyoruz" diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

Bir başka balıkçı Osman Ömer (68) ise, "Biz çocuklarımızı doyurmak için gecemizi gündüzümüzü denizde geçiriyoruz. Yoğun çabalarla ancak bir günlük geçimimizi sağlıyoruz. Savaş gemileri tarafından geri çevrildiğimizde ise hayal kırıklığı içinde evimize eli boş dönüyoruz" dedi.

Mevcut tehlikelere rağmen balıkçılığa devam edeceğini söyleyen Ömer, "Bu işe 9 yaşımda babama yardım ederek başladım. Her şeye rağmen mesleğimi devam ettireceğim" diye konuştu.

Balık nakliyesinde çalışan Sidu Ahmed de Somali sahillerinde yabancı savaş gemilerinin, geçimini büyük ölçüde denizden sağlayan yerli halkın işlerini aksattığını, bu sebeple çoğu kez evlerine eli boş döndüklerini anlattı.

Daha önce balıkçılık yaptığını söyleyen Ahmed, "Savaş gemileri teknemi batırdılar. Bu sebeple işime son vermek zorunda kaldım. Balıkçılık çok riskli olmaya başladı, ölüm kalım meselesine dönüştü" ifadelerini kullandı.

-Balıkçılar ölüm tehdidi altında-

Öte yandan Somali'de balıkçılığın "ölüm tehlikesi" altında yürütülen bir meslek haline gelmesi ülkede balık fiyatlarında büyük artışa yol açtı. Başkent Mogadişu'daki balık pazarında çalışan balık satıcısı Evyes Ahmed, "Fiyatlar çok arttı. İki yıl önce 1 dolara satılan balığın kilosu 5 dolara çıktı. Bu sebeple satışlarımız azaldı" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Somali sahillerinde korsanların fidye amacıyla yabancı ticaret gemilerini kaçırması sebebiyle uluslararası toplum 2008 yılında bölgeye savaş gemileri sevk etmeye başlamış, NATO ve Avrupa Birliği (AB) de, Somali sahillerinde devriye gezmesi için 25 gemiden oluşan bir filo görevlendirmişti.

www.DenizHaber.Com.tr
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim