• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

SOCAR Türkiye'de yatırıma devam edecek

SOCAR Türkiye'de yatırıma devam edecek
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev, "Türkiye'de toplam değeri 18 milyar doları geçen ve Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik projelerimiz tüm hızıyla devam edecek' dedi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev, Türkiye'ye güvenlerinin tam olduğunu, bu ülkedeki tüm yatırımları ve projeleri tüm hızıyla devam ettireceklerini bildirdi.

Abdullayev, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini ve SOCAR'ın gelecekte Türkiye'deki faaliyetlerini değerlendirdi.

Askeri darbelerin çağdaş toplumlarda kabul edilemez olduğunu ifade eden Abdullayev, bu gibi girişimlerin sadece demokrasi ve hukuk devletine değil, ekonomik kalkınmaya da büyük darbe vurduğunu belirtti.

Türkiye'de meydana gelen ve yüzlerle masum insanın hayatını kaybettiği darbe girişimden derin üzüntü duyduklarını söyleyen Abdullayev, "Türkiye hükümetine, halkın iradesine, ekonomisine ve istikrarına güvenimiz her zaman olduğu gibi tamdır. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dediği dediği 'Azerbaycan halkı Türk halkının yanındadır. Bu her zaman böyle olmuştur ve başka türlü de olamaz" ifadelerini kullandı.

SOCAR'ın Türkiye'deki faaliyetlerinden de bahseden Abdullayev, şöyle devam etti:

"Türkiye'de toplam değeri 18 milyar doları geçen ve Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik projelerimiz tam gücü ve hızıyla devam edecektir. Star rafinerisi 2018'de faaliyete başlayacak. Ege denizi bölgesinin en büyük konteyner limanını yakın zamanlarda açacağız. Petkim'deki faaliyetimiz Türkiye'ye ve ekonomisine olan güvenimizin sembolü. SOCAR olarak Türkiye'de doğrudan ve dolaylı olarak 40 bin kişilik aileyi temsil ediyoruz. Türkiye bizim evimiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'deki yatırımlarımız artarak devam edecek."

Yakın tarihte Azerbaycan'da da darbe girişimlerinin olduğunu fakat merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve halkın birliği sayesinde bu girişimlerin başarıya ulaşmadığını hatırlatan Abdullayev, devletle halkın vahdetinin Azerbaycan'ın sonraki yıllarda elde ettiği başarıların temelini oluşturduğuna işaret etti.

SOCAR Başkanı Abdullayev, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet ve milletinin birlik ve beraberlik içerisinde daha büyük başarılara ulaşacağından emin olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Öte yandan SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve milletinin, demokratik düzeni ve insanların hayatını korumak için iradesi ve var gücünü ortaya koyduğunu belirterek, "Bu, demokrasiye sahip çıkan, dünyaca gıpta edilen tavır, bizlerin Türkiye’de olmaktan duyduğumuz heyecanı, burada bu yatırımları yapmaktan duyduğumuz gururu pekiştirmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türkiye’deki yatırımlarımız artarak devam edecektir." dedi.

FETÖ'nün darbe girişiminin "Türkiye'deki yatırım ortamını bozacağı" yönündeki iddialara katılmayan ve geleceğe yönelik planlarını anlatan Aliyev, geçen hafta sonu yaşanan olaylar ve insanların yaşamını yitirmesinin kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti.

Aliyev, SOCAR olarak Türkiye’de doğrudan ve dolaylı olmak üzere 40 bin kişilik bir aileyi temsil ettiklerine dikkati çekerek, "Dolayısıyla Türkiye bizim evimiz, memleketimiz.
Bilinmesini isteriz ki SOCAR olarak Türkiye’de yürüttüğümüz toplam tutarı 18 milyar doları aşan, aralarında Avrupa’nın enerji ihtiyacını karşılayacak yatırımların da bulunduğu projelerimiz tereddütsüz ve kesintisiz tüm hızıyla devam edecek." diye konuştu.

Aynı şekilde Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisi olan STAR'ın 2018 yılında tamamlanarak üretime başlayacağını belirten Aliyev, bu yatırımın Türkiye’nin cari açığının küçültülmesinde önemli bir kaynak olacağını dile getirdi.

"Türkiye ekonomisine güvenimiz tam"

Aliyev, lojistik alanda da Ege bölgesinin en büyük konteyner limanının SOCAR tarafından çok kısa bir süre sonra hizmete alınacağını bildirdi. Aliyev, şöyle devam etti:

"Tüm bunların yanı sıra Türkiye’nin tek petrokimya üreticisi Petkim’de sürdürdüğümüz faaliyetler, Türkiye’ye ve ekonomisine duyduğumuz güvenin sembolüdür. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine, ekonomisinin gücüne, bereketine ve istikrarına güvenimiz tamdır. Bütün projelerimizde uluslararası saygın yatırımcılarla, kuruluşlarla ve iş ortaklarıyla birlikte çalışıyoruz. Tüm iş ortaklarımızın da bizimle aynı görüş ve kararlılıkta olduğunu vurgulamak isterim. Askeri darbe girişimleri, hiçbir demokratik ülke için kesinlikle kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve milleti, demokratik düzeni ve insanların hayatını korumak için iradesi ve var gücünü ortaya koymuştur. Bu, demokrasiye sahip çıkan, dünyaca gıpta edilen tavır, bizlerin Türkiye’de olmaktan duyduğumuz heyecanı, burada bu yatırımları yapmaktan duyduğumuz gururu pekiştirmiştir. 'İki Devlet, Tek Millet' ilkesiyle yatırımlarını sürdüren bir şirket olarak, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türkiye’deki yatırımlarımız artarak devam edecektir."

"Daha fazla sorumluluk düşüyor"

Şirket olarak çok önemli projeler yürüttüklerini ifade eden Aliyev, "Bundan sonra, bu güzide memleketi evi olarak gören hepimize daha da fazla sorumluluk düştüğüne inanıyoruz." dedi.

Aliyev, "Dolayısıyla bizim sorumluluğumuz bir kat daha fazla diye düşünüyoruz. Bu amaçla, tüm yatırımlarımızı itidal, sükûnet ve birlik içinde ve başarıyla icra ederek, en iyiye ulaşmak için çalışacağız." diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim