• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 18 °C

Sigortacılar köprü felaketi sebebiyle rekor ödemeye hazırlanıyor

Sigortacılar köprü felaketi sebebiyle rekor ödemeye hazırlanıyor
Baltimore'da geçtiğimiz salı günü meydana gelen ve şehrin en büyük köprüsünün yıkılmasına ve altı kişinin hayatını kaybetmesine yol açan gemi çarpışmasının ardından nakliye sigortası ödemelerinde rekorlar kırılması bekleniyor.

Bugüne kadar, 2012'de Costa Concordia kruvaziyerinin batması ve 2021'deki Ever Given kazası bu yüzyıldaki en büyük kaza tazminatları olarak öne çıkıyor, ancak ilk tahminler salı günü 9,962 teu'luk Dali konteyner gemisinin karıştığı olağanüstü kazanın toplam maliyetinin bahsedilen kazaları gölgede bırakabileceği yönünde. 

Morningstar DBRS'nin küresel sigorta derecelendirmelerinden sorumlu genel müdürü Marcos Alvarez Reuters'e yaptığı açıklamada, "Tıkanmanın uzunluğuna ve Baltimore Limanı için iş kesintisi teminatının niteliğine bağlı olarak, sigortalı kayıplar 2 milyar ila 4 milyar dolar arasında olabilir" dedi. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 12 yıl önce İtalya açıklarında batan ve 32 kişinin hayatını kaybettiği Costa Concordia, yaklaşık 2 milyar dolarlık sigorta tazminatına yol açmıştı.

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada müfettişlerin Singapur bandıralı geminin kaptanı, ikinci kaptanı, başmühendisi ve diğer yetkililerle görüştüğünü söyledi. İki pilot ise sorgulanıyor. 

Kurum ayrıca, yapıya yaklaşırken sadece bir dakika üç saniye boyunca gücün kesildiğini ve baş kılavuz kaptanın 300 metre uzunluğundaki gemiyi çarpışmadan uzak tutmak için iskele demirini atarak döndürmeye çalıştığını gösteren bir seyir veri kaydedicisini de kurtardı.

Synergy Group tarafından yönetilen ve Maersk'e kiralanan gemi, salı günü saat 1:30 sularında bir destek direğine çarparak köprünün büyük bir kısmının Patapsco Nehri'ne yuvarlanmasına neden oldu. Yolculuk veri kayıt cihazına göre, geminin pilotu birkaç dakika önce, saat 1:26'da römorkör yardımı çağrısında bulundu. Saat 1:27'de ise kılavuz kaptan geminin demir atması için emir verdi.

ABD Sahil Güvenliği dün konteyner gemisinin motorlarının limanda kaldığı süre boyunca rutin bakımdan geçtiğini doğrularken, Baltimore'dan bir liman çalışanı CNN'e yaptığı açıklamada Dali'nin itici gücünü kaybetmeden önceki günlerde "ciddi elektrik kesintileri" yaşadığını söyledi 

Baltimore'a gelen ve Baltimore'dan çıkan konteyner gemilerinin tonajını takip eden Container Royalty'nin eş yöneticisi Julie Mitchell, CNN'e yaptığı açıklamada geminin kalkışından önceki iki gün boyunca elektrik kesintilerinden mustarip olduğunu söyledi. 

"Ciddi bir elektrik sorunu yaşıyorlardı. Tam bir elektrik kesintisi, motor gücü kaybı, her şey vardı," diyen Mitchell, gemideki bir dizi soğutucunun devre kesicileri tetiklediğini belirtti.

Bu hafta başında Wall Street Journal tarafından bildirilen yorumlarında gemideki bir subay, "Gemi öldü, dümen gücü ve elektronik aksam yok. Motorlardan biri öksürdü ve sonra durdu. Makine dairesinin her yerinde yanık yakıt kokusu vardı ve her yer zifiri karanlıktı" dedi. 

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg de yaptığı açıklamada, şu anda 10 ticari geminin mahsur kaldığı ve yıkılan köprünün enkazı kaldırılana kadar ayrılamadığı limanın yeniden açılmasının ne kadar süreceğini kesin olarak söylemek için çok erken olduğunu söyledi. 

Buttigieg, "Yeniden inşa hızlı, kolay ya da ucuz olmayacak ama bunu başaracağız" diye konuştu.

Dünyanın en büyük konteyner hattı olan Mediterranean Shipping Company (MSC), müşterilerini liman operasyonlarının normale dönmesinin birkaç ay alacağı ve Baltimore'u öngörülebilir gelecekte hizmetlerinden çıkaracağı konusunda uyardı.

Sahil Güvenlik operasyonlardan sorumlu komutan yardımcısı Koramiral Peter Gautier, gemide 4.700 konteyner bulunan Dali'nin "stabil" olduğunu, ancak gövdesinin su altı incelemelerinin devam ettiğini söyledi. Ordu Mühendisler Birliği, çöken köprüyü geminin pruvasından kaldırmak için ABD Sahil Güvenliği ile birlikte çalışacak. Gautier gazetecilere yaptığı açıklamada, "Geminin pruvası köprü enkazının ağırlığı nedeniyle dibe oturmuş durumda" dedi.

Baltimore Şehri itfaiye şefi James Wallace, geminin baş tarafına insan yerleştirmenin imkânsız olduğunu, zira geminin hiç de dengeli olmadığını ve gemideki 56 konteynerden bazılarının tehlikeli maddeler içerdiğini söyledi. 

Tehlikeli maddelerin bir kısmı kırılmıştı. NTSB'den Homendy dün yaptığı açıklamada "Su yolunda parlaklık gördük" dedi.

Bu arada Asya'da, Dali'nin Singapur bayrak idaresi olan Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi (MPA) kazayla ilgili olarak kendi soruşturmasını başlattı. 

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim