• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

Side Sualtı Müzesi dalış tutkunlarının hizmetine sunuldu

Side Sualtı Müzesi dalış tutkunlarının hizmetine sunuldu
Antalya’daki doğal dalış noktalarına bir yenisi eklendi. Bünyesinde toplam 110 eser barındıran ve İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından Antalya’ya kazandırılan Side Su Altı Müzesi, düzenlenen törenle açıldı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Avrupa ve Türkiye'nin ilk su altı müzesinin açılışı su altında Antalya Side'de yapıldı. Side Sualtı Müzesi'nin açılışını İMEAK Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu ve dalgıçlar yaptı. İMEAK Antalya Deniz Ticaret Odası Manavgat Side'de Side Sulatı Müzesi açılış töreni düzenledi. 

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side açıklarına kurulan Side Su Altı Müzesi, su altında kurdele kesilerek açıldı. Meksika'dakinden sonra dünyanın ikinci büyüğü olan su altı müzesiyle önümüzdeki yıllarda aktif dalış turizmi yapan 3 milyon turistin yaklaşık 500 bininin çekilmesi hedefleniyor.

Antalya Deniz Ticaret Odası (ADTO) öncülüğünde ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle hazırlanan müzede, Anadolu medeniyetlerini yansıtan 110 heykel bulunuyor. Üç ay önce denizin altına indiren heykellerin Avrupa ülkelerinde tanıtımıyla birlikte dalış turizmde yüzde 30 artış olduğu belirtildi. ADTO'dan yapılan açıklamada, söz konusu heykellerin, deniz faunasına zarar vermeyecek şekilde özel karışımlarla su altına indirildiği ifade edildi. Koruma altına alınan müze alanında, tekne ve gemilerin çapa atamayacağı bildirildi.

İMEAK DTO Antalya Şube Başkanı Bekir İnanç Kendirdoğlu, Antalya bölgesinde dalış turizmini yaygınlaştırmak için önümüzdeki yıl Side'den sonra Alanya, Kemer ve Antalya merkezde de su altı müzesi kuracaklarını söyledi. Kendiroğlu, "Side'de su altında açılışını yaptığımız müze, Avrupa ve Türkiye'nin ikinci büyük su altı müzesi. Dünyada en büyük su altı müzesi Meksika'da bulunmakta. Dünyada aktif bir şekilde dalış turizmi yapan 3 milyon turist var. Side'de kurduğumuz müzeyle ilk etapta Antalya'ya 100 bin dalış tutkunu çekmek istiyoruz. Kısa sürede bunu 500 bine çıkarmak istiyoruz. Su altına indirdiğimiz heykellerin olduğu bölgede mercanlar iyi durumda. Side'yi, dalış turizminde dünyada cazibe merkezi yapmak istiyoruz." diye konuştu.

Başkan Kendiroğlu, müzenin İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2014 Mali Destek Programı kapsamında yapıldığı ve Anadolu medeniyeti zenginliklerini anlatan 110 heykelin 9 ay içinde tamamlanarak geçtiğimiz aylarda Side'de su altına indirildiğini söyledi.Kendiroğlu Antalya dalış turizmini canlandırmak için önümüzdeki yıl Kemer, Alanya ve Antalya merkezde de su altı müzesi kuracaklarını açıkladı.

Su altı müzesinin olduğu bölgenin deniz trafiğine kapalı olacağının da altını çizen Kendiroğlu, dalış sertifikası olan herkesin, burada ücretsiz dalış yapabileceğini söyledi.

Deve kervanı, Poseidon, Mevleviler, Kurtuluş Savaşı ve çiçek bahçesi temalı 110 heykel, Side'nin yaklaşık 1,5 mil açığında, 11, 18 ve 22 metre derinlikte bulunuyor.

Side Silver Diving School sahibi Ahmet Gülaydın ise müze kurulduktan sonra Side'de dalış turizminin yüzde 30 oranında arttığını söyledi. Müzeyi başta Almanya, Hollanda ve Belçika'da tanıtıklarını belirten Gülaydın, dünyada 3 milyon turistin aktif bir şekilde dalış yaptığını, bunların en çok Meksika, Mısır, Yeni Zelanda, Hindistan ve Türkiye'yi tercih ettiğini vurguladı. Bu sene 7 bin 500 turiste Side'de dalış yaptırdıklarını, iyi bir tanımla önümüzdeki yıllarda bu sayının 100 binlere kadar çıkabileceğini söyledi.

Bu arada açılışta, dünyaca ünlü su cambazı Ali Komşu bir gösteri yaptı.

 

asd-002.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim