• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Serbest dalışçıların yeni gözdesi oldu

Serbest dalışçıların yeni gözdesi oldu
Çevresindeki sanayi kuruluşları ve büyük kentlerde yaşayan milyonlarca insanın atıkları nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar siyah bir deniz olan İzmit Körfezi artıkinsana yaşam enerjisi veriyor.

Çevresindeki sanayi kuruluşları ve büyük kentlerde yaşayan milyonlarca insanın atıkları nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar siyah bir deniz olan İzmit Körfezi artık pırıl pırıl görüntüsüyle insana yaşam enerjisi veriyor. Büyükşehir’in hizmete açtığı 16 arıtma tesisiyle Körfez’e dökülen atık suların yüzde 98'i arıtılarak denize ulaşır oldu. Havadan denetleme uçağı ve deniz süpürgeleri ile temizlenen Körfez, 30 yıl önceki mavi görüntüsüne kavuştu.

SİYAH DENİZDEN SUALTI CENNETİNE

Bu değişim ilk olarak Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından 18 noktadan yapılan 100 dalışta gözler önüne serildi. İSU, Körfezin denirliklerinde çektiği fotoğraf ve görüntüleri sergi açarak Kocaelililerle de paylaştı. Daha sonra ise Milliyet Gazetesi, İSU’nun İzmit Körfezi’nde çektiği su altı fotoğraflarını kendi objektifinden görmek için soluğu Kocaeli’nde aldı. Muhabirin hem deniz altından hem de havadan çektiği fotoğraf ve edindiği izlenimler “Siyah denizden sualtı cennetine” başlığıyla Milliyet sayfalarında yer aldı.

ÇEŞİT ÇEŞİT BALIK VAR

Körfez’deki değişim bu kez amatör dalış tutkunlarının objektiflerine takıldı. Sık sık İzmit Körfezi’nde dalış yapan su altı tutkunları İzmit Körfezi’ni dev bir akvaryuma benzetiyor. Körfez’de dalış yapmanın çok keyifli olduğunu söyleyen balık tutkunların zıpkınına yakalanan balık türlerinden bazıları ise şöyle; Karagöz, Levrek, Eşkine, Kırlangıç, Turna Mezgit, Mırmır, Kefal, Akya, Dil Balığı, Çipura, Sarı Kanat, Lüfer, Kikla, Lapin, Kaya Balığı, Kofana, Pisi, Mercan, Sinarit.

YENİDEN DENİZ SEVDALISI OLDUM

Ömer Akbaş: Özellikle İzmit Körfezi’nin kirli olması nedeniyle denizden uzun yıllar uzak durdum. Burada balık tutmak ve yüzmek benim için imkansızdı. Denize girmek ya da balık tutmak için Karadeniz sahillerine gitmem gerekiyordu. Özellikle son yıllarda İzmit Körfezi’nin temizlenmesi yönünde harcanan çaba sayesinde tekrar Körfezi hatırlar oldum.

SU ALTINDA GÖRÜŞ ÇOK NET

Sedat Can: İzmit Körfezi’ndeki canlılık bizim dalışlarımıza da heyecan katıyor. Su altındaki görüş çok net. Zıpkınla balık avı için de çok müsait. Biz doğayı ve denizi seven insanlarız. Bu sporu kurallara uygun olarak yapıyoruz.

SON 5 YILDIR BÜYÜK DEĞİŞİM VAR

Fikri Ergül: 25 yıldır dalıyorum. Körfez’i 25 yıldır iyi tanıyorum. Son 5 yıldır büyük bir değişim var. 5 metre daldıktan sonra zeminde net bir görüntü oluşuyor. Balık çeşitliliğinin de arttığını görüyoruz. Bu da harika bir durum.

ZIPKINLA BALIK AVI MERAKIM BAŞLADI

Gökben Köksal: Ben Eskihisar’dan balığa çıkıyorum. Sadece dalmıyorum ayrıca iyi bir olta balıkçısı sayılabilirim. Denizle aramdaki bağ 1978 yılından yani 5 yaşından bu yana var. Fakat zıpkınla balık avı merakım İzmit Körfezi’nin canlanmasıyla birlikte yaklaşık 5 yıldır daha da arttı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim