• BIST 9524.59
  • Altın 2490.88
  • Dolar 32.5438
  • Euro 34.7228
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 14 °C

Sendikadan muhtıra 'Tüpraş'ı iade edin'

Sendikadan muhtıra 'Tüpraş'ı iade edin'
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tüpraş'ın iade işlemlerinin başlatılması isteyerek, "Aksi durumda Türkiye'de akaryakıt sıkıntısı başlar" dedi.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tüpraş'ın iade işlemlerinin başlatılması gerektiğini belirterek, "Aksi durumda eylemlerimizi, akaryakıt sıkıntısına kadar gitse bile sürdürmeye kararlı olacağız" açıklamasında bulundu.

Öztaşkın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurması konusunda basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenledi.

Kararın, esasa ilişkin karara kadar aynı zamanda iptal anlamına geldiğini ve bu kararın esasa ilişkin kararın da ipuçlarını çok net bir şekilde verdiğini savunan Öztaşkın, “13. Daire, esasa ilişkin kararında bu özelleştirmeyi onaylasa bile bir üst mahkeme yürütmeyi durduran mercidir. Bu yönü de düşünüldüğünde, iptal kararı esasa ilişkin kesinmiş gibi yorumlanabilir” diye konuştu.

KARAR 30 GÜN İÇİNDE UYGULANSIN

Mustafa Öztaşkın, kararın 30 gün içinde alıcı firmayı daha fazla zarara uğratmadan uygulanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sendika olarak kararın uygulanması için elimizden gelen her türlü şeyi yapacağız. Burada Türkiye bir sınavdan geçecek. Ya bir hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirecek ya da başka yöntemlerle yönetildiğini AB ve dünyaya gösterecek. Ya prestij kazanacak veya Türkiye'de hukukun geçersiz olduğunu bir kez daha dünya kamuoyuna göstermiş olacak.

Bu tip kararların kamuoyuna açıklanması, aynı zamanda tebligat anlamına geliyor. Gerekçeyle ilgili tartışılacak bir şey yok. Karar iptal anlamına geldiğine göre, geriye iade işlemleri derhal başlatılmalı ve alıcıya parası geri ödenmelidir. Umuyoruz ki kimse bizi hukuka aykırı olarak devredilen bir yerde çalıştırmaya zorlayamaz. Hukuken hiçbir geçerliliği olmayan bir yönetimin aldığı kararlara uymaya da zorlayamaz. Yasadışı çalışan bir yerde yasadışı bir şekilde çalışmak istemiyoruz.”

“İKRAMİYENİZİ İSTEMİYORUZ DİYECEÐİZ”

Öztaşkın, yeni yönetimin aldığı bütün kararların geçersiz olduğunu savunarak, “Burada Koç gibi saygın bir grubun hukuksuz, şaibeli işlemle devralınan yerde ısrar etmeyeceğini düşünüyoruz. Umuyoruz Koç Grubu, kamuoyu önünde hukuka aykırı şekilde devredilmiş bir yerde gasp edilmiş bir mülke sahip konumuna düşmez” şeklinde konuştu.
İadenin gerçekleştirilmemesi halinde başta işyerlerinde eylemler olmak üzere çeşitli fiili durumlar yaratacaklarını kaydeden Öztaşkın, ”Eylemlerimizi, akaryakıt sıkıntısına kadar gitse bile sürdürmeye kararlı olacağız” dedi.
Öztaşkın, soruları yanıtlarken de TÜPRAŞ çalışanlarına ikramiye yatırılacağına ilişkin olarak, “Bununla ilgili bir açıklama yapacağız ve (ikramiyenizi istemiyoruz) diyeceğiz” şeklinde konuştu.

“BİRBİRİYLE ÇELİŞEN AÇIKLAMALAR VAR”

Petrol-İş'in avukatı Gökhan Candoğan ise TÜPRAŞ özelleştirmesinde birden fazla dava açtıklarını ve bunlarla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) birtakım açıklamalar yaptığını hatırlatarak, ”Şartnameyle ilgili davada TÜPRAŞ'ın zorunlu hiçbir yatırıma ihtiyacı olmadığı belirtiyor. Diğer bir davada yatırıma ihtiyacı olduğu söyleniyor. İki ayrı davada birbiriyle çelişen açıklamalar var” dedi.

Candoğan, 45 gün süre uzatımının yasal olmadığını da ileri sürerek, şunları kaydetti: “Bu yasaya aykırı. Bu süre uzatımı yasada ve şartnamede yok. Biz bununla ilgili dava da açtık. Bu süre 3 Şubat'ta doluyordu. Dosyanın ne zaman karara bağlanacağını bilen Özelleştirme İdaresi bir hafta beklemeden, ki süresi de vardı, devir işlemini gerçekleştirdi. Üstelik akşam saat 22.00'de... Bir kamu görevlisi, akşam saat 22.00'de şirket yetkilileriyle oturup paranın gelip gelmediğini bekliyor ve sözleşme imzalıyor. Kamu görevlisi, mesai saatleri dışında böyle bir yetkiye sahip mi acaba? Daha süreleri de varken niye devir yapıyorlar? Acaba bizim sahip olmadığımız bilgilere sahiplerdi de bugün sadece tartışma yaratmak için mi bu devir yapıldı? Bu soruların sorulması gerekir.”
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim