• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Recep Canpolat, Altın Çıpa'da konuştu

Recep Canpolat, Altın Çıpa'da konuştu
6. Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri, İstanbul Ataköy Sheraton Hotel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu.

6. Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri, İstanbul Ataköy Sheraton Hotel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos'un da katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Altın Çıpa Ödül Töreni'nin açılış konuşmasını Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat gerçekleştirdi.

Recep Canpolat'ın konuşmasının tam metni aynen şöyle;

"Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanım

Sayın Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri,

Sayın Milli Savunma Bakan Yardımcım

Sayın Milletvekillerimiz, IMO üyesi ülkelerin temsilcileri,

Uluslararası Denizcilik Örgütlerinin üst düzey yöneticileri,

Sayın müşteşarlarımız, sayın genel müdürlerimiz,

Sevgili denizciler ve kıymetli meslektaşımız basın mensupları,

Deniz Haber Ajansı ve Dünya Gazetesi birlikteliği ile bu sene 6.sını düzenlediğimiz Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Törenine hoşgeldiniz.

Öncelıkle sözlerıme Van'da ardarda meydana gelen iki depremde Doğan Haber Ajansı'nın iki muhabiri de olmak üzere 650 insanımız hayatını kaybederken, 3 bin’e yakın insanımızn yaralanmıştır. hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Bir Türk atasözü olan, başarı ödüllendirilmeli anlamı taşıyan “iltifat marifete tabidir” sözü ile başladığımız bu yolda dünya denizcilerini biraraya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

İçinden deniz geçen dünyanın alternatifsiz tek suyolu olan Türk boğazlarının yanı başında düzenlediğimiz Altın Çıpa Başarı Ödülleri töreni birçok ilklere imza attı.

6 yıllık Altın Çıpa törenleri boyunca 125 ülkenin denizcilik idaresi üst düzey yöneticilerini ülkemize getirerek, Türk denizcileri ile buluşturma imkânını sağladık.

Sayın Binali Yıldırım’ın seçim dönemleri dışında kesintisiz olarak görev aldığı 9 yıllık bakanlığı boyunca Türk denizcilik sektörü büyük bir atılıma imza atmıştır. Avrupa Birliği limanlarında performans raporu tutan Paris Memorandumu'nda Türk bayraklı gemiler beyaz listeye yükselmiş ve 5 yıldır da bu yükseliş devam etmektedir. ayrıca Avrupa Birliği performansında deniz eğitiminde de büyük başarılara imza atan Türkiye denizcilik sektöründeki başarısının tesadüf olmadığını ortaya koymuştur.

Mevcut Milli Savunma Bakanı'mız İsmet Yılmaz’ın hukukçu ve denizci kimliği ile görev yaptığı Denizcilik Müsteşarlığı döneminde gelen bu başarılar, sayın bakanımız Binali Yıldırım’ın denize ve denizciye yaptığı yatırımın bir sonucudur.

Sayın Yıldırım’ın desteği ve Deniz Ticaret Odamızın yoğun emek ve finansı ile kurulan Türkiye’nin tek denizcilik ihtisas üniversitesi Piri Reis Üniversitesi eğitime başlamış ve kısa zamanda Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasına girmiştir.

Türk Deniz Ticaret Odası'nın Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluşu noktasında gelirlerinin yüzde 50’sini eğitime ayırarak dünyada bir ilki gerçekleştirmiştir. DTO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Metin Kalkavan’ın şahsında Yönetim Kurulu Üyelerini ve Meclis üyelerini can-ı gönülden tebrik ederim.

Ayrıca idarenin deniz eğitimine olan desteği Türkiye’nin her bölgesinde yoğunlaşmış, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin yeni ek binaları Bakan Yıldırım’ın sağladığı finans sayesinde gerçekleşmiştir. Burada sektörün duayenlerinden değerli Kaptan Altay Altuğ ve Suay Umut’un desteklerinin altını da çizmek istiyorum.

Diğer taraftan Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde bulunan yüksek okul, Denizcilik Fakültesi’ne dönüştürülerek eğitimin kalitesi yükseltilmiştir.

Dünya denizcilik sektörünün yakından takip ettiği 2003 yılı sonunda devreye giren Türk boğazları GHT sistemi diğer adıyla vts sayesinde bu güne kadar Türk boğazlarında çatışmalı bir deniz kazası olmamış ve dünyanın alternatifsiz tek suyolu olan Türk boğazları emniyetli geçişin adresi olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin emniyetten ve güvenlikten asla taviz verilemeyeceğini altını çizerek Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü vasıtasıyla Türk boğazlarına 250 milyon dolara yakın yatırım yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir.

Ancak yılda ortalama 10 bin adedi tehlikeli tehlikeli yük taşıyan tankerler olmak üzere toplam 54 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul boğazı'nda yılda 250’e yakın geminin makine veya dümen arızası nedeniyle boğazlarımızda tehlike yarattığı 12 milyondan fazla insanın yaşadığı dünya mirası şehrimizi tehdit ettiği de unutulmaması gereken diğer bir gerçektir. Napolyon'un dediği gibi 'Dünya tek bir şehir olsaydı, İstanbul başkenti olurdu' sözü İstanbul'un önemini net bir şekilde ortaya koyduğunu düşünüyorum.

Özellikle transit geçiş yapan gemilerin teknik yetersizlikleri ve sub standar olmalarının yanında gemi personelinin eğitim açısından yetersiz ve düşük kaliteli olması boğazlarımız için riskleri artırmaktadır.

Yılda 150 milyon ton petrol ve petrol türevi tehlikeli yük olmak üzere 500 milyon ton yükün 54 bin gemi ile geçiş yaptığı istanbul boğazında bazı gemilerin uğraksız geçiş yapması nedeniyle kılavuz kaptan ve römorkör almamaları Türk boğazlarındaki deniz kazası riskini artırmasına neden olmaktadır. Türk boğazlarından geçen petrol tonajının dünya ham petrol taşımasındaki payı yaklaşık yüzde 3,5 civarındadır. dünya da ise bu oran 3.2 milyar tondur.

Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler’in ihtisas örgütü olan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde 8 senedir başarılı bir Genel Sekreterlik yaptığınız dönemde birçok ilklere imza attınız. Dünyanın ortak mirası olan denizlerimizin korunması konusunda aldığınız kararlar ve bunların hayata geçirilmesi sizlerin başarısıdır. Deniz kirliliği ile mücadele en önemli hizmetiniz olmuştur. diğer taraftan dünya deniz ticaretini tehdit eden deniz haydutları konusunda Birleşmiş Milletler

Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği’ni harekete geçirerek, dünyanın en tehlikeli suları olan Afrika boynuzunda deniz gücü oluşmasında sizin emeğiniz büyüktür. Bu vesile ile deniz haydutları tarafından Doğu Akdenizde, Somali’de ve dünyanın değişik coğraflarında şehit edilen deniz adamları ve yolcularını rahmetle anıyorum.

Sayın Genel Sekreter; 31 Aralık 2011 tarihinde başarılı geçen sekiz yıllık IMO Genel Sekreterlik göreviniz sona eriyor. İnanıyorum ki göreviniz sona erse bile tecrübeleriniz dünya denizcilik sektörüne katkı sağlamaya ve ışık tutmaya devam edecektir. Sizin gibi bir deniz dostunu tanımak bizim için bir onurdur. bizlere arkadaşlığınızı ve dostluk kapısını açtığınız için teşekkür ederim. Sayın Genel Sekreter; yeni yaşamınızda aileniz ile mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmenizi temenni ediyorum.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanım Sayın Binali Yıldırım;

Hala devam eden ve 9 yılı aşan bakanlık döneminizde yaptığınız hizmetleri, bizlerin sözleri değil, Cumhuriyet tarihini kaleme alanlar mutlaka ifade edecektir. Yaptığınız hizmetler, Türk ulaştırma tarihine altın harflerle kazınmıştır.

Sayın bakanım; yıllardır Türk denizcilik sektörünün umutla beklediği bakanlık titri, size nasip olmuştur. Bugün bakanlık künyesine “denizcilik” makamının eklenmesi sayın bakanımızın başarısıdır. bugün sektörümüz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım'a minnettardır.

Bu vesile ile Altın Çıpa Ödülünü kazanan başarılı kişi, kuruluş ve kurumları tebrik ediyor, saygılar sunarım."

recep_canpolat2.jpg

DENİZHABER AJANSI

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
erol tekin kırıkkale ak parti meclis üyesi
16 Kasım 2011 Çarşamba 22:21
tbrkler
tbrk ediyorum recep bey başarılarınızın devamını temenni ederim saygılar
78.160.20.227
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim